Kuchnia Wrocławia - Nasze Kulinarne Dziedzictwo
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 07 Wrzesień, 2017

Nasze Kulinarne Dziedzictwo

Podczas XVII konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów (2 września) nagrodzono najlepsze regionalne produkty żywnościowe oraz najlepszą potrawę regionalną Dolnego Śląska. Konkurs zorganizowały Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego.
W konkursie na najlepszą potrawę regionalną jurorzy oceniali dolnośląskie specjały przygotowane przez cztery zespoły, a były to:
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
• Faszerowana dzika kaczka i przepiórki w sosie żurawinowym– Restauracja i Pensjonat Hubertówka (Agnieszka Matkowska i Jagoda Wnęczak).
• Chłodnik z kiszonej dyni podany z kalarepą i rabarbarem pieczonym w miodzie i sum milicki podany z grzybową kaszą z Doliny Gryki, sosem z raków oraz fermentowaną gruszką – Restauracja Malarska 25 (Marcin Jakubow, Dawid Skura i szef kuchni Arkadiusz Dziakowski).
• Rosół domowy tradycyjny i pierś kaczki w porzeczkowo-miodowym sosie – Koło Kulinarne „Wiem, co jem” z Ciepłowodów (Halina Gulej, Dorota i Aleksandra Siwek, Florka Jurczak).
• Makaron owsiany z serem kozim i makaron grochowy z pudrem z orzechów nerkowca i polędwica z ziołami – Rodzinna Wytwórnia Makaronów Fabijańscy z Siedlęcina.

 
 
 
 
Wszystkie dania zostały skomponowane z dolnośląskich produktów, a zatem spełniały podstawowe kryterium konkursu – mówiła jurorka Magda Mańkowska. – Wszystkie były pyszne i pięknie podane, dlatego wybór był trudny – dodała p. Magda.
Komisja przyznała następujące nagrody:
1. miejsce – Restauracja Malarska 25  
2. miejsce – Restauracja i Pensjonat Hubertówka
3. miejsce – Rodzinna Wytwórnia Makaronów Fabijańscy z Siedlęcina 
wyróżnienie – Koło Kulinarne „Wiem, co jem” z Ciepłowodów.

Jurorzy oceniający produkty mieli jeszcze trudniejsze zadanie. Ich rolą była ocena kilkudziesięciu dolnośląskich przysmaków: m.in. miodów, napojów, wędlin, przetworów z warzyw i owoców, serów.
W konkursach rozstrzyganych w ramach Naszego Kulinarnego Dziedzictwa ważne jest to, aby dania i produkty miały charakter tradycyjny, a to oznacza, że do ich wytworzenia wykorzystuje się dawne metody i receptury – zwracał uwagę Jan Zwoliński z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Produkty były oceniane w czterech kategoriach. I tak:
W kategorii produkty i przetwory mięsne nagrody główne otrzymały:
golonka sowiogórska z pieca – Jerzy Gawrycki Zakład Przetwórstwa Mięsnego z Bielawy i szynka z Golędzinowa – Piotr Czajkowski Wyrób Wędlin Naturalnych Zakład Pod Bukami z Golędzinowa. Natomiast wyróżnienie: pasztet drobiowy w słoikach – Andrzej Gulej Gospodarstwo Rolne Ciepłowody; udziec wędzony – Dawid Występski Gospodarstwo Rolne Czernina Górna; kiełbasa sucha – Dariusz Konarski Masarnia Dar-Vit Słotwina.
W kategorii produkty mleczne nagrody główne otrzymały:
ser rokpol – kamiennogórski ser pleśniowy Spółdzielnia Mleczarska „KaMos” w  Kamiennej Górze oraz ser grillowy Igor Pietrzyk Sery Ślubowskie ze Ślubowa.

W kategorii miody:
nagrody otrzymały: miód sekcyjny lipowy w plastrach – Elżbieta Malinowska Gospodarstwo Pasieczne Ciepłowody; miód gryczany z wyką – Bogusława i Jerzy Nawara Pasieka Zuzia; miód leśny z masywu Śnieżnika – Igor Antolak Marta Spławska Pasieka Hello Yellow. Wyróżnienie: miód pszczeli faceliowy – Jolanta Mikułka Pietrzyk Gospodarstwo Rolne Ślubów.
Przetwory owocowe:
nagrodę otrzymał dżem z malin leśnych z Kłodzka – Zosia Kowalczyk Skarby Lasu Kłodzko, natomiast wyróżnienia: syrop z czarnego bzu – Paweł Mazur Dary Natury Jaksonów; ocet jabłkowo-malinowy – Maciej Karczewski Maciejowy Sad Lutynia; dżem z jeżyny leśnej – Eugeniusz Kowalczyk Kłodzko.
Przetwory warzywne:
wyróżnienia otrzymały: kiszone kalafiory z Doliny Baryczy – Michał Sznajder Gospodarstwo Rolne Karnice; gotowy sos pomidorowy – Rafał Magierowski Housleit Sp. z o.o.  Wrocław; pomidory Wioletty – Wioletta Skupin Żarki; ogórki kwaszone wężowe  – Krystyna Mikułka Gospodarstwo Rolne Ślubów.

Produkty zbożowe:
nagrodę otrzymał świąteczny chleb kasztanowy – Elżbieta Malinowska Gospodarstwo Pasieczne Ciepłowody. Wyróżnienie: chleb żytni ziarna Anna Różycka – Buszko Piekarnia Vitafit Krajków.
Wyroby cukiernicze:
nagroda: ciasto jabłkowe z Maciejowego Sadu – Ewelina Karczewska Lutynia. Wyróżnienie: placek królewski –  Andrzej Gulej Gospodarstwo Rolne Ciepłowody.
Napoje regionalne:
nagroda: woda mineralna „Anka” Uzdrowisko Szczawno-Jedlina SA. Wyróżnienia: sok z kiszonych buraków z Doliny Baryczy – Michał Sznajder Gospodarstwo Rolne Karnice; herbata kaczawska wieloowocowa – Marta i Maciej Zawierucha Gospodarstwo Rolne Rzeszówek.
Inne produkty regionalne:
wyróżnienie: farsz z gęsi – „Wiem, co jem” – Koło Kulinarne przy Szkole Podstawowej w Ciepłowodach.
Produkty nominowane do nagrody „Perła 2017” (nagrody zostaną wręczone 24 września  w trakcie targów Smaki Regionów  –  Polagra Food w Poznaniu):
potrawa: Restauracja Malarska 25 z Wrocławia – chłodnik z kiszonej dyni podany z kalarepą i rabarbarem pieczonym w miodzie oraz sum milicki podany z grzybową kaszą z Doliny Gryki, sosem z raków oraz fermentowaną gruszką.
Produkty:
I. szynka gotowana z Jagodnika – Dariusz Konarski Masarnia Dar-Vit Słotwina.
II. kabanosy golędzinowskie – Piotr Czajkowski Wyrób Wędlin Naturalnych Zakład pod Bukami z Golędzinowa.
III. masło tradycyjne – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Międzybórz.
IV. miód leśny z Niemczy – Maciej Turek Pasieka  „Miód od Turka”.
V. miód gryczany – Igor Antolak, Marta Spławska Pasieka Hello Yellow.
VI. kasztany jadalne – Elżbieta Malinowska Gospodarstwo Pasieczne Ciepłowody.
Wszystkim uczestnikom konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, a w szczególności laureatom serdecznie GRATULUJEMY!
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Nasze Kulinarne Dziedzictwo
.
Dolfil