|
|
Szlak kulinarny Smaki Dolnego Śląska, stworzony przez Dolnośląską Organizację Turystyczną, to nowy produkt turystyczny województwa dolnośląskiego. Z jednej strony spełnia oczekiwania wyrafinowanych turystów-smakoszy, z drugiej – wszystkich turystów liczących na ciekawe atrakcje turystyczne połączone z dolnośląską gastronomią oraz możliwością zakupu potraw i produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych. | | |
| |
Polska Akademia Sztuki Kulinarnej Ad Gustum, skupiająca szefów kuchni z całej Polski oraz osoby związane z branżą gastronomiczną, zamierza podjąć się wyzwania, jakim jest wyznaczenie Dolnośląskiego Szlaku Kulinarnego. Stworzenie takiego szlaku wpisuje się w programy promujące dziedzictwo kulinarne Dolnego Śląska. | | |
| |
Powstała w 2004 r. w Makowicach (gmina Świdnica). Początkowo zajmowała obszar 40 arów. W pierwszych latach działalności teren obsadzany był wieloma różnymi odmianami winorośli, jednak w miarę zdobywania doświadczeń, wyselekcjonowane zostały te, które najlepiej przystosowane są do miejscowych warunków.
Na kolejnych działkach pojawiały się też nowe odmiany. Dziś winnica zajmuje już obszar 3,65 ha i usytuowana jest na czterech działkach o zupełnie różnych właściwościach gleby. Jedna z nich, położona na dużej stromiźnie, obsadzona została kaskadowo, co jest w Polsce rzadkością i pięknie wkomponowuje się w krajobraz. | | |
| |
Podążając za potrzebami ciała, z których jedną z najistotniejszych jest dobra kuchnia, Wydawnictwo Burda Media Polska, zorganizowało 29 września Konferencję Prasową inaugurującą działalność Studia Kulinarnego „Burda Food Center”.
Wydawnictwo Burda, lider wśród wydawców na polskim rynku magazynów kulinarnych (Slowly Veggie, Apetyt, Claudia, Sól i Pieprz, Moje Gotowanie, Sielska Kuchnia, Przyślij Przepis, Kulinarne Hity), otwierając arcysmaczne studio – dedykowane spotkaniom, eventom i warsztatom kulinarnym – poszerza ofertę swojej platformy kulinarnej. | | |
| |
Mobilna lodziarnia TUK TUK zaprasza do degustacji pierwszych we Wrocławiu lodów tajskich. Amatorzy mrożonych delicji będą mogli zobaczyć na własne oczy unikatową metodę ich produkcji. Każda porcja lodów jest bowiem przygotowywana w obecności zamawiającego.
Na specjalnej płycie mrożącej produkty łączone są ręcznie za pomocą przeznaczonych do tego szpatułek – zamawiający widzi więc, jak z wybranych składników wyrabiana jest porcja jego lodowych ruloników nazywanych rollsami. Obok smaku i efektywnej formy podania atutem staje się również widowiskowy proces przyrządzania deseru. W ostatnim czasie hitem Internetu są krótkie filmy pokazujące, jak wytwarzane są lody tajskie, jednak dotychczas polscy internauci nie mieli możliwości, by w rzeczywistości spróbować produkowanych tym sposobem mrożonych specjałów. | | |
| |
W lutym Hotel Piast został ponownie otwarty dla gości. Honorowym Gościem i Współorganizatorem uroczystości był Cezary Przybylski, Marszałek UMWD, a ceremonii poświęcenia budynku dokonał Jego Ekscelencja Arcybiskup Józef Kupny.
W dniu otwarcia hotelu po ulicach miasta, trasą okólną jeździł zabytkowy tramwaj „Mikołaj” z Orkiestrą Dixilandową. Pomiędzy Hotelem a Dworcem Głównym przechodniów zabawiali artyści Teatru Ulicznego. Odsłonięciu napisu Hotel Piast towarzyszyły fanfary, uroczyste przecięcie wstęgi oraz iluminacje budynku hotelowego. Podczas okolicznościowego poczęstunku nie mogło zabraknąć tortu w kształcie historycznego budynku. | | |
| |
– Restauracja Niezłe Ziółko jest miejscem, w którym magiczna, teatralna aura łączy się z polską kuchnią, która choć podawana w nowoczesnej formie, nawiązuje do tradycyjnych receptur – mówili właściciele i organizatorzy uroczystej andrzejkowej kolacji w tym lokalu (29 listopada).
Restauracja mieści się w budynku Teatru Lalek, a serwowane dania w dużej mierze komponowane są z dolnośląskich produktów pochodzących od sprawdzonych dostawców. Wszechobecne zioła, sezonowe składniki oraz samodzielnie przygotowane przetwory wraz z egzotycznymi dodatkami tworzą niebanalne połączenia smakowe potraw proponowanych w jesienno-zimowym menu. | | |
| |
Siedmiodaniowe menu degustacyjne inspirowane było tematyką filmu oraz prelekcją gościa specjalnego Roberta Wagnera – właściciela gospodarstwa ekologicznego „Wagnerówka” w Lubnowie na Wysoczyźnie Ziębickiej. Gospodarstwo nastawione jest na produkcję warzyw, m.in. rzadko uprawianych, jak np. jarmuż, pasternak, topinambur oraz owoców miękkich, np. aronii i malin. | | |
| |
Via Gustica to degustowanie i smakowanie regionalnych potraw i specjałów, to szlak dobrej kuchni, polecanych restauracji, karczm i zajazdów. Via Gustica to także integracja z lokalną kulturą i wyrobami artystycznymi – tak o nowopowstałym portalu Via Gustica pisze Dolnośląska Izba Gospodarcza. Jaki jest jego cel? Co można znaleźć na witrynie? Dlaczego jest tak innowacyjnym przedsięwzięciem? Odpowiedzi na te i inne pytania można było znaleźć na konferencji inauguracyjnej otwierającej i rekomendującej projekt Via Gustica. | | |
| |
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego zorganizowały wojewódzką konferencję Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego na Dolnym Śląsku (24-15 października).
W sesji wyjazdowej wzięli udział członkowie i potencjalni członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska oraz specjaliści terenowi zajmujący tematyką produktów regionalnych, tradycyjnych, lokalnych i ekologicznych.
| | |
| |
 |
---|
.
|
|