Kuchnia Wrocławia - Produkty ze smakiem
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Niedziela, 20 Październik, 2013

Produkty ze smakiem

Coraz częściej wybieramy produkty lokalne lub regionalne produkowane w sposób tradycyjny, charakteryzujące się wysoką jakością i doskonałym, niepowtarzalnym smakiem.
Nasze zainteresowanie decyduje o rozwoju takich produktów, które coraz częściej dostępne są nie tylko na targach, festynach czy jarmarkach, lecz także na specjalnych stoiskach w centrach handlowych, w sieciach handlowych, a nawet w niedużych sklepach osiedlowych.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Nie zawsze jednak – mimo dobrych intencji – wiemy, jaki produkt jest najlepszy, autentyczny, bo przecież nie wszystko to, co opatrzone jest etykietką „naturalne”, „tradycyjne”, „regionalne”, „zdrowe” oznacza najlepszą jakość.

Na co powinniśmy zwracać uwagę, kupując ulubione przysmaki, jak powinniśmy czytać oznaczenia, które gwarantują ich wysoką jakość? Między innymi o tym można było dowiedzieć się podczas konferencji „Żywność tradycyjna i regionalna...”, zorganizowanej przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu (17 października).
Seminarium adresowane było przede wszystkim do rolników i producentów, dla których wykłady były nie tylko źródłem ciekawych informacji i wskazówek, ale również inspiracją do przyszłych działań.

Konferencji towarzyszyła prezentacja – połączona z degustacją oczywiście – produktów dolnośląskich. Tym razem prym wiódł kamiennogórski ser pleśniowy ze Spółdzielni Mleczarskiej „KaMos”. Wykwintny, aromatyczny ser pleśniowy z Kamiennej Góry świetnie smakuje w duecie  z czerwonym winem.
Jest też doskonałym komponentem rozmaitych potraw. Trzeba przyznać, czasem zaskakujących smakiem, jak na przykład kulki serowo-ananasowo-kokosowo-kakaowe. Pycha!

Nie mogło zabraknąć miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich (jako jedyny produkt dolnośląski może pochwalić się certyfikatem unijnym). Było też wiele innych „produktów ze smakiem”, m.in. przetwory z Runolandu, soki z Maciejowego Sadu, „chleb chłopski” z Rogowa Sobóckiego, ogórki i rewelacyjne patisony ze Ścinawy...
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Produkty ze smakiem
.
Dolfil