Kuchnia Wrocławia - Mom jo skarb...
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Sobota, 02 Luty, 2013

Mom jo skarb...

Ukazanie się drukiem publikacji, będącej pierwszym kompendium dotyczącym kulinariów dolnośląskich, było okazją do spotkania Wydawcy, Muzeum Narodowego we Wrocławiu (Muzeum Etnograficzne) z autorami artykułów oraz z mecenasem tego przedsięwzięcia – Urzędem Marszałkowskim Województwa Dolnośląskiego (24 stycznia).
„Mom jo skarb… Smaki tradycji dolnośląskich” jest trzecią pozycją serii służącej zachowaniu ginącej kultury ludowej. Jak napisała we wstępie p. Elżbieta Berendt – kierownik Muzeum Etnograficznego – Mamy skarb nie wolno go zmarnować, dlatego należy go dokumentować i upowszechniać.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Dolny Śląsk to region przenikania różnych kultur i tradycji, również tych kulinarnych. Każdy subregion ma własne, wyjątkowe tradycje. Stanowią one cząstkę kultury i tożsamości lokalnych społeczności. Z doświadczeń pokoleń osiadłych w naszym regionie powstała niepowtarzalna kraina smaków. Często określa się ją mianem tygla kulinarnego.
W kuchni Dolnego Śląska kultywuje się dziś zarówno zwyczaje i tradycje kulinarne różnych regionów przedwojennej Polski i dawnych kresów wschodnich, jak i tradycje kuchni niemieckiej, łemkowskiej, karaimskiej, romskiej, ukraińskiej, litewskiej, greckiej, bałkańskiej...
Książka jest nie tylko opisem kuchni Dolnego Śląska, ale również zawiera przepisy kulinarne na niezwykle smakowite potrawy. To praca zbiorowa poprzedzona wstępem Elżbiety Berendt. Wśród autorów artykułów są Henryk Dunin, Paulina Suchecka, Barbara Jakimowicz-Klein oraz przedstawiciele różnych mniejszości narodowych i etnicznych mieszkający w naszym regionie.
Bardzo interesujący jest ostatni rozdział autorstwa Pauliny Sucheckiej o tradycyjnym dolnośląskim pożywieniu w ujęciu etnograficznym. Znajdziemy tam ciekawą bibliografię. To cenna wskazówka dla wszystkich poszukiwaczy informacji o dolnośląskich kulinariach.
Podczas niezwykle serdecznego spotkania w Muzeum Etnograficznym nie mogło zabraknąć dolnośląskich przysmaków. Na stole pojawiły się charakterystyczne potrawy zachowane w dolnośląskiej tradycji. Pita bośniacka, pojańska mamaliga, karaimska weselna bułka resztka, pierogi sycowskie... Same pyszności.
Zdjęcia: Agnieszka Hajbura-Michałowska
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Mom jo skarb...
.
Dolfil