Kuchnia Wrocławia - Kulinarne MTT
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Poniedziałek, 27 Luty, 2017

Kulinarne MTT

Podczas Międzynarodowych Targów Turystycznych w Hali Stulecia (24-26 lutego) nie mogło zabraknąć książek i spotkań z ich autorami, a także ciekawych wykładów. Jak co roku gratką dla odwiedzających był Festiwal Podróżników, nowością – Strefa Atrakcji Dolnego Śląska. Na stoisku UMWD zaprezentowały się m.in. dolnośląskie uzdrowiska, huta Julia z Piechowic, Muzeum Ceramiki z Bolesławca, Muzeum Papiernictwa z Dusznik Zdroju.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Na Festiwalu Kulinarnym, zorganizowanym przez naszą koleżankę redakcyjną, Agnieszkę Hajbura Michałowską – odbywającym się w ramach MTT – coś dla siebie znaleźli także smakosze. Tym razem mogliśmy posmakować m.in. kuchni japońskiej, a także polskich kuchni regionalnych – wielkopolskiej i warmińsko-mazurskiej oraz dolnośląskiej.

Co pojawiło się na dolnośląskiej scenie kulinarnej? Tym razem był to bigos wrocławski. Tę dawną potrawę stolicy Dolnego Śląska przygotował zgodnie z przedwojenną recepturą Waldemar Załuski, reprezentujący stowarzyszenie Polska Akademia Sztuki Kulinarnej.

Bigos wrocławski jest inny niż ten, który wszyscy doskonale znamy. Gotuje się go bowiem z... czerwonej kapusty. Tradycyjnym dodatkiem jest cielęcina, ale można do kapusty dodać młodą wołowinę lub dobrej jakości kiełbasę, jak to zrobił Waldek Załuski. Wśród ingrediencji nie może zabraknąć soczystych jabłek i wina. Nie trzeba chyba dodawać, że potrawa została skomponowana z dolnośląskich produktów.

Co mogło mile zaskoczyć? Smak piwa z wrocławskiego Browaru PROST. Warto wybrać się na zwiedzanie browaru, poznać proces produkcji piwa i zdegustować piwo warzone według bawarskich receptur.
Z pewnością już wkrótce głośno będzie także o cydrze robionym przez p. Huberta Krecha z Kłodzka, jednego z najbardziej doświadczonych piwowarów domowych. Tym razem p. Hubert zaprezentował nie piwo, a wyjątkowy w smaku cydr.

A gdzie ustawiała się najdłuższa kolejka? Jak zwykle przed stoiskiem Gospody Kruszyna. Po prostu smak pierogów ze szpinakiem z „Kruszyny” nie ma sobie równych
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Kulinarne MTT
.
Dolfil