Kuchnia Wrocławia - Kulinarny Rajd Mistrzów
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Poniedziałek, 25 Listopad, 2013

Kulinarny Rajd Mistrzów

Druga edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kulinarny Rajd Mistrzów w Haston City Hotel” miała charakter otwarty (22 listopada). Była świetną okazja do podpatrzenia mistrzów kulinarnych podczas ich pracy.
W konkursie uczestniczyło 12 drużyn kucharskich składających się z szefa i pomocnika, wyłonionych na podstawie konkursu zgłoszeń:
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
• Sebastian Zarzeczny, Michał Mazur – restauracja Pod Papugami, Wrocław.
• Paweł Kwaśniewski, Marcin Grabowski – Sport Hotel, Bełchatów.
• Dariusz Łaźniewski, Michał Pierz – restauracja Bernard, Wrocław.
• Jakub Kubiak, Michał Wlader – Ristorante la Cucina, Gdańsk.
• Yassin Aithaddou, Michał Kalandyk – hotel Radisson Blue, Wrocław.
• Rafał Śledź, Mariusz Cygan – hotel Bryza, Jurata.
• Łukasz Ziętek, Przemysław Gryz – restauracja Amber Room, Warszawa.

• Ernest Łuszczyn, Łukasz Urbański – Park Hotel, Szczecin.
• Raisa Antoniuk, Jacek Remiszewski – hotel Branicki, Białystok.
• Przemek Bogucki, Ryszard Konieczka – Art Hotel, Wrocław.
• Katarzyna Daniłowicz, Bogumił Mroczko – Granary Hotel, Wrocław.
• Lukasz Fulara, Tomasz Dawidowski – restauracja Malinowy Ogród, Gdańsk.
• Andrzej Gad, Michał Będkowski – hotel Tęczowy Młyn, Kielce.
• Robert Świątek, Stanisław Tracz  –  Pałac Aleksandrów, Wrocław.
• Daniel Olas, Piotr Buryło – hotel Zdrojowy Pro-Vita, Kołobrzeg.
• Patryk Mruk, Oleg Trochanowski – hotel Wodnik, Wrocław.

Zadaniem rywalizujących zespołów było przygotowanie przystawki zimnej z fileta łososia, melona kantalupa i czerwonej cebuli oraz dania głównego z fileta z kurczaka, jajka kurzego, świeżej lub mrożonej żurawiny i topinamburu.
Mistrzowie kuchni wzięli udział także w konkurencji sprawnościowej polegającej na luzowaniu łopatki wieprzowej (bez dzielenia wyluzowanego mięsa na elementy).

Ogłoszenie wyników i uhonorowanie zwycięzców nastąpiło na wieczornej Gali. I tak:
I. miejsce przypadło w udziale restauracji Amber Room w Warszawie.
II. miejsce zajął Hotel Zdrojowy Pro-Vita w Kołobrzegu.
III. miejsce na podium zajęła wrocławska restauracja z Granary Hotel.
„Kulinarny Rajd Mistrzów w Haston City Hotel” zorganizował Haston City Hotel we współpracy merytorycznej z Fundacją Klubu Szefów Kuchni oraz Komisją Gastronomiczną Polish Prestige Hotels & Resorts.

Wszystkim uczestnikom konkursu – a w szczególności laureatom – GRATULACJE!!!
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Kulinarny Rajd Mistrzów
.
Dolfil