Kuchnia Wrocławia - Dolnośląski Szlak Kulinarny
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Poniedziałek, 18 Kwiecień, 2016

Dolnośląski Szlak Kulinarny

Polska Akademia Sztuki Kulinarnej Ad Gustum, skupiająca szefów kuchni z całej Polski oraz osoby związane z branżą gastronomiczną, zamierza podjąć się wyzwania, jakim jest wyznaczenie Dolnośląskiego Szlaku Kulinarnego. Stworzenie takiego szlaku wpisuje się w programy promujące dziedzictwo kulinarne Dolnego Śląska.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Od kilku lat na Dolnym Śląsku rozwija się turystyka kulinarna, wychodząca naprzeciw oczekiwaniom osób, które trasy swoich podróży ustalają pod kątem poznawania potraw i produktów kulinarnych regionu. Od 2011 roku Dolny Śląsk należy do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Europy, której ambicją jest ułatwienie konsumentom oraz turystom dostępu do regionalnych produktów i potraw. Funkcjonują także lokalne szlaki kulinarne, np. „Leśnymi szlakami” w Borach Dolnośląskich czy „agroturystyczny szlak miodu i wina”.
Celem wyznaczenia Dolnośląskiego Szlaku Kulinarnego jest nie tylko ułatwienie wędrówek kulinarnych, którymi będą podążać polscy i zagraniczni turyści – smakosze, ale przede wszystkim promocja dolnośląskich kulinariów: kunsztu kucharzy, a także produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych.

Szlak prowadzić będzie do lokali gastronomicznych (restauracji, karczm, oberży itp.), oferujących kuchnie lokalne, regionalne, etniczne i narodowe oraz promować lokalne, regionalne, tradycyjne i ekologiczne produkty żywnościowe dostępne w bliskim sąsiedztwie lokali gastronomicznych (producenci, sklepy, gospodarstwa agroturystyczne itp.).
Pomysłodawcy, tj. Polska Akademia Sztuki Kulinarnej Ad Gustum, wskazuje główne cele stworzenia Dolnośląskiego Szlaku Kulinarnego:
  • Efektywne wykorzystanie potencjału w regionie – specyficznego dziedzictwa kulinarnego (wielokulturowość wynikająca z dawnej i współczesnej historii)
  • Umożliwianie turyście odwiedzenie najcenniejszych miejsc turystyki kulinarnej w regionie – ułatwienie wędrówek kulinarnych
  • Zbudowanie markowych kulinarnych produktów turystycznych
  • Promocja potraw i produktów regionalnych, tradycyjnych, lokalnych, ekologicznych – wzrost zainteresowania tymi produktami
  • Zwiększenie popytu na produkty i potrawy regionalne, tradycyjne, lokalne i ekologiczne
  • Zapobieganie dysfunkcjom turystyki w regionie
Polska Akademia Sztuki Kulinarnej Ad Gustum zaprezentowała ideę stworzenia Dolnośląskiego Szlaku Kulinarnego podczas konferencji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego, zorganizowanej dla dolnośląskich restauratorów, producentów, przetwórców i dystrybutorów, która odbyła się 5 kwietnia 2016 roku w siedzibie Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu.
Jeżeli jesteście Państwo zainteresowani przystąpieniem do Dolnośląskiego Szlaku Kulinarnego, prosimy o przysłanie zgłoszeń na adres mailowy akademii: biuro@pask.pl lub redakcja@kuchniawroclawia.pl
Stwórzmy razem Dolnośląski Szlak Kulinarny!
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Dolnośląski Szlak Kulinarny
.
Dolfil