Kuchnia Wrocławia - Smaki Dolnego Śląska
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Piątek, 27 Kwiecień, 2018

Smaki Dolnego Śląska

Szlak kulinarny Smaki Dolnego Śląska, stworzony przez Dolnośląską Organizację Turystyczną, to nowy produkt turystyczny województwa dolnośląskiego. Z jednej strony spełnia oczekiwania wyrafinowanych turystów-smakoszy, z drugiej – wszystkich turystów liczących na ciekawe atrakcje turystyczne połączone z dolnośląską gastronomią oraz możliwością zakupu potraw i produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Na Dolnym Śląsku turystyka kulinarna, jako jeden z ważniejszych segmentów turystyki, rozwija się bardzo dynamicznie. Na nowo powstałym dolnośląskim szlaku kulinarnym prezentowane są nie tylko restauracje, ale również dolnośląskie produkty, na fundamencie których szefowie kuchni i kucharze kreują współczesną kuchnię Dolnego Śląska.

Niektórzy z nich inspiracji poszukują w historii, inni w wielokulturowości naszego regionu, jeszcze inni tworzą całkiem nowe, autorskie dania. Jedno jest pewne – szlak kulinarny Smaki Dolnego Śląska tworzą ludzie pełni pasji. To oni są sercem dolnośląskiej gastronomii. 
Podczas uroczystej Gali Smaki Dolnego Śląska w auli Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu 50 członkom dolnośląskiego szlaku kulinarnego wręczono certyfikaty przyznane przez Kapitułę, która w ciągu 12 miesięcy oceniała poszczególne dania i produkty.

Każdy uczestnik Gali został obdarowany pięknie wydaną publikacją, autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein z wyjątkowymi zdjęciami autorstwa Wiesława Jurewicza. Grzegorz Sobel, historyk, odkrywca dawnych smaków Wrocławia i Dolnego Śląska napisał o tej książce:
„Smaki Dolnego Śląska to pozycja niezwykła. Rzadko zdarza się bowiem, aby przewodnik kulinarno-gastronomiczny był tak kompletny pod względem smaku i obrazu. Pani Barbara Jakimowicz-Klein zabiera nas w wykwintną podróż między teraźniejszością a przeszłością – między autorskimi propozycjami renomowanych szefów kuchni korzystających pełnymi garściami z produktów regionalnych nadodrzańskiej krainy, a inspiracjami kulinarnymi zakorzenionymi głęboko w historii i odwiecznej wielokulturowości Dolnego Śląska. Jego smak uchwycony w obrazie to zasługa Pana Wiesława Jurewicza – palce lizać!
Zachęcam do lektury szlaku Smaków Dolnego Śląska. Kraina to piękna pod każdym względem. Posmakowana – jeszcze piękniejsza!”

Więcej informacji o szlaku kulinarnym Smaki Dolnego Śląska oraz o możliwościach zaopatrzenia się w książkę znajdą Państwo w siedzibie Dolnośląskiej organizacji Turystycznej przy ulicy Świdnickiej we Wrocławiu oraz na stronie
www.smakidolnegoslaska.pl
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Smaki Dolnego Śląska
.
Dolfil