Kuchnia Wrocławia - 70-lecie ZSG
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Niedziela, 22 Kwiecień, 2018

70-lecie ZSG

Na początek trochę historii. W roku szkolnym 1947/1948 w Państwowej Żeńskiej Szkole Przemysłu Odzieżowego otwarto pierwszą klasę Liceum Przemysłu Gospodarczego. Naukę przedmiotów zawodowych prowadziły „Snopkowianki” – zdeklasowane szlachcianki i hrabianki ze słynnej szkoły w Snopokowie pod Lwowem.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W powojennej rzeczywistości dbały one o różnorodność receptur, wysoką kulturę, nawiązanie do tradycji, a jednocześnie wprowadzały nowoczesne metody i rozwiązania w nauczaniu młodzieży. Mijały kolejne dziesięciolecia… Naprawdę warto zajrzeć do starych kronik szkolnych, które są dzisiaj bezcennym dokumentem, prawdziwą skarbnicą wiedzy nie tylko o szkole, ale przede wszystkim o powojennej historii miasta.
Wróćmy do współczesności. Uroczystości jubileuszowe Zespołu Szkół Gastronomicznych odbyły się w pięknie odrestaurowanej auli, a w ich ramach miały miejsce: ceremoniał pocztu sztandarowego, wystąpienia obecnej dyrektor szkoły Małgorzaty Frydel i poprzedniej dyrektorki – Krystyny Szumilak, a także osób, które pełniły tę funkcję wcześniej. Uświetnieniem części oficjalnej były występy artystyczne młodzieży.

 
 
 
 
A poza częścią oficjalną? Bardzo duże wrażenie na zaproszonych gościach zrobił pokaz musztry kelnerskiej w wykonaniu uczniów technikum w zawodzie kelner. Pokaz odbył się pod kierownictwem samego Mistrza – Mariusza Papugi. Młodzi adepci sztuki kelnerskiej w profesjonalny sposób serwowali gościom jubileuszowe dania. Jakie?
Przystawką było danie będące kulinarną tradycją Zespołu Szkół Gastronomicznych, czyli galantyna z kurczaka, podana z grzanką maślaną z koperkiem i limonką. Jako danie główne jubileuszowe podano roladę ze schabu ze szpinakiem i serem feta, pieczone ziemniaki, kalafior romanesco oraz babeczkę wytrawną z kaparami i mikrokiełki z zielonego groszku. Nie trzeba chyba dodawać, że dania smakowały nam wyśmienicie!

Zainteresowaniem gości – absolwentów szkoły oraz innych osób związanych z branżą gastronomiczno-hotelarską i turystyczną – cieszyły się pokazy kulinarne, połączone oczywiście z degustacją.
Była to m.in. kuchnia autorska Katarzyny Daniłowicz  – zwyciężczyni programu Top Chef, szefującej w kuchni restauracji Olszewskiego 128. Z kolei Mariola Monczak – szef kuchni w restauracji Pod Papugami – wspólnie ze swoimi współpracownikami przygotowała przekąski z ryb i owoców morza.

Nie zabrakło akcentów dolnośląskich. Szef kuchni z Art Hotelu, Grzegorz Pomietło, przygotował klasyczne dania  wrocławskie – zupę orkiszową i sałatkę z serem ślubowskim. Jak zwykle olbrzymim zainteresowaniem poszukiwaczy regionalnych smaków cieszyły się warzywa kiszone z Doliny Baryczy – z Gospodarstwa Rolnego Michała Sznajdera.
Amatorzy konkretnych smaków chwalili własne wyroby wędliniarskie Piotra Kwaśnego. Wyjątkowo apetycznie prezentowały się przysmaki przygotowane w ramach bufetu autorskiego Michała Czekajło – Concept Stu Mostów. Krzysztof Porębski przeprowadził pokaz sommelierski, natomiast Robert Borkowski – pokaz barmański.

Uroczystości jubileuszowe były okazją do wspomnień, spotkań absolwentów z wychowawcami oraz do rozmów o planach na tę bliską i tę dalszą przyszłość. Przypomnijmy. Zespół Szkół Gastronomicznych drugie 70-lecie zaczyna z nowym logo i nowym spojrzeniem na współpracę z przyszłymi pracodawcami. Większą rolę zamierza przywiązywać do promowania dobrych wzorców w gastronomii.
Dziękujemy Dyrekcji Zespołu Szkól Gastronomicznych we Wrocławiu za zaproszenie i życzymy samych sukcesów!
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - 70-lecie ZSG
.
Dolfil