Kuchnia Wrocławia - 150 lat KGW
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 29 Grudzień, 2016

150 lat KGW

Tegoroczna Ogólnopolska Prezentacja Stołów Bożonarodzeniowych była uroczystym zwieńczeniem Jubileuszu 150-lecia Kół Gospodyń Wiejskich na ziemiach polskich. Prezentację zorganizowano w Międzynarodowym Centrum Targowo-Kongresowym PTAK Warsaw EXPO w Nadarzynie. Odbyła się ona w ramach Centralnych Targów Rolniczych.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Organizatorami wydarzenia były Krajowy Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych i Fundacja 150-lecia KGW. Miało ono na celu połączenie wiedzy z zakresu bożonarodzeniowych tradycji kulinarnych, folkloru i sztuki ludowej z różnych zakątków Polski i zaprezentowanie ich w postaci udekorowanych i nakrytych świątecznie stołów z regionalnymi potrawami przygotowanymi przez KGW.

Nie trzeba chyba dodawać, że potrawy zostały przyrządzone zgodnie ze starymi recepturami. To był prawdziwy pokaz obyczajów oraz związanej z okresem świątecznym obrzędowości. Zwiedzający mogli degustować świąteczne specjały zaprezentowane na ponad 40 stołach. Wśród nich nie mogło zabraknąć stołu dolnośląskiego.
Nasz region reprezentowały KGW z Dobroszyc i z Siedlec, oraz zespół „Porębiok” z Oławy. Co znalazło się na stole? Same pyszności – paszteciki z kapuścianym farszem, sałatka śledziowa, pierogi, swojskie wędliny, faszerowane kaczki, rolady, pieczona w całości szynka, bułeczki drożdżowe i inne słodkie wypieki. Oczywiście stół był pięknie nakryty, a w świąteczny nastrój wprowadzała nas muzyka ze sceny.

Zespół Pieśni i Tańca „Porębiok” zaprezentował się w pięknych strojach dolnośląskich. Publiczność, jak zwykle, nie pozwalała zespołowi zejść ze sceny. Sukcesem okazały się także wybory Miss Centralnych Targów Rolniczych. Tytuł przyznano jednogłośnie prześlicznej, najmłodszej członkini zespołu „Leszczynki” z Dobroszyc, Zuzannie Ciosek. Dobrym duchem naszej reprezentacji była p. Urszula Maleszka – Przewodnicząca Rady Wojewódzkiej KGW.
Stół z Nagłowic, gdzie tworzył swe dzieła Mikołaj Rej, miał – oczywiście – staropolski klimat. Królowały na nim faszerowane szczupaki i sandacze. Panie z KGW doskonale wiedzą, że nieodzownym elementem świątecznego nastroju są niepowtarzalne zapachy domowych ciast i aromat przypraw korzennych. Wyjątkowo smakowite wypieki pyszniły się na stole kociewskim.

Stoły z ziemi lubuskiej kusiły potrawami pachnącymi lasem i miodem. Wyjątkowo smakowite potrawy przygotowało także KGW z Gołańczy na Pałukach. Podczas prezentacji nie mogło zabraknąć tortu okolicznościowego. Wieńczący uroczystość wypiek był dziełem KGW z Kramska.
Na Dolnym Śląsku zakończeniem obchodów 150-lecia KGW na ziemiach polskich była uroczystość zorganizowana w Pawłowicach. Przedstawicielkom KGW oraz osobom wspierającym działania Kół Gospodyń Wiejskich w naszym regionie wręczono piękne statuetki.

Wszystkim Kołom Gospodyń Wiejskich życzymy samych sukcesów!!!
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - 150 lat KGW
.
Dolfil