Kuchnia Wrocławia - Najlepsze smaki dolnośląskie 2016
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Środa, 24 , 2016

Najlepsze smaki dolnośląskie 2016

W XVI edycji wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” wyłoniono najsmaczniejsze potrawy i produkty dolnośląskie oraz przyznano nominacje do nagrody Perła 2016.
W konkursie potraw jurorzy przyznali następujące nagrody:
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
1. miejsce – zupa rybna i pierogi z karpiem z Zagrody – Zagroda Grabownica (Jolanta Bogatsu)
2. miejsce – barszcz czerwony z kluskami grzybowymi, pyzy ziemniaczane ze skwarkami – KGW Braszowice
3. miejsce – gołąbki Zosi, „Koryto Gerwazego” – Dworek Galosa (Krzysztof Gierlach, Sandra Stasiak, Lucyna Sadowicz, Robert Borbas), Strachocin

Wyróżnienie otrzymała czernina z kaczki, „Sianokosy” – Gradi, Krzysztof Gradecki, Pałac Brzeźno. Natomiast nominacje do nagrody „Perła 2016” przyznano zupie rybnej i pierogom z Zagrody Grabownica oraz gulaszowi z jelenia, czyli jednej z potraw niezwykle bogatego w smaki „Koryta Gerwazego”.
W konkursie produktów jurorzy oceniali 46 dolnośląskich przysmaków należących do kilku kategorii, czyli: produktów regionalnych pochodzenia roślinnego, produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego, napojów regionalnych oraz innych produktów regionalnych. I tak:
Nagrody w podkategorii przetwory owocowe otrzymały: ocet jabłkowy (Maciejowy Sad) i konfitura z owocu bzu czarnego (Dary Natury), natomiast w podkategorii przetwory warzywne – kapusta kiszona w całych główkach (Gospodarstwo Rolne Kwaszarnia Kapusty i Ogórków Michał Sznajder).

Nagrodę w podkategorii wyroby cukiernicze otrzymały pierniczki z ciasta długo dojrzewającego. Pierniczki tradycyjne ze Szlaku Cystersów (Gospodarstwo Rolne Elżbieta Malinowska), natomiast wyróżnienie chrust teściowej (Towarzystwo Przyjaciół Rudnej).

Nagrodę w podkategorii produkty i przetwory mięsne nagrody otrzymały: kabanosy Golędzinowskie (Wyrób Wędlin Naturalnych Zakład „Pod Bukami”), pasztet z dziczyzny (Agnieszka Matkowska „Hubertówka”) oraz jagnięcy schab wędzony (Małgorzata Makuchowska). Wyróżnienie otrzymały polędwiczki wieprzowe (DAR VIT).
W podkategorii produkty mleczne nagrody otrzymały: ser kozi przysmak leszczynowy (Adam Kudłaty z Goliszowa) i masło tradycyjne (Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Międzyborza). Natomiast wyróżnienie otrzymały sery lutomierskie (Na Zdrowie Malwina Pasternak) oraz ser podpuszczkowy parzony typu Halloumi (Przetwórstwo Farmerskie Sery Ślubowskie).
W podkategorii miody nagrodę otrzymał miód gryczany (Pasieka Szczęśliwych Pszczół z Ziemi Kłodzkiej), a wyróżnienia: miód akacjowy z dodatkiem jeżyny (Pasieka Zuzia z Domaszkowa) i miód lipowy z nektaru kwiatu lipy („Miód od Turka”).
W podkategorii napoje bezalkoholowe wyróżnienie otrzymał sok witaminowy z owoców dzikiej róży z Chaty Łaniaków, a w kategorii napoje alkoholowe – wino z czarnej porzeczki (winiarstwo domowe „Celtica”).

O nominację do nagrody Perła 2016 ubiegało się 11 produktów. Komisja konkursowa przyznała nominacje do tej prestiżowej nagrody następującym przysmakom dolnośląskim:
• Pasztet w słoiku – Smak Tradycji Dolnego Śląska (Oleśnica)
• Ser górski Sudecki – „Wańczykówka”, Krzeszów
• Korniszon – Zakład Handlu i Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego w Ścinawie
• Miód spadziowy ze spadzi liściastej – Pasieka „Miód od Turka” w Niemczy
• Likier Karkonoski – ABDITUS Borowice
Organizatorami konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” byli: Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Wszystkim uczestnikom konkursu NKD 2016 – a w szczególności Laureatom – serdecznie gratulujemy!!!
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Najlepsze smaki dolnośląskie 2016
.
Dolfil