Kuchnia Wrocławia - Nie ma jak dynia
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 13 Październik, 2016

Nie ma jak dynia

Punktem kulminacyjnym Trzynastego Dolnośląskiego Festiwalu Dyni w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Wrocławskiego był konkurs na największą dynię. Podobnie jak w ubiegłym roku zwyciężył okaz wyhodowany przez Dominika Kędziaka z miejscowości Kurówek w województwie łódzkim. Olbrzymka ważyła 528 kg. Drugie miejsce zajęli Monika i Bernard Drost (486,5 kg), trzecie natomiast Antoni Zabrocki (303 kg).
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Nie mniej emocji dostarczył konkurs na najsmaczniejszą potrawę dyniową. Komisja konkursowa nie miała łatwego zadania, bowiem wszystkie zaprezentowane dania, przetwory i wypieki były wyjątkowo smakowite, a przy tym były pięknie podane. Spośród ponad trzydziestu rywalizujących dyniowych przysmaków jurorzy postanowili przyznać następujące nagrody:
1. miejsce – Gospodarstwo Ekologiczne „Wagnerówka” – tort dyniowy
2. miejsce – Romana Wróbel – mus z dyni z kardamonem
3. miejsce  – Cafe Flora – sałatka z pieczoną dynią i serem pleśniowym
wyróżnienie: Gospodarstwo Rolne Michał Sznajder – dynia kiszona

„Wagnerówka” już po raz drugi sięgnęła po najwyższy laur. W ubiegłym roku pierwsze miejsce w konkursie zajął dyniowy sernik, w tym roku miejsce to zajął rewelacyjny tort dyniowy. Mus z dyni z kardamonem smakował wybornie, podobnie jak inne musy warzywno-owocowe robione przez p. Romanę Wróbel. Przetwory dyniowe tworzone są z ekologicznie uprawianych dyń oraz owoców posiadających certyfikat „Dolina Baryczy Poleca”.

Kawiarnia Cafe Flora w ogrodzie botanicznym, położona w palmiarni w otoczeniu egzotycznych roślin, wzięła udział w dyniowym konkursie kulinarnym po raz pierwszy. Trzeba przyznać, że był to udany debiut, bowiem sałatka z pieczoną dynią i serem pleśniowym uhonorowana została nagrodą. Gospodarstwo Rolne Michała Sznajdera jest znane z doskonałej kiszonej kapusty i kiszonych buraków. Okazuje się, że kiszona dynia też może smakować wyśmienicie!

A inne dyniowe specjały? Zupy kremy, pikantna musztarda z dyni i równie wyrazisty w smaku chutney, dyniowe dżemy i konfitury, sałatki i przystawki, pierniczki dyniowe, a także napoje dyniowe były po prostu pyszne!!! Wszystkim twórcom dyniowych przysmaków GRATULUJEMY!!!
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Nie ma jak dynia
.
Dolfil