Kuchnia Wrocławia - Nowa odsłona ZSG we Wrocławiu
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Środa, 14 Luty, 2018

Nowa odsłona ZSG we Wrocławiu

Jakie są marzenia Zespołu Szkół Gastronomicznych na najbliższe lata? Przede wszystkim zapracować na tytuł szkoły najlepiej współpracującej z branżą gastronomiczną, hotelarską i  turystyczną, której absolwenci wyróżniają się swoją wiedzą i fachowością. Drugim – nie mniej ważnym marzeniem – jest sprawić, aby uczniowie byli dumni ze swojej szkoły, żeby wiedzieli, że zdobywają wykształcenie na kierunkach, dzięki którym będą mieli zagwarantowaną pracę – mówiła Magda Mańkowska podczas konferencji zorganizowanej w pięknie odrestaurowanej szkolnej auli.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W zrealizowaniu tych marzeń niezwykle istotną rolę odgrywa przemiana wizerunkowa szkoły. Dzięki niej przypadające w tym roku 70-lecie szkoły nie będzie triumfem historii, a przyszłości. – Pierwszy raz w historii mając 70 lat stajemy się coraz młodsi – stwierdziła Małgorzata Frydel dyrektor ZSG, prezentując nowy logotyp szkoły. Wszyscy zaproszeni na konferencję goście – szefowie kuchni, menadżerowie hoteli i restauracji, specjaliści związani od lat z branżą gastronomiczną, producenci regionalni oraz dziennikarze – zgodzili się z tak postawioną tezą.

W ciągu ostatnich lat jesteśmy świadkami olbrzymich zmian w świecie gastronomii, hotelarstwa i turystyki. Dlatego tak ważne jest to, aby szkolnictwo podążało za nowymi trendami. Stąd pomysł na wprowadzenie pewnych innowacji w szkole. Jakich?
Przede wszystkim większy udział szefów kuchni, kucharzy w lekcjach gotowania w szkole. W ten sposób praktycy, towarzyszący nauczycielom, będą przekazywać młodym adeptom sztuki kulinarnej swoje doświadczenie zawodowe. Będzie to również świetna okazja do wzajemnego poznania się.
W ciągu minionych dziesięcioleci zmienił się również styl obsługi gości, stąd pomysł na nowoczesny podręcznik dotyczący tej sfery zawodowej. Bo to właśnie kelnerzy profesjonaliści prezentujący niezwykły kunszt zawodowy i wysoką kulturę osobistą decydują o zadowoleniu gości.
Novum jest też projekt, który zakłada wizyty uczniów w gospodarstwach i firmach, w których wytwarzane są produkty regionalne, tradycyjne, lokalne i ekologiczne. Niezwykle istotne będą również – rozwinięte na szerszą niż dotychczas skalę – konsultacje z pracodawcami.
ZSG ma na swoim koncie piękne sukcesy: uczniowie zdobywają liczne nagrody w konkursach krajowych i zagranicznych, olimpiadach gastronomicznych i turystycznych, wielu byłych uczniów święci dzisiaj triumfy w branży. Życzymy wrocławskiej szkole przy ulicy Kamiennej wielu dalszych sukcesów i powodzenia w zrealizowaniu nowych celów!!!
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Nowa odsłona ZSG we Wrocławiu
.
Dolfil