Kuchnia Wrocławia
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Imprezy

MTT i Smaki Dolnego Śląska

2018-02-25
Jest wiele pięknych miejsc, gdzie warto zaplanować wakacyjny wypoczynek z rodziną lub pobyt z grupą przyjaciół. Z myślą o wszystkich planujących wyjątkowy urlop, inspirujące wczasy, a także zainteresowanych turystyką kulinarną odbyły się 10. Międzynarodowe Targi Turystyki i Czasu Wolnego (23-25 lutego).
Odsłon: 135
 Zobacz więcej ... 

Tajemnica talerza...

2017-11-23
...7 zagadkowych dań i 7 zagadkowych koktajli, to wyjątkowe spotkanie degustacyjne, które odbyło się  w restauracji Pod Papugami (19 listopada).
Wydarzenie rozpoczęło sezon na baraninę w tym wrocławskim lokalu. Tego wieczoru bohater menu zagościł na stołach zaproszonych gości, a dwoje fantastycznych szefów kuchni –  Mariola Monczak i Bartosz Gadzina – rywalizowało w pojedynku tradycji z nowoczesnością.
Odsłon: 155
 Zobacz więcej ... 

Nasze Kulinarne Dziedzictwo

2017-09-07
Podczas XVII konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów (2 września) nagrodzono najlepsze regionalne produkty żywnościowe oraz najlepszą potrawę regionalną Dolnego Śląska. Konkurs zorganizowały Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego.
W konkursie na najlepszą potrawę regionalną jurorzy oceniali dolnośląskie specjały przygotowane przez cztery zespoły, a były to:
Odsłon: 291
 Zobacz więcej ... 

Jarmark Galicyjski w Narolu

2017-07-13
Trwający trzy dni Jarmark Galicyjski (6-8 lipca) zainaugurował Teatr Amatorski Florianum z Narola sztuką „Tutaj”. Program tegorocznej edycji Jarmarku był wyjątkowo bogaty.
W adresowanym do profesjonalistów IV Konkursie Kulinarnym „Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro” wzięło udział dziewięć dwuosobowych drużyn z całej Polski. Byli to: Patryk Stanewicz i Józef Pojasek (Hotel Teodorka z Ciechocinka); Kasper Czop i Mateusz Płodzień (Hotel Sokół z Łańcuta); Marcin Ćwik i Piotr Benedyk (Hotel Puro z Poznania); Marcin Nieznaj i Michał Kulpiński (Hampton by Hilton z Lublina), a także
...
Odsłon: 235
 Zobacz więcej ... 

Festyn w DODR

2017-07-11
Już po raz piąty Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu zaprosił mieszkańców Wrocławia oraz goszczących w mieście turystów na festyn plenerowy Dolnośląska Wieś Zaprasza (2 lipca).
Odsłon: 211
 Zobacz więcej ... 

Piwny weekend

2017-06-12
Gdzie się piwo warzy, tam się dobrze darzy – mówi staropolskie przysłowie i trudno się z nim nie zgodzić, patrząc na piwną ofertę podczas 8. edycji Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa na Stadionie Miejskim (9-11 czerwca).
Ponad 60. browarów z całej Polski zaprezentowało kilkaset piw warzonych metodą rzemieślniczą, bez użycia technologii przyspieszającej produkcję. Śmiało można stwierdzić, że Polska jest dzisiaj krajem piwa. Ponad 1000 premier piwnych w ciągu roku sprawia, że naprawdę jest z czego wybierać.
Odsłon: 241
 Zobacz więcej ... 

Kulinarne MTT

2017-02-27
Podczas Międzynarodowych Targów Turystycznych w Hali Stulecia (24-26 lutego) nie mogło zabraknąć książek i spotkań z ich autorami, a także ciekawych wykładów. Jak co roku gratką dla odwiedzających był Festiwal Podróżników, nowością – Strefa Atrakcji Dolnego Śląska. Na stoisku UMWD zaprezentowały się m.in. dolnośląskie uzdrowiska, huta Julia z Piechowic, Muzeum Ceramiki z Bolesławca, Muzeum Papiernictwa z Dusznik Zdroju.
Odsłon: 478
 Zobacz więcej ... 

150 lat KGW

2016-12-29
Tegoroczna Ogólnopolska Prezentacja Stołów Bożonarodzeniowych była uroczystym zwieńczeniem Jubileuszu 150-lecia Kół Gospodyń Wiejskich na ziemiach polskich. Prezentację zorganizowano w Międzynarodowym Centrum Targowo-Kongresowym PTAK Warsaw EXPO w Nadarzynie. Odbyła się ona w ramach Centralnych Targów Rolniczych.
Odsłon: 339
 Zobacz więcej ... 

Nie ma jak dynia

2016-10-13
Punktem kulminacyjnym Trzynastego Dolnośląskiego Festiwalu Dyni w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Wrocławskiego był konkurs na największą dynię. Podobnie jak w ubiegłym roku zwyciężył okaz wyhodowany przez Dominika Kędziaka z miejscowości Kurówek w województwie łódzkim. Olbrzymka ważyła 528 kg. Drugie miejsce zajęli Monika i Bernard Drost (486,5 kg), trzecie natomiast Antoni Zabrocki (303 kg).
Odsłon: 410
 Zobacz więcej ... 

Najlepsze smaki dolnośląskie 2016

2016-08-24
W XVI edycji wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” wyłoniono najsmaczniejsze potrawy i produkty dolnośląskie oraz przyznano nominacje do nagrody Perła 2016.
W konkursie potraw jurorzy przyznali następujące nagrody:
Odsłon: 694
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil