Kuchnia Wrocławia - Kino od kuchni
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Poniedziałek, 19 , 2013

Kino od kuchni

Szef kuchni Marcin Kurzawa, Mistrz Cukiernictwa Piotr Kmieć oraz Tomek Olechnowski, Przemysław Madej i Tomasz Baumert – kucharze z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników (OSSKiC) – a także restauracja Bistro i Partner Gastronomiczny DG CONCEPT w ramach projektu "Kino od kuchni" przygotowali desery z francuskim rodowodem.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Było to już trzecie spotkanie miłośników X Muzy oraz wielbicieli dobrej kuchni (13 sierpnia). Tym razem widzowie Multikina w Arkadach Wrocławskich przenieśli się w świat francuskich przysmaków i afrodyzjaków. Po degustacji wyśmienitych delicji czekał na nas seans filmu "Miłość po francusku".
Już przed wejściem na salę przygotowano dla nas małe przyjemności. W świat dzieciństwa przeniosła nas wata cukrowa oraz popcorn aromatyzowany lawendą,  a w świat luksusu – mus z szampana z kawiorem z malin (autorski pomysł Marcina Kurzawy). Klimatu dodawało przytłumione światło oraz bańki mydlane wypełniające prawie całą przestrzeń holu. 
W sali kinowej mogliśmy spróbować prawdziwych delicji, a były to: croissanty z orzeźwiającą konfiturą, crème brûlée, mus z belgijskiej czekolady, tarta cytrynowa z bezą, wypełniona kremem z soku cytrynowego zagęszczonego żółtkami.
Z kolei Tomasz Olechowski zaprezentował nowatorską metodę sous vide – próżniowe gotowanie potraw w niskiej temperaturze. Przygotował w ten sposób zielone jabłka z lawendą i miętą.
Tuż przed seansem filmowym rozstrzygnięto konkurs, w którym można było wygrać zaproszenia na warsztaty kulinarne do restauracji Bistro. Już czekamy na kolejne spotkanie "Kino od kuchni"!
Za zdjęcia i pomoc w opracowaniu relacji dziękujemy ekipie Multikina.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Kino od kuchni
.
Dolfil