Kuchnia Wrocławia - Gęsina w Niezłym Ziółku
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Poniedziałek, 01 Grudzień, 2014

Gęsina w Niezłym Ziółku

– Restauracja Niezłe Ziółko jest miejscem, w którym magiczna, teatralna aura łączy się z polską kuchnią, która choć podawana w nowoczesnej formie, nawiązuje do tradycyjnych receptur – mówili właściciele i organizatorzy uroczystej andrzejkowej kolacji w tym lokalu (29 listopada).
Restauracja mieści się w budynku Teatru Lalek, a serwowane dania w dużej mierze komponowane są z dolnośląskich produktów pochodzących od sprawdzonych dostawców. Wszechobecne zioła, sezonowe składniki oraz samodzielnie przygotowane przetwory wraz z egzotycznymi dodatkami tworzą niebanalne połączenia smakowe potraw proponowanych w jesienno-zimowym menu.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Andrzejkowa kolacja była doskonałym momentem do spróbowania dań z nowej karty. Króluje w niej gęsina triumfalnie powracająca na nasze stoły. W formie bufetu podano oryginalne przystawki, zupy i desery. Dopełnieniem poszczególnych dań były specjalnie dobrane do nich gatunki wina.
Ucztę rozpoczęliśmy od degustacji rosołu na szyjach gęsich z siekaną gęsią wątróbką lub... musem jabłkowym (ciekawe połączenie). Wielce smakowitymi przystawkami były carpaccio z półgęska podane z rukolą i roszponką, salsą z mango i ananasa i płatkami parmezanu oraz pasztet z gęsi w galaretce porzeczkowej z chrupiącą bagietką. Równie smakowite były smażone wątróbki gęsie z cząstkami jabłek w miodzie i wiśniowej nalewce na sałacie w sosie winegret z malinowym dresingiem.

Wśród ciepłych dań znalazły się m.in. gęsie pipki, czyli żołądki gęsie duszone w warzywach oraz filet przygotowany metodą sous vide, marynowany w miodzie pitnym z aromatem piernikowym i kremowym selerem z pieczonym jabłkiem i konfiturą z czerwonej cebuli, podany z plackami ziemniaczanymi.
W andrzejkowym menu znalazły się także takie specjały, jak: udko gęsie confit z modrą kapustą i sosem korzennym, podane z pietruszkowym puree i plackami ziemniaczanymi, tagiatelle z grillowanymi plasterkami gęsiny i polskimi grzybami leśnymi, a także placuszki ziemniaczane z gęsią wątróbką, szarą renetą i sosem z marynowanych śliwek.

Zwieńczeniem uczty, przygotowanej przez Rafała Dudzińskiego, Magdę Olejniczak i Rafała Hadyńskiego, była rewelacyjna w smaku gęś pieczona w całości, faszerowana jabłkami, gruszkami i kaszą gryczaną.
Smakiem gęsinowych specjałów w Niezłym Ziółku będziemy mogli cieszyć się do końca roku. Warto się pospieszyć!
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Gęsina w Niezłym Ziółku
.
Dolfil