Kuchnia Wrocławia
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Trendy

Superhit w gastronomii

2011-12-02
Najnowsze urządzenie działającej od 30 lat międzynarodowej firmy RATIONAL ma mnóstwo zalet. Przede wszystkim oszczędza czas kucharzy, którzy w trakcie pieczenia lub gotowania potraw w tym supernowoczesnym sprzęcie, mogą zająć się tym, co jest niezwykle istotne – mówił podczas prezentacji w Zespole Szkół Gastronomicznych (1 grudnia) pan Piotr Kaczmarek.
Odsłon: 1002
 Zobacz więcej ... 

Smakowita prezydencja

2011-07-05

Sandacz z grzybami, tarta z  owocami lasu, mus z gruszek, cielęcina, zaś na otwarcie truskawka kaszubska („kaszébskô maléna”) - między innymi takie smakowitości czekać będą na polityków, którzy przyjadą do Brukseli na spotkania, które odbywać się będą w ramach polskiej prezydencji w Unii Europejskiej.

Odsłon: 905
 Zobacz więcej ... 

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego

2011-06-30
Województwo Dolnośląskie z dniem 10 czerwca br. stało się pełnoprawnym, certyfikowanym członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego (Culinary Heritage Europe) realizując tym samym cel rozwoju produkcji i dystrybucji tradycyjnej żywności oraz promocji specyfiki regionalnej w zjednoczonej Europie. 
Odsłon: 1252
 Zobacz więcej ... 

Projekt European Schools for Helathy Food

2011-03-18
Szkoła Podstawowa im. Wandy Chotomskiej w Kiełczowie pod Wrocławiem to szkoła otwarta na nowe doświadczenia oraz sprzyjające wszechstronnemu rozwojowi ucznia przedsięwzięcia.
Nie mieliśmy więc najmniejszego problemu z podjęciem decyzji, kiedy w maju 2010 roku, zaledwie kilka dni po pożegnaniu goszczących w naszej szkole dzieci z włoskiego miasteczka Fossano,  otrzymaliśmy propozycję włączenia się do  projektu zainicjowanego przez organizację Slow Food International. Projekt European Schools for Helathy Food (ESHF) współfinansowany jest przez Komisję Europejską oraz zakłada wprowadzenie elementów filozofii ruchu Slow Food do szkolnych stołówek, sklepików oraz klas lekcyjnych.
Odsłon: 1120
 Zobacz więcej ... 

Kuchnia Slow Food

2010-06-25
W niedużym miasteczku Barolo we Włoszech narodził się ruch Slow Food, czyli „wolne jedzenie”. Wywołał duży odzew – wkrótce w Paryżu rozpoczął swoją działalność Międzynarodowy Ruch dla Ochrony Prawa do Przyjemności. Dziś liczy on ponad 60 tysięcy członków z 45 krajów świata.
Nie chodzi tylko o jedzenie. Filozofia Slow Food mówi o smakowaniu potraw, wręcz o delektowaniu się nimi. O odkrywaniu na nowo smaku nieco zapomnianych, regionalnych potraw. O pięknym nakrywaniu stołu, eleganckiej zastawie i miłym towarzystwie wokół. Jednym słowem, bardziej o ucztowaniu, niespiesznym i przerywanym rozmową.
Odsłon: 909
 Zobacz więcej ... 

Kuchnia molekularna - to nie abstrakcja!

2010-03-03
Ostatnio zawitała do Polski tzw. kuchnia molekularna. Pod tą naukowo brzmiącą nazwą kryje się sekret mistrzów kuchni – połączenie kulinarnej fantazji z kunsztem i znajomością praw chemii i fizyki.
Jej celem jest uzyskanie jak najbardziej udoskonalonego smaku potrawy. W kuchni molekularnej do przyrządzenia potraw nie są potrzebne klasyczne przyrządy kuchenne. Podstawowym czynnikiem jest gotowanie za pomocą ciekłego azotu.
Odsłon: 2909
 Zobacz więcej ... 

Nie bójmy się pomagać i być przez to lepszymi

2009-12-03
Powinno się być dobrym jak chleb; powinno się być jak chleb, który dla wszystkich leży na stole, z którego każdy może kęs dla siebie ukroić i nakarmić się, jeśli jest głodny
Św. Brat Albert Chmielowski
Kuchnia charytatywna pod patronatem Najświętszej Marii  Panny Ubogich z Bannex przy klasztorze Franciszkanów we Wrocławiu istnieje od 1992 roku. Powstała z myślą o najbardziej potrzebujących parafianach. Dziś po siedemnastu latach jest jedną z najprężniej działających kuchni charytatywnych w Wrocławiu, gdzie wydawane jest codziennie około 500 porcji zupy. Korzystający z darmowych posiłków otrzymują pieczywo, napój, w miarę możliwości inne produkty spożywcze. Poza pomocą spożywczą jest wydawana odzież stosowna do pory roku.
Odsłon: 2361
 Zobacz więcej ... 

Homeing, czyli domówka

2009-11-24
Wrocławianie lubią eksperymentować w kuchni, są otwarci na wszelkie nowinki kulinarne, trendy i mody. Z Ameryki i Europy Zachodniej dotarł trend na tzw. domówki. Homing, czyli organizowanie domowych imprez, jest absolutnym przeciwieństwem clubbingu, który polega na odwiedzaniu kilku klubów i pubów podczas jednej nocy. I nic dziwnego: w zatłoczonych i zadymionych klubach trudno o nawiązywanie głębszego kontaktu.
Można wprawdzie wymienić najświeższe plotki, ale na bardziej zaawansowaną dyskusję jest zbyt głośno. Domówka pozwala nie tylko wygadać się do woli, ale także stworzyć niepowtarzalną atmosferę i wykazać się pomysłowością. A chodzi właśnie o oryginalność!
Odsłon: 1261
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil