Kuchnia Wrocławia
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Imprezy

150 lat KGW

2016-07-06
W tym roku w całym kraju świętujemy 150-lecie Kół Gospodyń Wiejskich – organizacji kobiecych, które jako jedne z pierwszych na świecie zostały powołane na terenach wiejskich. W stolicy Dolnego Śląska organizatorami obchodów 150-lecia KGW byli: Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Wojewódzki Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych we Wrocławiu (3 lipca).
Odsłon: 619
 Zobacz więcej ... 

Najlepsze smaki Dolnego Śląska

2016-06-06
Już po raz trzeci, w ramach festiwalu „Europa na Widelcu”, odbył się konkurs „Najlepszy Smak Dolnego Śląska”.  Jego celem było wyłonienie oraz promocja najlepszych produktów regionalnych i tradycyjnych oraz przetworów kulinarnych z Dolnego Śląska oraz nagrodzenie i promocja ich producentów.
W restauracji Akropolis-Taverna przysmaki z naszego regionu zaprezentowali producenci, przetwórcy, gospodarstwa agroturystyczne i inne zakłady gastronomiczne. Produkty oceniane były w kilku kategoriach: ryby, wędliny, sery, przetwory, miody, wypieki, napoje (w tym wina, miody pitne, nalewki, piwa, cydry) oraz w kategorii „inne produkty”.
Odsłon: 670
 Zobacz więcej ... 

Europa na widelcu 2016 - program

2016-05-26
Już po raz ósmy Biuro Promocji Miasta i Turystyki, Robert Makłowicz i Piotr Bikont zapraszają do wspólnego biesiadowania na wrocławskim rynku. Wrocławianie świętują w ten sposób rocznicę pierwszych wolnych wyborów.
Po raz pierwszy europejska biesiada odbyła się 4 czerwca 2009 roku. Wszystkim tak zasmakował ten sposób obchodów, że impreza na stałe zagościła w miejskim kalendarzu. W tym roku menu będzie wyjątkowe, bo okazja jest wyjątkowa – Wrocław nosi tytuł Europejskiej Stolicy Kultury! Skosztować więc będzie można zarówno kuchni wrocławskiej, jak i kuchni innych miast, które nosiły to zaszczytne miano. 
A to szczegółowy program i menu biesiady:
Odsłon: 610
 Zobacz więcej ... 

Wielkanocnie we Wrocławiu

2016-03-23
Wszystkie potrawy świąteczne zaprezentowane w niedzielę (20 marca) podczas Prezentacji Tradycyjnych Stołów Wielkanocnych, Palm i Pisanek w Pasażu Grunwaldzkim przygotowane zostały przez przedstawicielki dwudziestu siedmiu dolnośląskich Kół Gospodyń Wiejskich.
Odsłon: 450
 Zobacz więcej ... 

Uczta kulinarna w hotelu Plaza

2016-03-12
Zgodnie z kilkuletnią tradycją Dyrekcja Hotelu HP Park Plaza zaprosiła wrocławianki na wyjątkowy Wieczór Pań (9 marca). W programie oprócz fantastycznej uczty kulinarnej, znalazły się także inne atrakcje – live cooking show i ekscytująca podróż po świecie win oraz niespodzianki – konsultacje w Strefie Piękna i... spotkanie z wróżką.
Odsłon: 494
 Zobacz więcej ... 

Kulinarne MTT

2016-02-29
Za nami VIII edycja Międzynarodowych Targów Turystycznych. W tym roku specjalne miejsce wśród wystawców zajmowała Gruzja i jej region Adżaria. Na stoisku Gruzji mogliśmy skosztować gruzińskich win oraz tradycyjnego słodkiego przysmaku o nazwie churchkhela.
W arkana kuchni gruzińskiej wprowadził nas Giorgi Kartvelishvili. Nie tylko gotował, ale również opowiadał o potrawach gruzińskich. Czym się charakteryzują? – Swój wyjątkowy smak uzyskują dzięki aromatycznym ziołom oraz charakterystycznym dodatkom, takim jak orzechy włoskie, czosnek, nasiona granatu – mówił szef kuchni „U Gruzina”. 
Odsłon: 599
 Zobacz więcej ... 

Mistrz Karpia 2015

2016-01-04
Konkurs Kulinarny – „Mistrz Karpia 2015” rozstrzygnięto w Cieszkowie w restauracji „TEO”. W zmaganiach kulinarnych rywalizowali restauratorzy i właściciele gospodarstw agroturystycznych z obszaru Doliny Baryczy. W kategorii obowiązkowej zadaniem konkursowym było zaprezentowanie dania wybranego podczas kolacji rybnej w ramach Dni Karpia 2015, a w kategoriach dodatkowych – do wyboru: zaprezentowanie przystawki z karpia lub innej ryby słodkowodnej lub dania głównego z karpia albo innej ryby, oczywiście słodkowodnej.
Odsłon: 611
 Zobacz więcej ... 

Przysmaki wigilijne

2015-12-15
Wśród dwudziestu sześciu dolnośląskich kół gospodyń wiejskich, które wzięły udział w Prezentacjach Wojewódzkich Tradycyjnych Stołów Wigilijnych – Dolny Śląsk 2015, znalazło się młodziutkie KGW z Trzebicka. Gratulujemy wspaniałego debiutu! Kutia, karp w borowikach, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie w sosie czosnkowym, zupa rybna i kutia, nie tylko pięknie prezentowały się na odświętnie nakrytym stole, ale również zostały docenione przez degustatorów.
Odsłon: 489
 Zobacz więcej ... 

Dolnośląskie Święto Dyni

2015-10-13
Jak co roku Festiwal Dyni przyciągnął do ogrodu botanicznego kilka tysięcy miłośników warzywa, które w pełni zasługuje na miano królowej jesieni. Dynia była w tym dniu dosłownie wszechobecna – na trawnikach, ławkach, alejkach, wystylizowania lub nie, zawsze optymistycznie kolorowa i... pyszna. Bo wielkie pomarańczowe dyniowe głowy służą nie tylko do dekoracji...
Odsłon: 500
 Zobacz więcej ... 

Perły 2015

2015-09-24
Kulinarne Perły to nagrody dla najlepszych produktów lokalnych oraz tych, których metody produkcyjne są mocno zakorzenione w polskiej tradycji. W XV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, nominowano 72 produkty z 15 regionów Polski. Przyznano 46 „Pereł”, w tym 5 dla przysmaków dolnośląskich.
Odsłon: 420
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil