Kuchnia Wrocławia
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Imprezy

Najlepsze smaki NKD

2015-08-25
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” jest okazją nie tylko do promocji specjałów lokalnych kuchni i producentów regionalnych przysmaków, ale też sposobnością do wyłonienia tych najlepszych.
W konkursie „Najlepszy regionalny produkt żywnościowy” komisja konkursowa oceniała ponad czterdzieści dolnośląskich produktów regionalnych. W kategorii produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego nagrodziła: pasztet w słoiku (Smak Tradycji Dolnego Śląska, Sylwia Kicuła, Oleśnica); kiełbasę golędzinowską suchą (Wyrób wędlin naturalnych „Pod Bukami” Piotr Czajkowski, Oborniki Śląskie) oraz pasztet jagnięcy pieczony (Małgorzata Makuchowska, Wieża). Wyróżnienie otrzymał: kabanos swojski z Jagodnika (Dar-Vit Dariusz Konarski, Jagodnik).
Odsłon: 748
 Zobacz więcej ... 

Jarmark Galicyjski w Narolu

2015-07-13
Na początek trochę informacji o Narolu. Otóż miasto położone jest na granicy Roztocza Środkowego i Wschodniego. Tuż obok przebiega granica województw podkarpackiego i lubelskiego – dawna granica Galicji i Królestwa Kongresowego. Gmina Narol może poszczycić się niezwykłymi walorami turystycznymi. Oprócz nieskazitelnej przyrody, znajdziemy tu wspaniałe przykłady architektury ludowej, dwory ziemiaństwa, drewniane cerkwie.
Odsłon: 846
 Zobacz więcej ... 

Najlepsze Smaki Dolnego Śląska

2015-06-12
Dzień Dolnego Śląska podczas Europy na widelcu upłynął pod znakiem ryb ze Stawów Milickich, szparagów i truskawek, ale najważniejszym wydarzeniem był niewątpliwie konkurs Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2015. W ramach tego wydarzenia już po raz siódmy odbył się Wrocławski Turniej Nalewek.
Kapituła, w składzie: Agnieszka Hajbura-Michałowska, Jan Babczyszyn, Piotr Bikont, Robert Makłowicz, Grzegorz Sobel, Paweł Czyszczoń, Andrzej Chętko, Waldemar Sulisz oraz pisząca te słowa (przewodnicząca), degustowała 49 dolnośląskich produktów. Były wśród nich zarówno przysmaki wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, jak i produkty regionalne oraz lokalne.
Odsłon: 670
 Zobacz więcej ... 

Turystycznie w Hali Stulecia

2015-03-01
Wrocławska Hala Stulecia już po raz siódmy wypełniła się pasjonatami podróży, miłośnikami poznawania tych bliskich – dostępnych niemal na wyciągnięcie ręki – i tych najbardziej odległych zakątków świata. Przez trzy dni (27 II – 1 III) zaprezentowało się 200 wystawców: ambasady, regiony, miasta, gminy, hotele, stowarzyszenia, restauratorzy, producenci.
Odsłon: 563
 Zobacz więcej ... 

Wigilia za progiem

2014-12-14
Boże Narodzenie to dla każdego smaki dzieciństwa. Na naszych stołach zagoszczą więc przede wszystkim tradycyjne potrawy przygotowane z maku, bakalii, grzybów, ryb, kapusty... Takie właśnie dania mogliśmy degustować podczas prezentacji wojewódzkich "Tradycyjnych Stołów Wigilijnych – Dolny Śląsk 2014" (13 grudnia).
Swoje stoiska z potrawami zaprezentowały w tym roku 24 Koła Gospodyń Wiejskich. Te same potrawy, a jednak inne. Nawet karp, który królował na większości stołów, smakował za każdym razem inaczej. Dlaczego? W naszym regionie wymieszały się różne potrawy i różne smaki, stąd na jednym stole często kutia spotyka się z makiełkami, albo pałanycie z pełną bakalii moczką.
Odsłon: 663
 Zobacz więcej ... 

