Kuchnia Wrocławia - Dolnośląski Konkurs Potraw Regionalnych
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 29 Listopad, 2012

Dolnośląski Konkurs Potraw Regionalnych

Już po raz trzeci w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu młodzi adepci sztuki kulinarnej rywalizowali w Dolnośląskim Konkursie Potraw Regionalnych (27 listopada). Jak zwykle motto konkursu brzmiało „Powiedz mi co jesz, a powiem ci skąd jesteś”.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Zadaniem uczniów było przygotowanie przystawki i dania głównego z produktów dolnośląskich – jesiotra milickiego i sera ślubowskiego. Oczywiście można było wykorzystać także inne produkty tradycyjne i regionalne, wszystko zależało od inwencji młodych mistrzów. Wśród komponentów znalazły się więc grzyby z Borów Dolnośląskich, maliny lub miody z dolnośląskich pasiek.
W konkursie rywalizowało siedem dwuosobowych drużyn:
1. Wioletta Dudek i Justyna Molińska (Technikum nr 6 w Zespole Szkół Przyrodniczych w Głogowie) przygotowały stek z jesiotra na duszonych warzywach z dwukolorowym purée brokułowo-kalafiorowym z sosem ogórkowym – „dobieraniec” oraz jesiotra pieczonego na rożnie.
2. Natalia Kulik i Anna Preiner (Technikum nr 6 w Zespole Szkół Przyrodniczych w Głogowie) przygotowały ziemniaki faszerowane gzikiem oraz jesiotra smażonego z ziemniakami pieczonymi.
3. Wojciech Buganiuk i Agata Kamińska (Zespół Szkół nr 2 w Dzierżoniowie) przygotowali figi z serem ślubowskim oraz jesiotra otulonego kołderką leśnych grzybów.
4. Wioletta Kowalska i Mateusz Gudzela (Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych nr 2 w Jeleniej Górze) przygotowali lazanię z ryb wędzonych i sera oraz jesiotra milickiego z karmelizowanym jabłkiem.
5. Marcin Dopierała i Anna Król (Zespół Szkół nr 7 w Wałbrzychu) przygotowali ricottę ślubowską z niespodzianką oraz jesiotra milickiego w towarzystwie zapiekanki gratin i borowików.
6. Martyna Osłowska i Michał Wester (Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu) przygotowali jesiotra milickiego w dwóch odsłonach, a był to jesiotr konfitowany podany w sosie paprykowym oraz gotowany w towarzystwie sosu berneńskiego. Jako danie główne podali jesiotra milickiego pod orzechowo-pietruszkowym chrustem w towarzystwie uszek i purée z dyni z czarną soczewicą.
7. Filip Kowalczyk i Konrad Mucha (Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu) przygotowali jesiotra otulonego musem z pstrąga i szpinakiem w towarzystwie sosu borowikowego i kawioru leśnego. Jako danie główne przyszykowali jesiotra w cieście piwnym na kolorowym ryżem z sosem cytrynowym i pomidorkami koktajlowymi.
Komisja konkursowa w składzie: Marcin Kłosowski (Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu), Zbigniew Koźlik (szef kuchni w Hotelu Plaza), Grzegorz Pomietło (szef kuchni w Art Hotelu) oraz Agnieszka Hajbura-Michałowska (Dolnośląska Akademia Tradycji i Smaku) przyznała następujące nagrody:
I miejsce – Martyna Osłowska i Michał Wester (Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu)
II miejsce – Marcin Dopierała i Anna Król (Zespół Szkół nr 7 w Wałbrzychu)
III miejsce – Filip Kowalczyk i Konrad Mucha (Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu) oraz  Wioletta Dudek i Justyna Molińska (Technikum nr 6 w Zespole Szkół Przyrodniczych w Głogowie)
Gratulacje!!!
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Dolnośląski Konkurs Potraw Regionalnych
.
Dolfil