Kuchnia Wrocławia - Kasia Daniłowicz laureatką MKSK
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wtorek, 13 Marzec, 2012

Kasia Daniłowicz laureatką MKSK

6 marca w poznańskim Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions odbył się finał VIII edycji ogólnopolskiego konkursu Młody Kreator Sztuki Kulinarnej.
Po raz pierwszy w historii tego konkursu na podium stanęła reprezentantka stolicy Dolnego Śląska – Katarzyna Daniłowicz z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Laureatka zdobyła zaszczytny tytuł Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej 2012 oraz nagrodę Grand Prix, składającą się z awansu do finału „Primerba Cup 2012”, motoroweru marki Junak oraz odzieży gastronomicznej. Szkoła przy ulicy Kamiennej otrzymała nagrodę w postaci profesjonalnego pieca gastronomicznego.
– MKSK pozwala sprawdzić się kulinarnie, ale przede wszystkim zmierzyć z ogromnym stresem. Dla mnie to pierwszy konkurs o takiej randze, więc było to prawdziwe wyzwanie. Mam wielką nadzieję, że to zwycięstwo otworzy mi wiele furtek i w przyszłości doprowadzi do startu w Kulinarnym Pucharze Polski – mówiła tuż po ogłoszeniu wyników zdobywczyni prestiżowej nagrody.
Kasia dziękowała Krystianowi Skwierzowi, który spędził z nią wiele godzin na próbach i który przez cały czas ją wspierał.
Temat tegorocznej edycji konkursu MKSK brzmiał „Łosoś i krewetka w towarzystwie dodatków z polskiej kuchni”. Nasza laureatka przygotowała danie składające się z wielu komponentów, a były to: 
- łosoś konfitowany w oleju rzepakowym na sałacie masłowej gotowanej na parze
- waniliowa piana z pancerzy krewetek
- korzenne jabłko w redukcji z octu balsamicznego i soku jabłkowego
- smażona kalarepa z boczkiem
- piernik z pieczonym burakiem i pyłem z popcornu
- gotowana biała kapusta z palonym rzepakiem
– Młody Kreator Sztuki Kulinarnej to konkurs wieloetapowy, więc żeby zakwalifikować się do finału, trzeba przebyć naprawdę długą drogę – mówił przewodniczący komisji konkursowej Zenon Hołubowski. – Bardzo dobrze, że Unilever Food Solutions daje młodym taką możliwość – uczenia się, doskonalenia, zdobywania doświadczenia w zawodzie. 
Zgłoszenia do pierwszego etapu nadesłali reprezentanci ponad 100 szkół, do półfinału wybrano 25 uczestników, natomiast do finału dostało się 12.
Drugie miejsce w konkursie MKSK zajął Michał Świerad z ZSG w Rzeszowie, trzecie przypadło w udziale Igorowi Praczyńskiemu z ZSG-H w Kaliszu.
Wszystkim laureatom, a w szczególności Katarzynie Daniłowicz, serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!!!
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Kasia Daniłowicz laureatką MKSK
.
Dolfil