Kulinarny Rajd Mistrzów

2014-11-22
Już po raz trzeci we wrocławskim Haston City Hotel rozegrany został Kulinarny Rajd Mistrzów. Na widowni zasiadła młodzież reprezentująca dolnośląskie szkoły o profilu gastronomicznym, a na scenie zaprezentowali się uczestnicy konkursu (21 listopada). Jak na prawdziwych mistrzów rajdowych przystało, zapewnili obserwatorom  sporą dawkę wrażeń kulinarnych.
Odsłon: 702
 Zobacz więcej ... 

Dynia na start!

2014-10-16
Czy jest coś bardziej wyrazistego w październikowym krajobrazie niż dynia? Mają różne kształty – kuliste i podłużne. Skórką przypominają albo antonówkę, albo melona, albo gruszkę. Cętkowane, pasiaste, całkiem gładkie, pomarańczowe, żółte i zielone. Miniaturki i olbrzymki. Nie ma tu reguły, a każda dynia jest „normalna”. Dla wszystkich przedstawicielek gatunku jest miejsce we wrocławskim ogrodzie botanicznym.
Dynie mają tu nawet swoje doroczne święto. Już od jedenastu lat Ogród Botaniczny Uniwersytetu Wrocławskiego i Hotel Tumski organizują Dolnośląski Festiwal Dyni, podczas którego odbywają się najsłynniejsze dyniowe zawody w kraju.
Odsłon: 774
 Zobacz więcej ... 

Najsmakowitsze dolnośląskie chleby

2014-09-02
Nieodłącznym akcentem Wrocławskiego Święta Mąki jest konkurs na najsmakowitszy chleb dolnośląski. W tym roku rywalizowało siedem wypieków:
• Chleb Pur Pur z piekarni Jul-Ka.
• Chleb żytni z czarnuszką, którym pochwalił się Mariusz Marciniszyn z „polskiej ziemi”.
• Chleb Szwajcarski z Piekarni Familijna z Doliny Baryczy.
• Chleb Piotra.
• Chleb żytni na zakwasie z Młyna Jordanów.
• Chleb św. Jadwigi z  piekarni Stanisława Kibały.
Komisja konkursowa, w składzie Dorota Kehl, Karolina Baworowska, Agnieszka Hajbura-Michałowska oraz pisząca te słowa, oceniała nie tylko smak zaprezentowanych wypieków, ale także oryginalność oraz walory estetyczne i sposób dekoracji chlebów. Nie bez znaczenia były także subiektywne odczucia jurorek po degustacji pieczywa.
Odsłon: 835
 Zobacz więcej ... 

Pyszności z regionu

2014-08-25
Niepowtarzalną okazją, aby w jednym miejscu skosztować tradycyjnych specjałów z różnych zakątków Dolnego Śląska jest konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. W tym roku Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego oraz Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu zorganizowały go  już po raz czternasty (23 sierpnia).
Przypomnijmy konkurs ma na celu identyfikację regionalnych produktów żywnościowych, ich promocję oraz przygotowanie producentów do ubiegania się o zgłoszenie swoich produktów na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Podczas Targów Polagra Food w Poznaniu Kapituła Krajowa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego przyznaje najlepszym produktom i potrawom regionalnym prestiżowe nagrody, tzw. Perły.
Odsłon: 1503
 Zobacz więcej ... 

Kolacja degustacyjna w Sofie

2014-08-09
To była prawdziwa uczta dla podniebienia (5 sierpnia). W menu znalazły się dania o wyrafinowanym smaku. Naszą biesiadę na tarasie restauracji rozpoczęliśmy od schrupania maleńkiej bułeczki z dodatkiem ziołowo-kaparowego masła. Za chwilę na stole pojawił się niezwykle apetycznie wyglądający pasztet z gęsiej wątróbki w towarzystwie pomarańczowej galaretki oraz musów owocowych – pomarańczowego i wiśniowego. Smakował wybornie!
Po chwili degustowaliśmy danie przygotowane z bardzo rzadko goszczącej na naszych stołach grasicy. Miała delikatny, nie zdominowany przyprawami smak. Prawdziwy rarytas! Grasicę podano z maleńkimi marynowanymi kurkami oraz... korą jadalną.
Odsłon: 798
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil