Kuchnia Wrocławia
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Młodzi kreatorzy

Regionalne Sekrety Smaku 2011

2011-10-12
Dużą atrakcją trzeciego dnia targów Gastro Hotel we Wrocławiu (7 października) był ogólnopolski konkurs Regionalne Sekrety Smaku. Biorący w nim udział uczniowie zaprezentowali smaki Lubelszczyzny, góralskie, opolskie i dolnośląskie. Dolny Śląsk reprezentował Zespół Szkół nr I w Dzierżoniowie oraz młodzież z ZSG we Wrocławiu.
Odsłon: 1498
 Zobacz więcej ... 

Warsztaty kulinarne c.d.

2011-06-04
Dolny Śląsk jest regionem, który może pochwalić się wyjątkową różnorodnością i bogactwem produktów regionalnych i produktów wytwarzanych metodami tradycyjnymi. Jest to oczywiście związane z burzliwą historią naszego regionu.
Dziś te produkty znajdują coraz więcej zwolenników i nabywców. Przykładem jest chociażby sklep Irena na Kozanowie oraz promocyjne stoiska w sieciach supermarketów, które są mekką dla wszystkich poszukiwaczy lokalnych przysmaków.
Odsłon: 1755
 Zobacz więcej ... 

Warsztaty kulinarne w ZSG

2011-06-03
Inicjatorem warsztatów w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu (2 czerwca) była Agencja Rynku Rolnego. Uczniowie – pod czujnym okiem mistrza kulinarnego Zbigniewa Koźlika, szefa kuchni hotelu HP Park Plaza – przygotowali niezwykle smakowite dania.
Odsłon: 2415
 Zobacz więcej ... 

Inspiracje Wielkanocne

2011-04-22
Przedświąteczne spotkanie (20 kwietnia) w Zespole Szkół Gastronomicznych było uroczystym zakończeniem projektu „Inspiracje Wielkanocne”, wyłonionego w drodze konkursu na realizację projektów zawodoznawczych.
Organizatorem konkursu było Dolnośląskie Centrum Informacji Zawodowej i Doskonalenia Nauczycieli z siedzibą w Wałbrzychu.
Koordynacją projektu zajęły się panie Teresa Szewczyk i Krystyna Głowacka – nauczycielki z ZSG. W projekcie uczestniczyło 11 osób – uczniowie technikum w zawodzie kucharz oraz uczniowie ZSZ w zawodzie kucharz małej gastronomii:
Odsłon: 2020
 Zobacz więcej ... 

Międzynarodowy Konkurs Czterech Miast

2011-03-30
Zespól Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu od wielu lat uczestniczy w międzynarodowych konkursach „Czterech Miast: Stadthagen – Halle – Wrocław – Tapolca” w zawodzie kucharz-kelner.
Tegoroczna –   XVI edycja tego konkursu – odbyła się we Wrocławiu. 29 marca uczestnicy konkursu zmagali się w ZSG przy ulicy Kamiennej w gotowaniu i prezentacji stołów zgodnie z tematami: „Co kraj to obyczaj” oraz „Cztery pory roku”.
Odsłon: 2132
 Zobacz więcej ... 

IX edycja Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu

2011-02-15
IX edycja Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu była niezwykle udana dla naszych reprezentantów, zwłaszcza dla ekipy juniorów, którzy zajęli 3 miejsce. W tej grupie znalazło się dwoje uczniów Wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych – Agata Nicpoń i Krystian Skwierz.
Odsłon: 1130
 Zobacz więcej ... 

Łakocie jak z bajki

2010-12-15
Nie ma chyba podczas całego roku okresu tak radosnego i obfitującego w spotkania przy stole, jak Boże Narodzenie i kolejne tygodnie. I chyba też nigdy aż tak się nie staramy, żeby smakowitymi daniami umilić rodzinie i przyjaciołom wspólne chwile.
Odsłon: 1487
 Zobacz więcej ... 

Krystian Skwierz

2010-10-27
Dziś jest jeszcze uczniem ZSG we Wrocławiu, ale pierwsze kroki stawiał w gastronomii już w 2008 r. w Piwnicy Świdnickiej. Od 2009 pracuje na stanowisku zastępcy szefa kuchni w restauracji Flavours.
Ma na swoim koncie wiele prestiżowych nagród:
Odsłon: 1204
 Zobacz więcej ... 

"Powiedz mi co jesz, a powiem Ci skąd jesteś"

2010-05-26
Organizatorem I edycji Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych „Powiedz mi co jesz, a powiem Ci skąd jesteś (25 maja) był Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.
Celem Konkursu jest promowanie młodych adeptów sztuki kulinarnej, pogłębienie ich wiedzy na temat produktów regionalnych, zachęcenie młodych kucharzy do doskonalenia swoich umiejętności przez aktywne uczestniczenie w życiu środowiska kulinarnego oraz promocja produktu regionalnego Dolnego Śląska.
W konkursie wystartowało osiem dwuosobowych zespołów:
Odsłon: 2065
 Zobacz więcej ... 

III Mistrzostwa Polski Klenerów Junior Waiter 2009

2009-12-21
Urszula Bogucka, Magdalena Strzała i Tomasz Płazak to uczniowie wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych, którzy zdobyli trzecie miejsce w drużynowym konkursie w trakcie III Mistrzostw Polski Kelnerów „Junior Waiter 2009” w Sosnowcu. Ponadto Tomasz Płazak wywalczył 3 miejsce indywidualnej klasyfikacji.
Odsłon: 1169
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil