Kuchnia Wrocławia - Jarmark Galicyjski w Narolu
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 13 Lipiec, 2017

Jarmark Galicyjski w Narolu

Trwający trzy dni Jarmark Galicyjski (6-8 lipca) zainaugurował Teatr Amatorski Florianum z Narola sztuką „Tutaj”. Program tegorocznej edycji Jarmarku był wyjątkowo bogaty.
W adresowanym do profesjonalistów IV Konkursie Kulinarnym „Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro” wzięło udział dziewięć dwuosobowych drużyn z całej Polski. Byli to: Patryk Stanewicz i Józef Pojasek (Hotel Teodorka z Ciechocinka); Kasper Czop i Mateusz Płodzień (Hotel Sokół z Łańcuta); Marcin Ćwik i Piotr Benedyk (Hotel Puro z Poznania); Marcin Nieznaj i Michał Kulpiński (Hampton by Hilton z Lublina), a także
...
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Jakub Rusinek i Jacek Pałys (Hotel Rzeszów Restauracja „Oranżeria”); Sławomir Saguła i Łukasz Jędrzejewski (Restauracja Gubałówka z Kościeliska); Grzegorz Misina i Damian Rusek (Nine Kitchen z Krakowa); Grzegorz Adamarek i Michał Łakomy (Hotel Blue Diamond z Trzebowniska) oraz Artur Lenczewski i Karol Rusiłowicz (Hotel Pięć Dębów z Supraśla).

Zadaniem rywalizujących ze sobą zespołów było przygotowanie dania głównego z pstrąga roztoczańskiego z użyciem oleju Świątecznego Roztoczańskiego (rzepakowego) oraz deseru z truskawek z dodatkiem sera twarogowego ricotta i miodu wielokwiatowego z lokalnej pasieki.
Potrawy oceniała Kapituła Konkursowa, w której skład wchodzili:
Jarosław Uściński – Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni; Mirosław Reszczyk – Członek Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni; Piotr Szczygielski – Członek Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni; Wiesław Ambros – prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz  Krzysztof Gawlik – ekspert kulinarny firmy RM Gastro, członek Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej; Piotr Sabala – Exeutive Chef Resortu „Nosalowy Dwór”, członek Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej; Thierry Ayel – właściciel firmy „Francja na talerzu”, mistrz cukiernictwa, członek Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej; Hieronim Błażejak – wiceprezes Polskiej Akademii Smaku.

Jurorzy przyznali następujące nagrody:
I. miejsce – Grzegorz Adamarek i Michał Łakomy (Hotel Blue Diamond z Trzebowniska)
II. miejsce – Patryk Stanewicz i Józef Pojasek (Hotel Teodorka z Ciechocinka)
III. miejsce – Marcin Ćwik i Piotr Benedyk (Hotel Puro z Poznania)
W tym roku Puchar Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej został przyznany Hotelowi Sokół z Łańcuta. Wiesław Ambros, prezes PASK, wręczył go uroczyście Kasprowi Czopowi i Mateuszowi Płodzieniowi.

Zwycięzca konkursu „Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro” – przy akceptacji przedstawicielki Kulinarnego Pucharu Polski  Agnieszki Glamowskiej – otrzymał nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2017. 
W konkursie „Spod Galicyjskiej Strzechy” udział wzięło 10 kół gospodyń wiejskich z gminy Narol, a były to: KGW Narol, KGW Płazów, KGW Ruda Różaniecka, KGW Lipsko, KGW Wola Wielka, KGW Podlesina, KGW Chlewiska, KGW Jędrzejówka, KGW Kadłubiska i KGW Narol Wieś.

Panie przygotowały dania z pstrągiem roztoczańskim w roli głównej. Wykorzystały rodzinne receptury i lokalne komponenty, najczęściej pochodzące z własnych ogródków i sadów. Efekt był wspaniały! Komisja konkursowa pod przewodnictwem Izabeli Byszewskiej (Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego) nie miała łatwego zadania, bowiem wszystkie specjały zasługiwały na nagrodę. Ostatecznie przyznano pierwsze miejsce KGW z miejscowości Narol Wieś, drugie – KGW z Rudy Różanieckiej, a trzecie – KGW z Lipska.
Z kolei w konkursie „Ryba z Roztocza” rywalizowało pięć Gospodarstw Rybackich z gminy Narol. I tak: pierwsze miejsce zajęło Gospodarstwo Rybackie w Bełżcu, Karczma Rybna Karpiówka, drugie przypadło w udziale Ośrodkowi Hodowli Ryb Łososiowatych „Pstrąg Roztoczański”, a trzecie – Zarządowi Dóbr Smolin.

Podczas imprezy ustanowiono rekord Polski w przygotowaniu koktajlu mleczno-truskawkowego. Wyniósł on 117 litrów i 750 mililitrów, a certyfikat poświadczający ten fakt został przyznany miastu Narol. W tym miejscu trzeba zaznaczyć, że uczestnicy Jarmarku Galicyjskiego uporali się z wypiciem napoju w ciągu 15 minut!
To nie wszystko. W programie była także konferencja poświęcona kuchni regionalnej, warsztaty i pokazy kulinarne, występy folklorystyczne i artystyczne, no i oczywiście ryneczek z roztoczańskimi produktami tradycyjnymi, regionalnymi i lokalnymi.

Organizatorami Jarmarku Galicyjskiego w Narolu byli: Województwo Podkarpackie, Miasto i Gmina Narol, Gminny Ośrodek Kultury w Narolu.  W roli partnerów wystąpili: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Akademia Sztuki Kulinarnej.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Jarmark Galicyjski w Narolu
.
Dolfil