|
|
III konkurs kulinarny „Galicyjskie smaki wczoraj, dziś i jutro” – rozegrany podczas XVII „Jarmarku Galicyjskiego – Smaki Roztocza – Narol 2016” – uroczyście otworzyła konferencja „Rozsmakuj się w Roztoczu”.
W konferencji poświęconej kuchni regionalnej udział wzięli: Izabela Byszewska – „Galicyjskie produkty”, Jarosław Uściński – „Galicyjskie smaki” oraz Leszek Mazan – „Galicyjskie gadanie”. Wykład Leszka Mazana, publicysty, pisarza, krakowianina, mistrza anegdot, miał charakter gawędy o Galicji, o jej smakach oraz o ludziach, którzy te smaki tworzyli. | | |
| |
W tym roku w całym kraju świętujemy 150-lecie Kół Gospodyń Wiejskich – organizacji kobiecych, które jako jedne z pierwszych na świecie zostały powołane na terenach wiejskich. W stolicy Dolnego Śląska organizatorami obchodów 150-lecia KGW byli: Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Wojewódzki Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych we Wrocławiu (3 lipca). | | |
| |
Już po raz trzeci, w ramach festiwalu „Europa na Widelcu”, odbył się konkurs „Najlepszy Smak Dolnego Śląska”. Jego celem było wyłonienie oraz promocja najlepszych produktów regionalnych i tradycyjnych oraz przetworów kulinarnych z Dolnego Śląska oraz nagrodzenie i promocja ich producentów.
W restauracji Akropolis-Taverna przysmaki z naszego regionu zaprezentowali producenci, przetwórcy, gospodarstwa agroturystyczne i inne zakłady gastronomiczne. Produkty oceniane były w kilku kategoriach: ryby, wędliny, sery, przetwory, miody, wypieki, napoje (w tym wina, miody pitne, nalewki, piwa, cydry) oraz w kategorii „inne produkty”. | | |
| |
Już po raz ósmy Biuro Promocji Miasta i Turystyki, Robert Makłowicz i Piotr Bikont zapraszają do wspólnego biesiadowania na wrocławskim rynku. Wrocławianie świętują w ten sposób rocznicę pierwszych wolnych wyborów.
Po raz pierwszy europejska biesiada odbyła się 4 czerwca 2009 roku. Wszystkim tak zasmakował ten sposób obchodów, że impreza na stałe zagościła w miejskim kalendarzu. W tym roku menu będzie wyjątkowe, bo okazja jest wyjątkowa – Wrocław nosi tytuł Europejskiej Stolicy Kultury! Skosztować więc będzie można zarówno kuchni wrocławskiej, jak i kuchni innych miast, które nosiły to zaszczytne miano.
A to szczegółowy program i menu biesiady: | | |
| |
Wszystkie potrawy świąteczne zaprezentowane w niedzielę (20 marca) podczas Prezentacji Tradycyjnych Stołów Wielkanocnych, Palm i Pisanek w Pasażu Grunwaldzkim przygotowane zostały przez przedstawicielki dwudziestu siedmiu dolnośląskich Kół Gospodyń Wiejskich. | | |
| |
Zgodnie z kilkuletnią tradycją Dyrekcja Hotelu HP Park Plaza zaprosiła wrocławianki na wyjątkowy Wieczór Pań (9 marca). W programie oprócz fantastycznej uczty kulinarnej, znalazły się także inne atrakcje – live cooking show i ekscytująca podróż po świecie win oraz niespodzianki – konsultacje w Strefie Piękna i... spotkanie z wróżką. | | |
| |
Za nami VIII edycja Międzynarodowych Targów Turystycznych. W tym roku specjalne miejsce wśród wystawców zajmowała Gruzja i jej region Adżaria. Na stoisku Gruzji mogliśmy skosztować gruzińskich win oraz tradycyjnego słodkiego przysmaku o nazwie churchkhela.
W arkana kuchni gruzińskiej wprowadził nas Giorgi Kartvelishvili. Nie tylko gotował, ale również opowiadał o potrawach gruzińskich. Czym się charakteryzują? – Swój wyjątkowy smak uzyskują dzięki aromatycznym ziołom oraz charakterystycznym dodatkom, takim jak orzechy włoskie, czosnek, nasiona granatu – mówił szef kuchni „U Gruzina”. | | |
| |
Konkurs Kulinarny – „Mistrz Karpia 2015” rozstrzygnięto w Cieszkowie w restauracji „TEO”. W zmaganiach kulinarnych rywalizowali restauratorzy i właściciele gospodarstw agroturystycznych z obszaru Doliny Baryczy. W kategorii obowiązkowej zadaniem konkursowym było zaprezentowanie dania wybranego podczas kolacji rybnej w ramach Dni Karpia 2015, a w kategoriach dodatkowych – do wyboru: zaprezentowanie przystawki z karpia lub innej ryby słodkowodnej lub dania głównego z karpia albo innej ryby, oczywiście słodkowodnej. | | |
| |
Wśród dwudziestu sześciu dolnośląskich kół gospodyń wiejskich, które wzięły udział w Prezentacjach Wojewódzkich Tradycyjnych Stołów Wigilijnych – Dolny Śląsk 2015, znalazło się młodziutkie KGW z Trzebicka. Gratulujemy wspaniałego debiutu! Kutia, karp w borowikach, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie w sosie czosnkowym, zupa rybna i kutia, nie tylko pięknie prezentowały się na odświętnie nakrytym stole, ale również zostały docenione przez degustatorów. | | |
| |
Jak co roku Festiwal Dyni przyciągnął do ogrodu botanicznego kilka tysięcy miłośników warzywa, które w pełni zasługuje na miano królowej jesieni. Dynia była w tym dniu dosłownie wszechobecna – na trawnikach, ławkach, alejkach, wystylizowania lub nie, zawsze optymistycznie kolorowa i... pyszna. Bo wielkie pomarańczowe dyniowe głowy służą nie tylko do dekoracji... | | |
| |
 |
---|
.
|
|