Kuchnia Wrocławia - Dolnośląski Konkurs Potraw Regionalnych
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wtorek, 22 Listopad, 2011

Dolnośląski Konkurs Potraw Regionalnych

„Powiedz mi co jesz, a powiem Ci skąd jesteś” – pod takim hasłem 22 listopada odbyła się druga już edycja Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych. Jej organizatorem był Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, a patronem Dolnośląski Oddział Agencji Rynku Rolnego.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W tym roku rywalizowało siedem dwuosobowych zespołów reprezentujących dolnośląskie szkoły o profilu gastronomicznym. Ich zadaniem było przygotowanie przystawki i dania głównego z polędwiczek wieprzowych, karpia milickiego oraz dowolnych dodatków. Wśród tych ostatnich prym wiodły, oczywiście, dolnośląskie produkty regionalne i tradycyjne. Uczniowie wykazali się bardzo dużą inwencją twórczą w ich doborze. I tak:
• Dawid Maciejczuk i Przemysław Majka (Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Kamiennej Górze) przygotowali karpia w dzwonkach nadziewanego kapustą i grzybami oraz roladki z polędwicy na postumencie z soczewicy z surówką wiosenną.
• Klaudia Stroińska i Natalia Wilczek z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Głogowie zaprezentowały karpia w cytrusach i polędwiczkę wieprzową z gruszkami i sosem żurawinowym.
• Marcin Gryglewicz i Kamil Bojda z Zespołu Szkół nr 2 w Dzierżoniowie przygotowali przystawkę z bakłażana i karpia z jabłkami.
• Katarzyna Gąsior i Karolina Literowicz z Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych nr 2 w Jeleniej Górze pochwaliły się karpiem z aromatyczną skórką z ziół i sałatką pomidorową z oliwkami i rukolą doprawionym sosem cytrynowo-oliwnym oraz polędwiczki wieprzowe w trójkolorowym pieprzu na placuszkach dyniowo-jabłkowych z serem kozim.
• Patryk Gamracy i Adrin Bagiński z Zespołu Szkół Zawodowych w Wołowie zaserwowali filety z karpia milickiego na miodowym tagliatelle z marchwi w towarzystwie jabłek z Krośnic muśniętych czarną jagodą – Runoland oraz polędwicę rolowaną kamiennogórskim serem pleśniowym w wytwornym towarzystwie ziół z Dobrej Widawy na placku ziemniaczano-cukiniowym z nutą konfitury cebulowo-żurawinowej.
• Magdalena Kowalów i Jędrzej Pienio z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu przyrządzili terrinę z karpia w towarzystwie musu szpinakowo-czosnkowego oraz torcik z polędwiczek wieprzowych z masą serowo-orzechową z szafranową wstążką.
• Dawid Bryja i Michał Sławik z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu przygotowali filet z karpia przekładany szpinakiem i kozim serem z Kamieńca Wrocławskiego (przystawka) oraz roladkę szpikowaną bryndzą i kapustą w otulinie z zielonego grochu na warzywach julienne w towarzystwie uszek i duetu sosów (danie główne).
Potrawy oceniało profesjonalne jury w składzie: Zbigniew Koźlik, Kazimierz Malec oraz Grzegorz Pomietło, reprezentujący Dolnośląską Akademię Tradycji i Smaku. Jurorzy nie tylko oceniali konkursowe specjały, ale również udzielali młodym kucharzom cennych wskazówek. 
Przyznali następujące nagrody:
I miejsce – Katarzyna Gąsior i Karolina Literowicz z zespołu szkół Licealnych i Zawodowych nr 2 w Jeleniej Górze
II miejsce – Dawid Bryja i Michał Sławik z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu
III miejsce – Magdalena Kowalów i Jędrzej Pienio z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu
Dolnośląskie specjały można było podziwiać podczas uroczystej gali wieńczącej konkurs. Jak podkreśliła p. dyrektor szkoły – Krystyna Szumilak – w tej rywalizacji nie było przegranych. Słowa uznania należą się wszystkim uczestnikom konkursu. Wszyscy bowiem wykazali się prawdziwym kunsztem kulinarnym. A zatem – serdeczne GRATULACJE!!!
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Dolnośląski Konkurs Potraw Regionalnych
.
Dolfil