Kuchnia Wrocławia - Forum Agroturystyczne
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Poniedziałek, 26 Listopad, 2012

Forum Agroturystyczne

„Dolnośląski katalog agroturystyczny”, wydany przez DODR we Wrocławiu, to pierwsza tego typu publikacja w kraju. Znalazło się w nim ponad siedemdziesiąt najlepszych gospodarstw agroturystycznych z naszego regionu, w tym laureaci tegorocznego konkursu na „Najlepsze gospodarstwo agroturystyczne”.
Katalog po raz pierwszy zaprezentowano podczas VII Dolnośląskiego Forum Agroturystycznego – Promocja i kreowanie wizerunku wsi dolnośląskiej. Forum zorganizował Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego (20 listopada).
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Atutem wiejskich kwater – czytamy w katalogu – jest domowe jedzenie. Wypoczywając na wsi mamy kontakt nie tylko z przyrodą, możemy też poznawać lokalną kulturę i cieszyć się smakiem zdrowej żywności. W gospodarstwach agroturystycznych nierzadko możemy przypomnieć sobie smaki dzieciństwa, sięgając po soczystą renetę w sadzie albo po warzywa prosto z grządki.
Serwowane przez gospodynie dania, pachną ziołami z przydomowych ogródków. Domowe przysmaki przyrządza się z własnych produktów: mleka, serów, jajek, drobiu, a nierzadko z jagnięciny lub dziczyzny. Wśród wiejskich specjałów często znajdziemy potrawy kuchni regionalnej. Gospodarstwa agroturystyczne są zatem idealnym miejscem, gdzie można poznać tradycyjne dolnośląskie smaki.
Na Dolnym Śląsku funkcjonuje ponad sześćset gospodarstw agroturystycznych. Od kilku lat DODR organizuje konkurs na „Najlepsze gospodarstwo agroturystyczne”. A oto laureaci tegorocznej edycji:
I miejsce – Rancho, Violetta Pietruszka, Podgórzyn (Karkonosze)
Specjalnościami kulinarnymi są pierogi, naleśniki, wędzone ryby z własnej wędzarni, zupa szczawiowa i bigos.
II miejsce – Jasionówka, Grażyna Jesionowska, Goworów (Masyw Śnieżnika)
III miejsce – Leśna Chata, Maria i Wojciech Marczyccy, Parowa (Bory Dolnośląskie)
Wśród specjalności kulinarnych są ryby, m.in. karp wędzony, pierogi babuni, dziczyzna (przysmakiem jest pieczeń z dzika) oraz swojska jajecznica. Wędkarze mogą własnoręcznie wędzić złowione przez siebie ryby.
Wyróżnienie – Marianówek, Sylwia Ostrowska, Marianówek (Góry Sowie)
Specjalnością kulinarną jest pieczona jagnięcina, a także pieczona kaczka, domowy smalec i kiszone ogórki oraz domowe wypieki.
Konkurs jest realizowany w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w województwie dolnośląskim. Realizują go wspólnie pracownicy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego i Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu. Podczas Forum nagrodzono także laureatów konkursu na „Najciekawszą działalność pozarolniczą na wsi”.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Forum Agroturystyczne
.
Dolfil