Kuchnia Wrocławia
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Imprezy

Dolnośląskie smaki

2014-06-17
II Festyn Regionu „Dolnośląska Wieś Zaprasza” zorganizowany przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu był prawdziwą gratką dla wszystkich wielbicieli dolnośląskiej kuchni oraz tych, którzy chcieli się przekonać o wartości i jakości produktów spożywczych pochodzących z naszego regionu (15 czerwca).
Tak naprawdę nikogo nie trzeba było namawiać do degustacji oraz zakupu serów z mleka koziego i krowiego, tradycyjnych wędlin, różnych gatunków miodów, olejów, soków tłoczonych, przetworów z warzyw, owoców i runa leśnego oraz innych dolnośląskich smakołyków.
Odsłon: 612
 Zobacz więcej ... 

Europa na Widelcu

2014-06-11
Na początku ubiegłego stulecia George Bernard Shaw zwerbalizował prawdę oczywistą – „Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia”. Cytat ten mógłby być mottem corocznego festiwalu odbywającego się na wrocławskim rynku – Europy na widelcu. W pierwszym tygodniu czerwca europejskie tradycje kulinarne europejskich krajów spotykają się w mieście, które od wieków jest punktem przecięcia się wielu szlaków.
Odsłon: 735
 Zobacz więcej ... 

V Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa i XI Warsztaty Piwowarskie

2014-05-12
Zawiera 7 witamin z grupy B, witaminę PP, witaminę C, wapń, potas, fosfor, żelazo, miedź, cynk i proteiny. Wzmacnia serce i układ krążenia. Pomaga w dolegliwościach nerek, wypłukując sól nagromadzoną w tkankach, a dzięki moczopędnym właściwościom, oczyszcza organizm. Co? Piwo! Dr n. farm. Przemysław Rokicki w swoim artykule, który możecie znaleźć na portalu Dbam o Zdrowie, szczegółowo opisuje pozytywne właściwości piwa. Zauważa nawet, że picie go w umiarkowanych ilościach jest zdrowsze od całkowitej abstynencji...
Odsłon: 613
 Zobacz więcej ... 

Gala w Melancholii

2014-04-28
Niekwestionowanym atutem nowej wrocławskiej restauracji Melancholia, mieszczącej się w hotelu InVite, jest wykwintna kuchnia. Mogliśmy przekonać się o tym podczas uroczystej Gali inaugurującej działalność lokalu (24 kwietnia).
Uwagę gości przykuwały misternie przygotowane zimne przystawki – autorstwa szefa kuchni – p. Łukasza Zaczyńskiego, oraz kuszące desery wyczarowane przez cukiernika – p. Jacka Leśkiewicza.
Odsłon: 1234
 Zobacz więcej ... 

Gościnnie w Wielkopolsce

2014-04-18
Za nami XIII już edycja Jarmarku Wielkanocnego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, który odbywa się zawsze w weekend Niedzieli Palmowej na terenie muzeum.
Tradycyjnie cała impreza nawiązywała do koncepcji bardzo popularnych jarmarków przedświątecznych. Także i tegoroczna edycja była nie lada gratką dla wszystkich tych, którzy poszukiwali świątecznych inspiracji na stoły wielkanocne.
Odsłon: 861
 Zobacz więcej ... 

Wielkanocna baba

2014-04-16
Niemal na każdym wielkanocnym stole króluje wyrośnięta, pulchna, ślicznie lukrowana lub tylko posypana cukrem pudrem babka. Dlatego też stała się ona tytułową bohaterką przedświątecznego spotkania seniorek i seniorów zorganizowanego w Centrum Medycznym Dobrzyńska we Wrocławiu.
Odsłon: 647
 Zobacz więcej ... 

Świątecznie we Wrocławiu

2014-04-14
Prawdziwie świąteczną atmosferę poczuliśmy podczas prezentacji „Tradycyjnych Stołów Wielkanocnych, Palm i Pisanek” (12 kwietnia). A wszystko to za sprawą 26 dolnośląskich kół gospodyń wiejskich, które przygotowały nie tylko wspaniałe świąteczne potrawy, ale również przepiękne palmy i tradycyjne pisanki.
Odsłon: 617
 Zobacz więcej ... 

Dzień Kobiet w Plazie

2014-03-08
Nie wiadomo dlaczego Dzień Kobiet nie jest w restauracjach tak powszechnie i hucznie obchodzony, jak niedawne walentynki. Tym bardziej słowa uznania należą się tym miejscom, które o Paniach nie zapomniały i przygotowały niespodzianki specjalnie dla nich.
Z jak najlepszej strony zaprezentowała się Dyrekcja Hotelu HP Park Plaza, która zaprosiła wrocławianki na wyjątkowy Wieczór Pań. Wśród miłych niespodzianek była Uczta Kulinarna – Zdrowa Kuchnia Dolnośląska, life cooking show, a także ekscytująca podróż po świecie win oraz bogaty program artystyczny. Panie miały również możliwość skorzystania z porad stylistek i dietetyczki w Strefie Piękna.
Odsłon: 889
 Zobacz więcej ... 

Festiwal kulinarny MTT

2014-02-10
Tegoroczna edycja Festiwalu Kulinarnego towarzyszącego Międzynarodowym Targom Turystycznym była prawdziwą gratką dla wszystkich miłośników doskonałej kuchni. Atrakcji było mnóstwo.
Swój talent zaprezentował m.in. Arkadiusz Dziakowski, szef kuchni w Restauracji Zielona, który tworzy dania z naturalnych, sezonowych produktów pochodzących z regionu. Mogliśmy cieszyć się smakiem prawdziwie dolnośląskiej potrawy, a był to milicki sum gotowany w niskiej temperaturze w maśle ziołowo-rozmarynowym, podany na cykorii o aromacie limonek i pomarańczy z purée kalafiorowo-kokosowym.
Odsłon: 1013
 Zobacz więcej ... 

Dolnośląskie wigilie

2013-12-16
Prezentacja „Tradycyjnych Stołów Wigilijnych – Dolny Śląsk 2013” we Wrocławiu była doskonałą okazją do podziwiania i degustowania, oczywiście, wspaniałych przysmaków bożonarodzeniowych przygotowanych przez dwadzieścia sześć Kół Gospodyń Wiejskich, po jednym z każdego powiatu Dolnego Śląska (14 grudnia).
Jakie to były potrawy? Niezwykle apetyczne, aromatyczne, smakowite. Wszystkie zaprezentowano na pięknie nakrytych, różnie zaaranżowanych stołach.
Odsłon: 1058
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil