Kuchnia Wrocławia - Via Gustica
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 21 Listopad, 2013

Via Gustica

Via Gustica to degustowanie i smakowanie regionalnych potraw i specjałów, to szlak dobrej kuchni, polecanych restauracji, karczm i zajazdów. Via Gustica to także integracja z lokalną kulturą i wyrobami artystycznymi – tak o nowopowstałym portalu Via Gustica pisze Dolnośląska Izba Gospodarcza. Jaki jest jego cel? Co można znaleźć na witrynie? Dlaczego jest tak innowacyjnym przedsięwzięciem? Odpowiedzi na te i inne pytania można było znaleźć na konferencji inauguracyjnej otwierającej i rekomendującej projekt Via Gustica.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W trakcie dwudniowej konferencji, która odbyła się w dniach 15 – 16 listopada 2013 r. w hotelu Artus w Karpaczu, oficjalnie otwarto portal promujący ofertę turystyki wiejskiej po obu stronach granicy polsko-niemieckiej oraz zaprezentowano kilkoro oferentów reklamujących się za pośrednictwem Via Gustica. Głównym zadaniem witryny jest wzmocnienie ruchu turystycznego dolnośląsko-saksońskiego pogranicza. Dzięki niej możemy dowiedzieć się, jakie zabytki, regiony turystyczne są warte zobaczenia, jakie hotele, pensjonaty, gospodarstwa agroturystyczne znajdują się w interesującej nas okolicy, gdzie możemy skosztować regionalnych potraw oraz odkryć miejsca przepełnione rękodziełami i przesiąknięte folklorem.

Pierwszy dzień konferencji uświetniły wykłady. Pierwszy z nich, wygłoszony przez Paulinę Suchecką z Muzeum Etnograficznego we Wrocławiu dotyczył wspólnej tradycji i historii Dolnego Śląska i Górnych Łużyc, w czasie drugiego Andrzej Wilk z Katedry Historii Sztuki Uniwersytetu Wrocławskiego omawiał wykorzystanie nowoczesnych i profesjonalnych narzędzi w promocji oferty turystyki wiejskiej. Punktem harmonogramu, o którym nie wolno zapomnieć była wystawa ofert turystyki wiejskiej. Stoły uginały się od regionalnych specjałów: wędlin, kiełbas, serów, miodów, konfitur, win, pierników, a nawet wędzonych ryb. Wśród tradycyjnych, ekologicznych produktów, swoje miejsce odnalazły też wyroby rękodzielnicze oraz usługi noclegowe.

Drugiego dnia konferencji uczestnicy przedsięwzięcia wzięli udział w wycieczce po Kotlinie Jeleniogórskiej, której trasa przebiegała szlakiem Via Gustica. Pierwszym oferentem było gospodarstwo agroturystyczne Kowalowe Skały we Wrzeszczynie. Agata Kowal-Ruschil przedstawiła historię gospodarstwa agroturystycznego, zaprezentowała wyroby rękodzielnicze z wełny owcy wrzosówki oraz zorganizowała dla swoich gości krótkie warsztaty rękodzieła pt. Od owieczki do niteczki, podczas których pani Agata przedstawiła drogę od owczego runa do kłębka wełny, a każdy z uczestników miał szansę spróbować swoich sił w robieniu wełnianego aniołka. Docelowo warsztaty o takiej tematyce przeznaczone są dla dzieci, jednak artystyczne dusze obudziły się też w osobach o bogatszej metryce. Roland Ruschil uraczył gości pasztetami i kiełbasami z wrzosówek, których smak rzucił przybyszów na kolana.

Kolejnym punktem wyprawy szlakiem Via Gustica była Kozia Łąka – gospodarstwo ekologiczne w Łomnicy u państwa Bożeny i Daniela Sokołowskich. Kozy okazały się nie tylko stworzeniami nad wyraz fotogenicznymi – ich mleko było podstawą do stworzenia najrozmaitszych serów, jogurtów a nawet wina. Największym chyba zaskoczeniem był sernik na bazie koziej ricotty – delikatny, puszysty, oryginalny w smaku. Wina zaś nie udało nam się spróbować... Pani Bożena z pasją opowiadała o procesie powstawania serów oraz zdradziła nam, że czasami najlepsze smaki są dziełem przypadku – wystarczy zapomnieć na kilka tygodni o serze, który z założenia nie jest długo dojrzewający, by odkryć nowy, zaskakujący i – przede wszystkim – smaczny produkt.

Po wizycie w Koziej Łące przyszedł czas na odwiedzenie Łomniczanki – gospodarstwa rolnego i agroturystyki. W trakcie tej wizyty uczestnicy wycieczki po Kotlinie Jeleniogórskiej dowiedzieli się, co wchodzi w zakres oferty Łomniczanki – właściciele opowiedzieli o prowadzonych przez siebie hodowlach kur, bydła oraz ryb, zaprezentowali gospodarstwo oraz przedstawili swój najnowszy projekt: sklep z produktami regionalnymi i ekologicznymi z Dolnego Śląska, w którym będzie można zaopatrzyć się w jajka znoszone przez wolnowybiegowe kury, mięso z bydła karmionego ekologiczną paszą oraz wiele innych artykułów zgodnych z filozofią eko. Warty podkreślenia jest fakt, że eko nie jest w tym przypadku tylko modnym przedrostkiem, a rzeczywistym stylem życia konsekwentnie wdrażanym w codzienność.

Ostatnią pozycją harmonogramu i zarazem finałem całej konferencji była wizyta w zakładzie krawieckim w Mysłakowicach. Wieszaki uginały się od lnianych ubrań o różnorakich krojach i kolorach szytych ręcznie przez właścicielkę zakładu, Renatę Mażul.
Opisane wyżej miejsca to tylko niewielki procent tego, co możemy odkryć dzięki portalowi Via Gustica. Przed nami kolejny miejski weekend? A może zbliża się jakaś okazja, którą można by uczcić krótkim wyjazdem w malownicze miejsce? Być może wciąż nie zrodził się pomysł na prezent dla najbliższej osoby? Dzięki obszernemu katalogowi miejsc, na Via Gustica można znaleźć ofertę idealnie dopasowaną do indywidualnych potrzeb – zarówno osoby nielubiące aktywnego spędzania czasu, jak i te, które wolą mniej energooszczędny wypoczynek odnajdą miejsce, które sprosta ich wszelkim oczekiwaniom.

Więcej informacji o oferentach wspomnianych w artykule znajdą Państwo na stronach internetowych:
1. Gospodarstwo agroturystyczne Kowalowe Skały – www. kowaloweskaly.pl
2. Gospodarstwo ekologiczne Kozia Łąka - www.serylomnickie.pl
3. Gospodarstwo rolne – agroturystyka Łomniczanka – www.lomniczanka.eu
4. Portal Via Gustica – www.via-gustica.pl
Tekst i zdjęcia: Nina Matyba
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Via Gustica
.
Dolfil