Kuchnia Wrocławia
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Trendy

Dolnośląski Szlak Kulinarny

2016-04-18
Polska Akademia Sztuki Kulinarnej Ad Gustum, skupiająca szefów kuchni z całej Polski oraz osoby związane z branżą gastronomiczną, zamierza podjąć się wyzwania, jakim jest wyznaczenie Dolnośląskiego Szlaku Kulinarnego. Stworzenie takiego szlaku wpisuje się w programy promujące dziedzictwo kulinarne Dolnego Śląska.
Odsłon: 650
 Zobacz więcej ... 

Winnica Świdnicka

2015-10-22
Powstała w 2004 r. w Makowicach (gmina Świdnica). Początkowo zajmowała obszar 40 arów. W pierwszych latach działalności teren obsadzany był wieloma różnymi odmianami winorośli, jednak w miarę zdobywania doświadczeń, wyselekcjonowane zostały te, które najlepiej przystosowane są do miejscowych warunków.
Na kolejnych działkach pojawiały się też nowe odmiany. Dziś winnica zajmuje już obszar 3,65 ha i usytuowana jest na czterech działkach o zupełnie różnych właściwościach gleby. Jedna z nich, położona na dużej stromiźnie, obsadzona została kaskadowo, co jest w Polsce rzadkością i pięknie wkomponowuje się w krajobraz.
Odsłon: 555
 Zobacz więcej ... 

Burda Food Center

2015-10-03
Podążając za potrzebami ciała, z których jedną z najistotniejszych jest dobra kuchnia, Wydawnictwo Burda Media Polska, zorganizowało 29 września Konferencję Prasową inaugurującą działalność Studia Kulinarnego „Burda Food Center”.
Wydawnictwo Burda, lider wśród wydawców na polskim rynku magazynów kulinarnych (Slowly Veggie, Apetyt, Claudia, Sól i Pieprz, Moje Gotowanie, Sielska Kuchnia, Przyślij Przepis, Kulinarne Hity), otwierając arcysmaczne studio – dedykowane spotkaniom, eventom i warsztatom kulinarnym – poszerza ofertę swojej platformy kulinarnej.
Odsłon: 871
 Zobacz więcej ... 

Lody tajskie

2015-09-03
Mobilna lodziarnia TUK TUK zaprasza do degustacji pierwszych we Wrocławiu lodów tajskich. Amatorzy mrożonych delicji będą mogli zobaczyć na własne oczy unikatową metodę ich produkcji. Każda porcja lodów jest bowiem przygotowywana w obecności zamawiającego.
Na specjalnej płycie mrożącej produkty łączone są ręcznie za pomocą przeznaczonych do tego szpatułek – zamawiający widzi więc, jak z wybranych składników wyrabiana jest porcja jego lodowych ruloników nazywanych rollsami. Obok smaku i efektywnej formy podania atutem staje się również widowiskowy proces przyrządzania deseru. W ostatnim czasie hitem Internetu są krótkie filmy pokazujące, jak wytwarzane są lody tajskie, jednak dotychczas polscy internauci nie mieli możliwości, by w rzeczywistości spróbować produkowanych tym sposobem mrożonych specjałów.
Odsłon: 1148
 Zobacz więcej ... 

Hotel Piast

2015-03-05
W lutym Hotel Piast został ponownie otwarty dla gości. Honorowym Gościem i Współorganizatorem uroczystości był Cezary Przybylski, Marszałek UMWD, a ceremonii poświęcenia budynku dokonał Jego Ekscelencja Arcybiskup Józef Kupny.
W dniu otwarcia hotelu po ulicach miasta, trasą okólną jeździł zabytkowy tramwaj „Mikołaj” z Orkiestrą Dixilandową. Pomiędzy Hotelem a Dworcem Głównym przechodniów zabawiali artyści Teatru Ulicznego. Odsłonięciu napisu Hotel Piast towarzyszyły fanfary, uroczyste przecięcie wstęgi oraz iluminacje budynku hotelowego. Podczas okolicznościowego poczęstunku nie mogło zabraknąć tortu w kształcie historycznego budynku.
Odsłon: 503
 Zobacz więcej ... 

Gęsina w Niezłym Ziółku

2014-12-01
– Restauracja Niezłe Ziółko jest miejscem, w którym magiczna, teatralna aura łączy się z polską kuchnią, która choć podawana w nowoczesnej formie, nawiązuje do tradycyjnych receptur – mówili właściciele i organizatorzy uroczystej andrzejkowej kolacji w tym lokalu (29 listopada).
Restauracja mieści się w budynku Teatru Lalek, a serwowane dania w dużej mierze komponowane są z dolnośląskich produktów pochodzących od sprawdzonych dostawców. Wszechobecne zioła, sezonowe składniki oraz samodzielnie przygotowane przetwory wraz z egzotycznymi dodatkami tworzą niebanalne połączenia smakowe potraw proponowanych w jesienno-zimowym menu.
Odsłon: 1052
 Zobacz więcej ... 

Filmowe czwartki w Slow Food Bistro

2014-09-01
Siedmiodaniowe menu degustacyjne inspirowane było tematyką filmu oraz prelekcją gościa specjalnego Roberta Wagnera – właściciela gospodarstwa ekologicznego „Wagnerówka” w Lubnowie na Wysoczyźnie Ziębickiej.  Gospodarstwo nastawione jest na produkcję warzyw, m.in. rzadko uprawianych, jak np. jarmuż, pasternak, topinambur oraz owoców miękkich, np. aronii i malin.
Odsłon: 703
 Zobacz więcej ... 

Via Gustica

2013-11-21
Via Gustica to degustowanie i smakowanie regionalnych potraw i specjałów, to szlak dobrej kuchni, polecanych restauracji, karczm i zajazdów. Via Gustica to także integracja z lokalną kulturą i wyrobami artystycznymi – tak o nowopowstałym portalu Via Gustica pisze Dolnośląska Izba Gospodarcza. Jaki jest jego cel? Co można znaleźć na witrynie? Dlaczego jest tak innowacyjnym przedsięwzięciem? Odpowiedzi na te i inne pytania można było znaleźć na konferencji inauguracyjnej otwierającej i rekomendującej projekt Via Gustica.
Odsłon: 1017
 Zobacz więcej ... 

Dziedzictwo Kulinarne Dolnego Śląska

2013-10-28
Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego zorganizowały wojewódzką konferencję Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego na Dolnym Śląsku (24-15 października).
W sesji wyjazdowej wzięli udział członkowie i potencjalni członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska oraz specjaliści terenowi zajmujący tematyką produktów regionalnych, tradycyjnych, lokalnych i ekologicznych.
Odsłon: 1124
 Zobacz więcej ... 

Produkty ze smakiem

2013-10-20
Coraz częściej wybieramy produkty lokalne lub regionalne produkowane w sposób tradycyjny, charakteryzujące się wysoką jakością i doskonałym, niepowtarzalnym smakiem.
Nasze zainteresowanie decyduje o rozwoju takich produktów, które coraz częściej dostępne są nie tylko na targach, festynach czy jarmarkach, lecz także na specjalnych stoiskach w centrach handlowych, w sieciach handlowych, a nawet w niedużych sklepach osiedlowych.
Odsłon: 849
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil