Kuchnia Wrocławia
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Trendy

Produkty ze smakiem

2013-10-20
Coraz częściej wybieramy produkty lokalne lub regionalne produkowane w sposób tradycyjny, charakteryzujące się wysoką jakością i doskonałym, niepowtarzalnym smakiem.
Nasze zainteresowanie decyduje o rozwoju takich produktów, które coraz częściej dostępne są nie tylko na targach, festynach czy jarmarkach, lecz także na specjalnych stoiskach w centrach handlowych, w sieciach handlowych, a nawet w niedużych sklepach osiedlowych.
Odsłon: 966
 Zobacz więcej ... 

Via Gustica

2013-09-01
Wraz z otwarciem portalu internetowego www.via-gustica.pl otwarty został również polsko-niemiecki region turystyczny „via gustica”. W czwartek (29 sierpnia) z tej okazji w Dreźnie miała miejsce impreza inauguracyjna.
Po raz pierwszy zalety turystyczne Dolnego Śląska i Górnych Łużyc promowane będą transgranicznie i w kilku językach (polskim, niemieckim i angielskim). Szlak smaków i doznań zaprasza do odkrycia kulturowej różnorodności, poznania wyjątkowej natury i skosztowania kulinarnych specjalności obydwóch regionów.
Odsłon: 823
 Zobacz więcej ... 

Kino od kuchni

2013-08-19
Szef kuchni Marcin Kurzawa, Mistrz Cukiernictwa Piotr Kmieć oraz Tomek Olechnowski, Przemysław Madej i Tomasz Baumert – kucharze z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników (OSSKiC) – a także restauracja Bistro i Partner Gastronomiczny DG CONCEPT w ramach projektu "Kino od kuchni" przygotowali desery z francuskim rodowodem.
Odsłon: 1268
 Zobacz więcej ... 

Szkolenie Beef Master w Spichlerzu Pałacu Witaszyce

2013-04-03
W ramach cyklu szkoleń członkowie DATiS oraz zaprzyjaźnione restauracje z Wrocławia miały przyjemność uczestniczyć w profesjonalnym szkoleniu poświęconym wołowinie. Szkolenie zorganizował  Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. zo.o. Beef Master. Warsztaty prowadzone były przez Macieja Walnika i Szefa Kuchni Beef Master Grzegorza Cieleckiego.
Odsłon: 1181
 Zobacz więcej ... 

Mom jo skarb...

2013-02-02
Ukazanie się drukiem publikacji, będącej pierwszym kompendium dotyczącym kulinariów dolnośląskich, było okazją do spotkania Wydawcy, Muzeum Narodowego we Wrocławiu (Muzeum Etnograficzne) z autorami artykułów oraz z mecenasem tego przedsięwzięcia – Urzędem Marszałkowskim Województwa Dolnośląskiego (24 stycznia).
„Mom jo skarb… Smaki tradycji dolnośląskich” jest trzecią pozycją serii służącej zachowaniu ginącej kultury ludowej. Jak napisała we wstępie p. Elżbieta Berendt – kierownik Muzeum Etnograficznego – Mamy skarb nie wolno go zmarnować, dlatego należy go dokumentować i upowszechniać.
Odsłon: 1367
 Zobacz więcej ... 

Forum Agroturystyczne

2012-11-26
„Dolnośląski katalog agroturystyczny”, wydany przez DODR we Wrocławiu, to pierwsza tego typu publikacja w kraju. Znalazło się w nim ponad siedemdziesiąt najlepszych gospodarstw agroturystycznych z naszego regionu, w tym laureaci tegorocznego konkursu na „Najlepsze gospodarstwo agroturystyczne”.
Katalog po raz pierwszy zaprezentowano podczas VII Dolnośląskiego Forum Agroturystycznego – Promocja i kreowanie wizerunku wsi dolnośląskiej. Forum zorganizował Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego (20 listopada).
Odsłon: 1214
 Zobacz więcej ... 

Gęsina w Skowronkach

2012-10-27
W dawnej Polsce w dzień św. Marcina – 11 listopada – powszechnie przygotowywane były smakowite potrawy z gęsi, bo jak głosi przysłowie: „Dzień św. Marcina dużo gęsi zarzyna”.  Zresztą dawniej ten dzień, nie tylko w Polsce, ale i w wielu krajach Europy, kojarzył się z przygotowywaniem zimowych zapasów. Ubijano bydło i drób, a mięso oprawiano, wędzono i suszono.
Odsłon: 1344
 Zobacz więcej ... 

V Forum Muzeów Domowych

2012-09-24
Kolekcje prezentowane w muzeach domowych na Dolnym Śląsku są bardzo ważnym świadectwem dziedzictwa kulturowego. Mają różny charakter, rodzaj, wielkość. Czasem liczą kilkadziesiąt eksponatów, a czasem... kilkanaście tysięcy. Wszystkie łączy jedno – są wyrazem zainteresowania historią i olbrzymiej pasji kolekcjonerskiej właścicieli muzeów domowych.
Idea muzeów, w których gromadzone są i udostępnione do zwiedzania ekspozycje różnego rodzaju wytworów kultury i sztuki ludowej, rzemiosła artystycznego, narzędzi, maszyn czy ubiorów, słowem wszystkiego, co warto zachować w pamięci, jest niezwykle cenna.
Odsłon: 1172
 Zobacz więcej ... 

Dzieje wrocławskiej gastronomii

2012-08-15
„Jeśli chcesz mi zrobić przyjemność, pójdę chętnie z tobą pojutrze do Hansena”
Tak właśnie mawiali niegdysiejsi wrocławianie doceniający siłę marki stworzonej na początku XIX wieku przez winiarza Christiana Hansena, u którego obiad oznaczał „dobrze wydane pieniądze”. Hansen to jedna z czołowych postaci, które zasłużyły na swoją gwiazdę w alei wrocławskich gastronomów. Ale cóż tak naprawdę wiemy o dziejach gastronomii naszego miasta? Zapewniam, że mogą one zadziwić, zaskoczyć lub wręcz zachwycić niejednego wytrawnego gastronoma lub gastrofila. Mogą się o tym Państwo przekonać dzięki białemu krukowi, który właśnie pojawił się na księgarskim rynku. Mowa o „Dziejach wrocławskiej gastronomii” autorstwa Grzegorza Sobela.
Odsłon: 1232
 Zobacz więcej ... 

Kuchnia borów i lasów Dolnego Śląska

2012-02-27
Na rynku ukazała się książka pt. „Kuchnia borów i lasów Dolnego Śląska”, wydana w języku polskim, niemieckim i angielskim, autorstwa JANA AKIELASZKA, właściciela wrocławskiej Oficyny Wydawniczej „W Kolorach Tęczy”. Z jej autorem rozmawia RYSZARD MULEK
Odsłon: 1409
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil