Kuchnia Wrocławia - Wrocławski kociołek kulinarny
Przekąski
Zupy
Dania główne
Desery
Napoje
Smakami Dolnego Śląska
Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wtorek, 24 Listopad, 2009

Wrocławski kociołek kulinarny

Specyfika współczesnej kuchni Wrocławia jest rezultatem bogatej historii stolicy Dolnego Śląska. Powstała jako suma bardzo urozmaiconego dziedzictwa kulturowego, które na przestrzeni wieków było kształtowane przez różne nacje. To sprawia, że we wrocławskim kociołku kulinarnym znajdą Państwo niezwykłe przepisy z prawie każdego regionu świata.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Jest to kuchnia, w której kultywuje się zarówno zwyczaje i tradycje kulinarne różnych regionów Polski i Kresów Wschodnich, jak i tradycje kuchni niemieckiej, ukraińskiej, łemkowskiej, żydowskiej, ormiańskiej, karaimskiej, bułgarskiej, romskiej, greckiej, macedońskiej, węgierskiej i innych mniejszości narodowych i etnicznych mieszkających we Wrocławiu. Na oblicze dzisiejszej kuchni wrocławskiej wpływają też obyczaje kulinarne przybyszów z rożnych stron Europy i świata.
Przepisy są podzielone na następujące działy: Przekąski, Zupy, Dania główne, Desery, Napoje. Są widoczne w lewym menu. Ponadto w nazwie każdego przepisu jest informacja dotycząca jego pochodzenia (np. kuchnia łemkowska, specjał kresowy itp.)
Smacznego!
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Wrocławski kociołek kulinarny
.
Dolfil