Kuchnia Wrocławia - MTT i Smaki Dolnego Śląska
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Niedziela, 25 Luty, 2018

MTT i Smaki Dolnego Śląska

Jest wiele pięknych miejsc, gdzie warto zaplanować wakacyjny wypoczynek z rodziną lub pobyt z grupą przyjaciół. Z myślą o wszystkich planujących wyjątkowy urlop, inspirujące wczasy, a także zainteresowanych turystyką kulinarną odbyły się 10. Międzynarodowe Targi Turystyki i Czasu Wolnego (23-25 lutego).
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Zarówno stali bywalcy, jak i zupełnie  nowi goście MTT, zachwycili się ogromem atrakcji oraz ciekawych stoisk tematycznych. W tym turystycznym show wzięło udział ponad dwustu wystawców z kraju i zagranicy. Dla wielu odwiedzających targi było to ciekawe doznanie, ponieważ w jednym miejscu – w Hali Stulecia we Wrocławiu – spotkały się nieznane smaki i  wyjątkowe zapachy związane z różnymi kulturami kulinarnymi.

Niezwykle ciekawą ofertę dotyczącą turystyki kulinarnej zaprezentowała Dolnośląska Organizacja Turystyczna. Jaką? Chodzi oczywiście o szlak kulinarny Smaki Dolnego Śląska! Historię i współczesność kuchni dolnośląskiej mamy dosłownie na wyciągnięcie ręki. Wystarczy wyjść z domu, odwiedzić producentów, sprzedawców lub wybraną restaurację i rozpocząć swoją własną przygodę kulinarną. Niezwykle pomocny jest w tym szlak kulinarny Smaki Dolnego Śląska. Wszystko jest dziełem ludzi pełnych pasji. To oni tworzą szlak, są sercem dolnośląskiej kuchni.
W tym miejscu trzeba wspomnieć, że uroczyste otwarcie szlaku – połączone z promocją publikacji Smaki Dolnego Śląska oraz wręczeniem certyfikatów restauracjom i producentom znajdującym się na szlaku – odbędzie się podczas marcowej konferencji zorganizowanej przez DOT.

Pozostając w temacie kulinariów, podczas MTT odbył się uwielbiany przez miłośników dobrej kuchni „Festiwal Kulinarny”. Swoje przysmaki regionalne – zdrowe i niezwykle smaczne – oferowało wielu producentów i restauratorów, m.in. gospodarstwo Sznajderów, Spiżarnia Miodowa, Kozacka Chatka z Wrocławia czy Gospoda Kruszyna z Bolesławca.
Natomiast na scenie odbywały się prezentacje kulinarne – regionalne i międzynarodowe. Olbrzymim zainteresowaniem gości cieszył się wspólny pokaz finalistki konkursu MasterChef – Janiny Górnickiej oraz MasterChef Junior – Julki Cymbaluk.

Oczywiście MTT to nie tylko kulinaria, ale także wiele innych atrakcji, a pośród nich m.in. Festiwal Podróżników, warsztaty branżowe, konkursy i gry. Współorganizatorem Targów był Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego. Stoisko Dolnego Śląska – jak co roku – było jednym z najliczniej odwiedzanych punktów targów.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - MTT i Smaki Dolnego Śląska
.
Dolfil