Kuchnia Wrocławia - Współczesna kuchnia Wrocławia
Restauracje
Mniejszości narodowe
Młodzi kreatorzy
Imprezy
Trendy
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Niedziela, 22 Listopad, 2009

Współczesna kuchnia Wrocławia

Zarówno dawna, jak i współczesna kuchnia Wrocławia jest spotkaniem wielu kultur kulinarnych. Można tu odnaleźć, jak nigdzie w kraju, kuchnię polską z jej wszystkimi regionalnymi odmianami, a ponadto różne kuchnie narodowe.
Ludność, która zamieszkała po drugiej wojnie światowej we Wrocławiu, wywodziła się z terenów całej Polski – głównie z Krakowskiego, Kieleckiego, Rzeszowskiego, Łódzkiego, Lubelskiego i Warszawskiego, a także z pobliskiej Wielkopolski. Drugą bardzo liczną grupę stanowiła ludność z dawnych Kresów Wschodnich – przede wszystkim z byłych województw: lwowskiego, tarnopolskiego, stanisławowskiego, a następnie z wołyńskiego i poleskiego oraz w mniejszym stopniu wileńskiego i nowogródzkiego. Trzecią grupę tworzyli reemigranci, ludzie powracający z dłuższych emigracji lub nawet potomkowie tych, którzy przed laty wyjechali w poszukiwaniu pracy. Byli to repatrianci z Francji, Belgii, byłej Jugosławii i Rumunii.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Wśród mieszkańców powojennego Wrocławia znalazła się także mniejszość niemiecka, ludność ukraińska, łemkowska, żydowska, ormiańska, karaimska, bułgarska, romska, grecka i macedońska. W tym tyglu kulturowym ukształtowała się kuchnia będąca specyficzną mieszanką najróżniejszych smaków. Na jej oblicze wpływają też obyczaje kulinarne przybyszów z różnych stron Europy i świata.
Trudno określić współczesną kuchnię Wrocławia jednym zdaniem. Na pewno jest wyjątkowa, bo składa się z tradycji wielu stron kraju, Europy i świata, niezwykle urozmaicona, niejednorodna, bogata w smaki i smaczki, pomysłowa i bardzo apetyczna.
Zapraszamy Państwa do działu Mniejszości narodowe, w którym prezentować będziemy tradycje kulinarne wrocławskich mniejszości narodowych i etnicznych. Z pewnością zainteresują Państwa wywiady przeprowadzane z wrocławskimi Grekami, Ormianami czy Ukraińcami. Będą one świetną okazją do zapoznania się z ich kulinarnymi zwyczajami i oryginalnymi specjałami.
Współczesna kuchnia Wrocławia to z jednej strony sięganie do rodzinnych tradycji kulinarnych, z drugiej przekształcanie ich i tworzenie nowych przysmaków. Wrocławianie lubią eksperymentować w kuchni, są otwarci na wszelkie nowinki kulinarne, trendy i mody. Potrafią doskonale „udomawiać” potrawy z różnych stron świata.
Ogromny wpływ na zmiany, które niewątpliwie zachodzą w kulinarnych przyzwyczajeniach wrocławian ma fakt powstawania coraz większej liczby ciekawych restauracji, które to swoją niesztampowością sprawiają, iż wrocławianie są coraz bardziej otwarci na kulinarne trendy. Zapraszamy Państwa do działu Trendy, w którym napiszemy np. o kuchni Slow Food, kuchni molekularnej czy kuchni fusion.
W dziale Restauracje prezentować będziemy natomiast miejsca ciekawe, intrygujące, cieszące się uznaniem i popularnością. Takie, które są najlepsze na obiad, spotkanie przy kawie, business lunch czy wieczorne piwo. Będziemy zachęcać Państwa do poznawania wrocławskich „Świątyń smaku”.
Mistrzami w tworzeniu nowych, oryginalnych, niejednokrotnie zaskakujących smakiem potraw, są młodzi adepci sztuki kulinarnej. W dziale Młodzi kreatorzy uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu podzielą się z Państwem swoimi pomysłami kulinarnymi.
Wrocław to miejsce wielu wydarzeń kulinarnych. Będziemy o nich pisać w dziale Imprezy. Zapraszamy!
 Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Współczesna kuchnia Wrocławia
.
Dolfil