Kuchnia Wrocławia - Winnica Świdnicka
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 22 Październik, 2015

Winnica Świdnicka

Powstała w 2004 r. w Makowicach (gmina Świdnica). Początkowo zajmowała obszar 40 arów. W pierwszych latach działalności teren obsadzany był wieloma różnymi odmianami winorośli, jednak w miarę zdobywania doświadczeń, wyselekcjonowane zostały te, które najlepiej przystosowane są do miejscowych warunków.
Na kolejnych działkach pojawiały się też nowe odmiany. Dziś winnica zajmuje już obszar 3,65 ha i usytuowana jest na czterech działkach o zupełnie różnych właściwościach gleby. Jedna z nich, położona na dużej stromiźnie, obsadzona została kaskadowo, co jest w Polsce rzadkością i pięknie wkomponowuje się w krajobraz.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Nazwa Winnica Świdnicka została zaczerpnięta z historycznych źródeł. Nawiązuje do bliskiego sąsiedztwa miasta Świdnicy, w rejonie której już w średniowieczu uprawiano winorośl, produkowano świdnickie wino i regulowano nim płatności. Ze wzgórz, na których znajduje się winnica, roztacza się wspaniały widok nie tylko na panoramę miasta, ale także okoliczne góry.
Od strony wschodniej nad równiną piętrzy się Masyw Ślęży, na południu jak na dłoni widać Góry Sowie z Wielką Sową na pierwszym planie, na zachodzie natomiast ponad horyzont wyrastają Góry Wałbrzyskie. Sama winnica również znajduje się na wzgórzu o wysokości 255 m n.p.m. i góruje nad całą okolicą. Spacerując między rządami winorośli można jednocześnie podziwiać wspaniałe widoki.
W Winnicy Świdnickiej uprawianych jest obecnie ponad 100 różnych odmian winorośli. Są to m.in. tak szlachetne szczepy, jak Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Muskat, Gewurztraminer, Rondo, Regent, Marshall Foch, Leon Milot, Riesling, Cabernet Dorsa, a także wiele, wiele innych odmian, z których powstają wyborne trunki.

Specjalnością tej dolnośląskiej winnicy są nie tylko odmiany przeznaczone do produkcji wina. Ponad połowa nasadzonych winorośli stanowią przepyszne odmiany deserowe. Krzewy jesienią wprost uginają się pod ciężarem przeróżnych winogron. Od najjaśniejszych żółtych, przez różowe, czerwone, granatowe do... czarnych. Od małych do dużych, od lekko kwaśnych po słodziutkie.
Niewątpliwym atutem wizyty w Winnicy Świdnickiej jest możliwość spaceru między rzędami winorośli i konfrontowanie smaku wiszących na krzewie owoców ze smakiem wina, które z nich powstaje. Na taką przechadzkę warto wybrać się w okresie dojrzewania winogron, bo właśnie wtedy można skosztować także licznych odmian deserowych.
Natomiast przez cały sezon od maja do października organizowane są degustacje wina, a także imprezy urozmaicone specjalnie dobranymi do wina przekąskami, na przykład gatunkowymi serami. Dopełnieniem degustacji w Winnicy Świdnickiej może być rozmowa dotycząca procesu produkcji wina, bądź uprawy winorośli. Chęć wizyty można sygnalizować mailowo bądź telefonicznie.
Dla amatorów uprawy winorośli są do nabycia sadzonki, rozmnażane w szkółce znajdującej się przy winnicy. Hodowla sadzonek nadzorowana jest przez PIORIN, a każda z nich posiada paszport. W ofercie znajdują się zarówno liczne odmiany przerobowe, jak i deserowe.  Dobrane są w taki sposób, by były jak najlepiej przystosowane do naszego klimatu.
Dodatkową atrakcją po udanym winobraniu jest wspólne ognisko z lokalnymi przysmakami i oczywiście wspaniałym lokalnym winem.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Winnica Świdnicka
.
Dolfil