Kuchnia Wrocławia - Dolnośląski Konkurs Potraw Regionalnych
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Środa, 29 Listopad, 2017

Dolnośląski Konkurs Potraw Regionalnych

Do kalendarza licznych wydarzeń organizowanych w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu wpisany jest na stałe Dolnośląski Konkurs Potraw Regionalnych. W tym roku konkurs odbył się już po raz ósmy (28 listopada).
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W zmaganiach konkursowych udział wzięli:
• Marcin Szałatkiewicz i Krzysztof Dominiczak (Zespół Szkół Ekonomicznych im. Jana Pawła II w Głogowie) – humus z podpłomykiem i sałatką z kiszonych warzyw oraz musem żurawinowym oraz dzikie roladki z sosem myśliwskim, kaszotto grzybowym i warzywami gotowanymi.
• Wiktoria Robak i Wiktor Koterba (Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Ludowie Polskim) – humus z fasoli jaś z suszonymi pomidorkami, orzechami laskowymi i olejem rzepakowym oraz schab z dzika w ziołowej panierce podany z sosem grzybowym, purée selerowo-gruszkowym, wędzonym foundantem ziemniaczanym i czerwoną kapustą zasmażaną.
 
 
 
 

• Magdalena Goworko i Angelika Lisowska (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Marii Konopnickiej w Biedrzychowicach) – fasolowo-orzechowe mazidło i  dzik na jesiennej polance w towarzystwie karmelizowanych kiszonych buraków.
• Izabella Kapczyńska i Nikola Nahorecka (Zespół Szkół nr 7 im. Komisji Edukacji Narodowej w Wałbrzychu) – piękny jaś w pomidorach, purée z marchwi, orzechy laskowe oraz schab z dzika, purée z pietruszki i kiszona kapusta czerwona.
• Agata Koza i Dawid Czekaj (Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. W. Witosa w Mokrzeszowie) – pieróg z kapusty włoskiej z nadzieniem z fasoli jaś i boczku oraz schab z dzika marynowany pieczony podany na „bigosie” z kapusty białej kiszonej z kiełbasą jałowcową i sokiem z czarnego bzu.

• Natalia Jankowska i Wiktoria Śliwowska (Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych w Świdnicy)  – sałatka warzywna z pasztetem fasolowym w jadalnej miseczce oraz schab z dzika w sosie grzybowo-miodowym.

• Weronika Nowak i Weronika Litowińska (Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Oławie) – Humus po polsku z grzankami i orzechową posypką oraz pieczony schab z dzika z sosem borowikowym i kopytkami.
 
 
 
 

• Weronika Dysma i Hubert Małosowski (Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Orła Białego w Międzyborzu) – przystawka wegetariańska z serem twarogowym z OSM Międzybórz oraz roladki schabowe z dzika duszone metodą tradycyjną, surówka z czerwonej kapusty z miodem wrzosowym.
• Izabela Maciaszczyk i Angelika Woźniak (Zespół Szkół Agrotechnicznych im. Batalionów Chłopskich w Bożkowie) – zupa krem z fasoli i schab z dzika duszony z konfiturą z cebuli czerwonej.
• Szymon Janecki i Bartosz Gawlik (Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu) – fasola/orzech laskowy/olej rzepakowy/rozmaryn/ kaszanka/szynka parmeńska oraz dzik/marchew z borowikiem/czarne wino/burak kiszony/chrzan.
• Hubert Rodak i Daniel Wiazowski (Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu) – śnieżne kuleczki z fasoli/pstrąg smażony/oliwa kolendrowa oraz schab z dzika/sos czekoladowo-jałowcowy/skorzonera.
W tegorocznej edycji konkursu zadaniem uczniów było przygotowanie przystawki oraz dania głównego, których komponentami były dziczyzna, fasola, orzechy laskowe, kapusta kiszona i kiszone buraki z Gospodarstwa Sznajderów oraz dolnośląski olej rzepakowy. W niektórych daniach pojawiały się także inne pochodzące z naszego regionu ingrediencje, jak np. miód wrzosowy i grzyby leśne.

Komisja konkursowa – w składzie: Mariola Monczak (szef kuchni Pod Papugami, Zbigniew Koźlik (szef kuchni w HP Plaza), Grzegorz Pomietło (szef kuchni w ArtHotelu) i Rafał Borys (szef kuchni w Zamku Topacz) –  przyznała następujące nagrody:
I. miejsce  – Hubert Rodak i Daniel Wiazowski z ZSG we Wrocławiu.
II. miejsce –  Szymon Janecki i Bartosz Gawlik z ZSG we Wrocławiu.
III. miejsce – Weronika Nowak i Weronika Litowińska (Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Oławie).
Uświetnieniem konkursu była uroczysta Gala zorganizowana w pięknie odrestaurowanej szkolnej auli. Wszystkim uczestnikom konkursu – a w sposób szczególny jego Laureatom – serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Dolnośląski Konkurs Potraw Regionalnych
.
Dolfil