Kuchnia Wrocławia
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Młodzi kreatorzy

70-lecie ZSG

2018-04-22
Na początek trochę historii. W roku szkolnym 1947/1948 w Państwowej Żeńskiej Szkole Przemysłu Odzieżowego otwarto pierwszą klasę Liceum Przemysłu Gospodarczego. Naukę przedmiotów zawodowych prowadziły „Snopkowianki” – zdeklasowane szlachcianki i hrabianki ze słynnej szkoły w Snopokowie pod Lwowem.
Odsłon: 202
 Zobacz więcej ... 

Nowa odsłona ZSG we Wrocławiu

2018-02-14
Jakie są marzenia Zespołu Szkół Gastronomicznych na najbliższe lata? Przede wszystkim zapracować na tytuł szkoły najlepiej współpracującej z branżą gastronomiczną, hotelarską i  turystyczną, której absolwenci wyróżniają się swoją wiedzą i fachowością. Drugim – nie mniej ważnym marzeniem – jest sprawić, aby uczniowie byli dumni ze swojej szkoły, żeby wiedzieli, że zdobywają wykształcenie na kierunkach, dzięki którym będą mieli zagwarantowaną pracę – mówiła Magda Mańkowska podczas konferencji zorganizowanej w pięknie odrestaurowanej szkolnej auli.
Odsłon: 158
 Zobacz więcej ... 

Dolnośląski Konkurs Potraw Regionalnych

2017-11-29
Do kalendarza licznych wydarzeń organizowanych w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu wpisany jest na stałe Dolnośląski Konkurs Potraw Regionalnych. W tym roku konkurs odbył się już po raz ósmy (28 listopada).
Odsłon: 200
 Zobacz więcej ... 

Regionalny konkurs w ZSG

2016-11-14
Zadaniem VII edycji Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych „Powiedz mi, co jesz, a powiem Ci skąd jesteś”, rozegranego w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, było przygotowanie przystawki i dania głównego, których komponentami były dolnośląskie produkty regionalne i tradycyjne.
Komponentem głównym przystawki były sery ślubowskie: podpuszczkowy niedojrzewający z czarnuszką i kozieradką oraz parzony – grillowy. Natomiast składnikami dania głównego – polędwiczka wieprzowa oraz jabłka i/lub sok jabłkowy z Maciejowego Sadu.
Odsłon: 734
 Zobacz więcej ... 

Potrawy Regionalne

2015-11-19
Organizowany od sześciu lat w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu Dolnośląski Konkurs Potraw Regionalnych jest doskonałą okazją do zaprezentowania bogactwa i różnorodności smaków naszego regionu. Jednocześnie promuje dolnośląskie produkty tradycyjne, regionalne i lokalne. Patronem konkursu jest Agencja Rynku Rolnego.
Odsłon: 1195
 Zobacz więcej ... 

Wielka Gala w ZSG

2015-03-18
Historia Międzynarodowego Konkursu Czterech Miast: Stadhagen – Carcassonne – Wrocław – Tapolca w zawodzie: kucharz-kelner sięga 1995 roku. Dwudziesty – jubileuszowy – konkurs odbył się w Zespole Szkół Gastronomicznych przy ulicy Kamiennej. Uświetnieniem tego wydarzenia była uroczysta Gala.
Wróćmy do konkursu. Zadaniem kucharzy było przygotowanie przystawki, zupy, dania głównego oraz deseru z określonych składników. Komponentami obowiązkowymi były surowce z „małego kosza”, czyli filet z sandacza, golonki indycze, raki lub szyjki rakowe, burak ćwikłowy, chleb pełnoziarnisty oraz czekolada gorzka.
Odsłon: 1330
 Zobacz więcej ... 

Najsmaczniejsze potrawy dolnośląskie

2014-11-19
Już po raz piąty w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu rozstrzygnięto Dolnośląski Konkurs Potraw Regionalnych (18 listopada). Konkurs jest połączeniem nowoczesnego kształcenia i pochodzących z regionu produktów regionalnych i tradycyjnych.
Nagrodzono najsmaczniejsze potrawy z produktów dolnośląskich przygotowane przez młodych adeptów sztuki kulinarnej. W tym roku wszystkie konkursowe dania komponowano ze schabu, karpia milickiego oraz różnych gatunków kaszy.
Odsłon: 1813
 Zobacz więcej ... 

Pyszności z regionu

2013-12-07
Podczas tegorocznej – już czwartej – edycji Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu (3 grudnia) nagrodzono najsmaczniejsze potrawy dolnośląskie przygotowane przez młodych adeptów sztuki kulinarnej.
Wszystkie konkursowe specjały komponowano z polędwiczek wieprzowych oraz sera koziego łomnickiego. Oczywiście można było wykorzystać także inne produkty podkreślające lokalny rodowód popisowych specjałów, np. grzyby z Borów Dolnośląskich lub miody z dolnośląskich pasiek.
Odsłon: 2462
 Zobacz więcej ... 

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia...

2013-11-11
...i Gotowania obchodzony jest od kilku lat w krajach UE 8 listopada. Inicjatorzy to Komisja Europejska oraz Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro-Toques.
Skąd ten pomysł? Niestety, około 22 mln dzieci w krajach UE cierpi na nadwagę lub otyłość. To jedna z głównych przyczyn wielu chorób zarówno u dzieci, jak i dorosłych.
Odsłon: 1418
 Zobacz więcej ... 

Dolnośląski Konkurs Potraw Regionalnych

2012-11-29
Już po raz trzeci w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu młodzi adepci sztuki kulinarnej rywalizowali w Dolnośląskim Konkursie Potraw Regionalnych (27 listopada). Jak zwykle motto konkursu brzmiało „Powiedz mi co jesz, a powiem ci skąd jesteś”.
Odsłon: 1837
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil