Kuchnia Wrocławia - Burda Food Center
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Sobota, 03 Październik, 2015

Burda Food Center

Podążając za potrzebami ciała, z których jedną z najistotniejszych jest dobra kuchnia, Wydawnictwo Burda Media Polska, zorganizowało 29 września Konferencję Prasową inaugurującą działalność Studia Kulinarnego „Burda Food Center”.
Wydawnictwo Burda, lider wśród wydawców na polskim rynku magazynów kulinarnych (Slowly Veggie, Apetyt, Claudia, Sól i Pieprz, Moje Gotowanie, Sielska Kuchnia, Przyślij Przepis, Kulinarne Hity), otwierając arcysmaczne studio – dedykowane spotkaniom, eventom i warsztatom kulinarnym – poszerza ofertę swojej platformy kulinarnej.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Spotkania kulinarne w Burda Food Center prowadzone są przez profesjonalistów i pasjonatów wyszukanej, arcysmacznej i zdrowej kuchni, często będących pomysłodawcami i koordynatorami inicjatyw społeczno-edukacyjnych skupionych wokół kulinariów, którzy chcą dzielić się z innymi swoją wiedzą.
Możemy wziąć udział np. w warsztatach integracyjnych dla firm, zdrowotnych dla wszystkich, albo w warsztatach kulinarnych z MasterChefem, prowadzonych przez Beatę Śniechowską (zwyciężczynię II edycji konkursu). Do wyboru mamy także warsztaty kuchni azjatyckiej, prowadzone przez Tomasza Hartmana (szefa kuchni w restauracji „Szajnochy 11”) i Michała Czekajło (szefa kuchni w „Browarze stu mostów”).
W arkana nowoczesnej kuchni polskiej może nas wprowadzić Marcin Kurzawa (szef kuchni w restauracji „Manufaktura smaku”). Warsztaty zdrowej kuchni prowadzą z kolei Aneta Zarzycka i Ewa Eron-Gorzała (właścicielki restauracji „Zdrowa krowa”) i dietetyk Bożena Olszowska. Sekrety kuchni włoskiej poznamy podczas warsztatów prowadzonych przez Darka Kulczyckiego (szefa kuchni w restauracji La Nonna w Polanicy Zdroju).
W warsztatach może wziąć udział 12 osób. Studio posiada 6 nowocześnie wyposażonych stanowisk, przy każdym mogą kucharzyć 1-2 osoby. Oczywiście prowadzący ma do dyspozycji osobne stanowisko.
Uczestniczki spotkania inaugurującego działalność Studia Kulinarnego „Burda Food Center” wzięły udział w warsztatach kulinarnych, które poprowadziła Beata Śniechowska  Pod czujnym okiem MasterChefa własnoręcznie przygotowałyśmy fish rollsy. Głównym komponentem były kawałki upieczonego na chrupko jesiotra ze stawów milickich. Zawinęłyśmy je w papier ryżowy razem z makaronem ryżowym, kawałkiem dyni, listkiem kolendry oraz pokrojoną cebulką dymką wymieszaną z chili, pastą miso, solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Może nie były tak zgrabne, jak te zrobione przez p. Beatę, ale smakowały wyśmienicie. Zwieńczeniem spotkania była degustacja przysmaków przygotowanych przez biegłe w sztuce kulinarnej redaktorki Burdy oraz konsultanta Burdy – Zbigniewa Koźlika, szefa kuchni w restauracji Hotelu HP Park Plaza, ceniącego, tworzącego i propagującego w kraju i za granicą kuchnię dolnośląską bazującą na lokalnych i regionalnych produktach.
–  Warto wziąć udział w czymś, co jest nie tylko solidną i lekko podaną dawką teorii – tak w kuchni niezbędnej – ale również w praktycznych i atrakcyjnych warsztatach kulinarnych dedykowanych zarówno klientom instytucjonalnym, jak i wszystkim smakoszom. Dobre jedzenie jest bowiem zawsze świetnym startem w nowy dzień, w nową znajomość, w nowy projekt, bo – jak mawiał Oskar Wilde – „Po dobrym obiedzie człowiek jest skłonny wszystkim wszystko wybaczyć…” – zachęca Projekt Manager Katarzyna Andruszko. Trudno nie przyznać jej racji. 
Studio Kulinarne „Burda Food Center” znajdziecie przy ulicy Rdestowej 1B-C we Wrocławiu.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Burda Food Center
.
Dolfil