Kuchnia Wrocławia - Galicyjskie Smaki
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Poniedziałek, 11 Lipiec, 2016

Galicyjskie Smaki

III konkurs kulinarny „Galicyjskie smaki wczoraj, dziś i jutro” – rozegrany podczas XVII „Jarmarku Galicyjskiego – Smaki Roztocza – Narol 2016” – uroczyście otworzyła konferencja „Rozsmakuj się w Roztoczu”.
W konferencji poświęconej kuchni regionalnej udział wzięli: Izabela Byszewska – „Galicyjskie produkty”, Jarosław Uściński – „Galicyjskie smaki” oraz Leszek Mazan – „Galicyjskie gadanie”. Wykład Leszka Mazana, publicysty, pisarza, krakowianina, mistrza anegdot, miał charakter gawędy o Galicji, o jej smakach oraz o ludziach, którzy te smaki tworzyli.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Podczas spotkania z miłośnikiem Krakowa, Pragi i Szwejka promowana była najnowsza książka jego autorstwa, wydana z okazji, przypadającej w tym roku, setnej rocznicy śmierci cesarza Austro-Węgier Franciszka Józefa I: „Zdarzenia z życia naszego monarchy”. 
W konkursie kulinarnym „Galicyjskie smaki wczoraj, dziś i jutro” – zorganizowanym pod auspicjami Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników – rywalizowało dziesięć dwuosobowych zespołów:

1. Lidia Syjud i Radosław Janus – Hotel Klimek SPA z Muszyny
2. Jakub Rusinek i Jacek Pałys – restauracja „Oranżeria” z Rzeszówa
3. Michał Kulpiński i Marcin Nieznaj – restauracja „Kogel Mogel” z Lublina
4. Robert Stefański i Dariusz Grzeszczyk ‘Grefsenkollen Restaurant” z Oslo
5. Artur Lenczewski i Karol Rusiłowicz – Hotel „Pięć Dębów” z Supraśla
6. Przemysław Żurek i Grzegorz Adamarek – Hotel Blue Diamand Active SPA z Trzebowiska
7. Piotr Pyczat i Kamil Gajda – restauracja „Carska” z Białowieży
8. Tomasz Bałdecki i Magda Talarek – Uzdrowisko Konstancin Zdrój SA
9. Agnieszka Wreczycka i Sławomir Teter – Dwór Dwikozy
10. Paweł Gałecki i Dariusz Cygan – Hotel „Piano” z Lublina
Uczestnicy konkursu przygotowywali dania główne, których głównym komponentem były karpie z lokalnego stawu hodowlanego, oraz desery z sera zagrodowego ricotta oraz miodu wielokwiatowego.

Jury w składzie: Jarosław Uściński (przewodniczący), Krzysztof Gawlik, Piotr Sabala, Zbigniew Szeląg, Piotr Szczygielski, Thierry Ayel, Hieronim Błażejak, Leszek Mazan i Wiesław Ambros, przyznało nagrody:
I miejsce – nominacja do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2016 –  Lidia Syjud i Radosław Janus – Hotel Klimek SPA z Muszyny
II miejsce – Artur Lenczewski i Karol Rusiłowicz – Hotel „Pięć Dębów” z Supraśla
III miejsce – Robert Stefański i Dariusz Grzeszczyk „Grefsenkollen Restaurant” z Oslo
Puchar Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz tytuł „Galicyjski Kucharz Roku 2016” – Przemysław Żurek i Grzegorz Adamarek – Hotel Blue Diamand Active SPA z Trzebowiska.

W konkursie kulinarnym dla Kół Gospodyń Wiejskich z Gminy Narol „Galicyjskie smaki wczoraj, dziś i jutro” jury, w składzie: Izabela Byszewska, Adam Skiba, Piotr Szczygielski oraz niżej podpisana,  oceniło dziewięć dań, których głównym komponentem były kurczaki z zagrody wiejskiej z Łukawicy (gmina Narol).
Kapituła przyznała następujące nagrody:
1 miejsce: KGW Płazów za staropolskiego kurczaka po chłopsku w śmietanie
2 miejsce: Koło Gospodyń Florianki z Narola za kurczaka nadziewanego kaszą gryczaną
3 miejsce: KGW Jędrzejówka za kurczaka pieczonego
Bardzo dużym zainteresowaniem uczestników Jarmarku Galicyjskiego w Narolu cieszyły się pokazy kulinarne mistrzów, m.in. Jarosława Uścińskiego, Piotra Szczygielskiego i Krzysztofa Gawlika. Mistrz cukiernictwa Thierry Ayel zaprezentował desery, a Grażyna Uścińska poprowadziła warsztaty kulinarne.

Edyta Szast – popularyzatorka lokalnych i regionalnych smaków, autorka blogu „W krainie garów” – przygotowała pokaz kulinarny „Poszukiwanie zaginionych smaków – Zamojszczyzna i Roztocze”, a na stoisku zaprezentowała przysmaki z tego regionu. Były to m.in.: zupa „serwatka” na słodko i na słono, placki na sodzie z makiem, podawane z miodem lub z powidłami, podpłomyki z moczką z twarogu, placki z gotowanych ziemniaków z moczką z grochu i czosnkiem, pasztet z soczewicy, kotlety gryczane z sosem grzybowym oraz barszcz ukraiński z wiśniami.

W ramach jarmarku działał ryneczek produktów tradycyjnych oraz prowadzone były warsztaty ginących zawodów. Imprezę uświetniły występy muzyczne na scenie. Organizatorami „Jarmarku Galicyjskiego – Smaki Roztocza – Narol 2016” byli: Województwo Podkarpackie, Miasto i Gmina Narol oraz Gminny Ośrodek Kultury w Narolu.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Galicyjskie Smaki
.
Dolfil