Kuchnia Wrocławia
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Imprezy

Kulinarny Rajd Mistrzów

2013-11-25
Druga edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kulinarny Rajd Mistrzów w Haston City Hotel” miała charakter otwarty (22 listopada). Była świetną okazja do podpatrzenia mistrzów kulinarnych podczas ich pracy.
W konkursie uczestniczyło 12 drużyn kucharskich składających się z szefa i pomocnika, wyłonionych na podstawie konkursu zgłoszeń:
Odsłon: 1536
 Zobacz więcej ... 

Tradycje regionu w operze

2013-11-24
VI Festiwal Tradycji Dolnego Śląska odbył się 16-17 listopada w Operze Wrocławskiej. Zaprezentowany został dorobek artystyczny 26 zespołów folklorystycznych oraz zespołów pieśni i tańca.
W trakcie trwania Festiwalu promowane były także dolnośląskie produkty wytwarzane metodami tradycyjnymi, m.in. miody i bożonarodzeniowe pierniki, a także wyroby rzemiosła artystycznego i ludowego.
Odsłon: 638
 Zobacz więcej ... 

Wielki Jubileusz

2013-11-13
W piątek (8 listopada) w siedzibie DODR odbyła się uroczysta akademia z okazji obchodów Jubileuszu 150-lecia Kółek i Organizacji Rolniczych w subregionie wrocławskim województwa dolnośląskiego.
Podczas jubileuszowego spotkania władze Województwa Dolnośląskiego, Związku Rolników, Kołek i Organizacji Rolniczych uhonorowały medalami i wyróżnieniami szczególnie aktywne osoby działające w Kołach Gospodyń Wiejskich i Kółkach Rolniczych.
Odsłon: 861
 Zobacz więcej ... 

X Festiwal dyni

2013-10-14
"Entliczek-pentliczek, dyniowy półmisek,
a na tym półmisku z dyniami słoiczek..."
Tak można sparafrazować wiersz Jana Brzechwy o zielonym robaczku zagubionym w świecie jabłek. W niedzielę, 13 października, we wrocławskim Ogrodzie Botanicznym, odbył się Dziesiąty Festiwal Dyni, na którym można było znaleźć wszystko, co z dynią związane – od nasion, przez dorodne warzywa, aż po przetwory i dania stworzone na bazie dyń.
Odsłon: 757
 Zobacz więcej ... 

Seniorzy Radkowa dla...

2013-10-07
Seniorów Wrocławia. W niezwykłym koncercie zorganizowanym przez Fundację „Teraz Życie” zaprezentowały się zespoły ludowe z ziemi radkowskiej – „Katarzynki” i „Harnaś” oraz chór „Cantus” (4 października). 
W przerwie mogliśmy delektować się smakiem specjałów przygotowanych przez mieszkańców gminy Radków. Byli wśród nich nie tylko seniorzy z Radkowskiego Klubu Aktywnego Seniora „Srebrny Liść”, ale także młodsi mieszkańcy krainy u podnóża Gór Stołowych, którzy w pełni zasługują na miano mistrzów kulinarnych.
Odsłon: 1054
 Zobacz więcej ... 

Smaki Regionów

2013-09-24
W niedzielę (22 września) podczas Targów Smaki Regionów – zorganizowanych na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich – najważniejszym wydarzeniem było przyznanie producentom, lokalnym stowarzyszeniom, kołom gospodyń wiejskich, gospodarstwom agroturystycznym i lokalom gastronomicznym prestiżowych nagród „Perła 2013”.
Odsłon: 1077
 Zobacz więcej ... 

Italian Aperitif

2013-09-20
Dolce vita! A właściwie, piccante vita! Tak w skrócie można by opisać Italian Aperitif organizowanym we wtorek (17 września) na Barce Tumskiej. O godzinie 18 w ekskluzywnym wnętrzu Barki zagościła atmosfera prawdziwej trattorii.
Odsłon: 770
 Zobacz więcej ... 

Festiwal Miodu

2013-09-16
„Kto ma pszczoły, ten ma świat wesoły” mówi stare pszczelarskie przysłowie. W niedzielę (15 września) nawet ci, którzy nie mają pszczół, mogli zaznać radości życia na organizowanym po raz drugi Festiwalu Miodu. Pszczelarze z całego województwa pod patronatem Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu wystawiali z dumą efekty ciężkiej pracy swoich podopiecznych.
Odsłon: 755
 Zobacz więcej ... 

Dni Karpia we Wrocławiu

2013-09-03
Podczas „Dni Karpia we Wrocławiu” (1 września) na wielu rybnych stoiskach dominował karp wędzony. Jest on bez wątpienia dolnośląską specjalnością. Poddanie karpia dymnej obróbce daje efekt wprost fantastyczny. Uwędzony karp milicki jest soczysty i jedwabisty, ma aromat dymu olchowego, czasem jest lekko muśnięty czerwienią, co zawdzięcza dodatkowi drewna czereśniowego w trakcie wędzenia.
Odsłon: 890
 Zobacz więcej ... 

Wrocławskie Święto Mąki

2013-09-02
Punktem kulminacyjnym XI edycji Wrocławskiego Święta Mąki (1 września) w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Wrocławskiego był konkurs na najsmaczniejszy chleb.
W tym roku jurorzy – pod przewodnictwem dyrektora Hotelu Tumskiego Zbigniewa Pasieki – oceniali chleby z piekarni Jul-Ka, z Młyna z Jordanowa Śląskiego, z piekarni Kibało z Leśnicy, z Piekarni Familijnej z Doliny Baryczy oraz z gospodarstwa ekologicznego „Zielona Zagroda” z Rudawskiego Parku Krajobrazowego.
Odsłon: 635
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil