Kuchnia Wrocławia - Tajemnica talerza...
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 23 Listopad, 2017

Tajemnica talerza...

...7 zagadkowych dań i 7 zagadkowych koktajli, to wyjątkowe spotkanie degustacyjne, które odbyło się  w restauracji Pod Papugami (19 listopada).
Wydarzenie rozpoczęło sezon na baraninę w tym wrocławskim lokalu. Tego wieczoru bohater menu zagościł na stołach zaproszonych gości, a dwoje fantastycznych szefów kuchni –  Mariola Monczak i Bartosz Gadzina – rywalizowało w pojedynku tradycji z nowoczesnością.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Co znalazło się w menu?
• kark, białe szparagi, czarny bez
• wątróbka, rzepa, gryka
• langustynka, polik, pomidor
• pieróg, czosnek, rozmaryn
• comber, sum, topinambur, jarmuż
• udziec, warzywa, siemię lniane
• kasztany, pigwa, rokitnik
Warto przekonać się, że nie ma smaczniejszego i zdrowszego mięsa niż dobrze przyrządzona jagnięcina lub baranina. To specyficzne mięso, nieco egzotyczne, bo zapomniane. Jednak w kuchni Dolnego Śląska znajdziemy genialne w smaku potrawy z tego gatunku. Tej jesieni zagości na dobre we wrocławskiej restauracji Pod Papugami. Sprawdźcie sami, jak smakuje!

Zdaniem gości uczestniczących w kolacji degustacyjnej baranina dobrze przyrządzona smakuje wprost rewelacyjnie! A kto zwyciężył w pojedynku mistrzów kuchni? Zwyciężczynią okazała się szefowa kuchni Pod Papugami – Mariola Monczak. Cieszymy się bardzo i gratulujemy!
Dopełnieniem wyjątkowych pod każdym względem dań była nowa karta koktajlowa oraz doskonała muzyka na żywo. Jakie to były koktajle?
• cava, goryczka, seler
• wódka, czarny bez, cytryna, winogrona
• gin, jaśmin, cytrusy
• whisky, vermouth, rozmaryn
• piwo IPA, bitter, vermouth
• tequila, agawa, tymianek cytrynowy
• rum, amaro, czekolada, śmietanka

Dietetycy wychwalają zalety baraniny, a szczególnie jagnięciny. Jagnięcina i młoda baranina są lekkostrawne, mają charakterystyczną intensywnie czerwoną barwę, niewiele tłuszczu, ścięgien i błon. Nie pozostaje nam nic innego, jak cieszyć się jej smakiem.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Tajemnica talerza...
.
Dolfil