Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Niedziela, 03 Styczeń, 2010

Odkryjmy moc roślin!

Istnieje duża grupa znanych, popularnych, łagodnie działających surowców roślinnych, które od wieków stosowane są dla wzmocnienia sił życiowych i odporności oraz polecane w rewitalizacji. Omawiane rośliny mogą być używane w postaci sproszkowanej jako przyprawy.
Oto niektóre z nich:
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
• Czosnek pospolity
Lecznicze właściwości tej rośliny doceniono już w starożytności. Współczesna medycyna potwierdziła m.in. przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe działanie czosnku. Czosnek łagodzi stany zapalne górnych dróg oddechowych, gardła i  oskrzeli, pobudza wydzielanie śluzu i ułatwia odkrztuszanie. Dzięki niemu zwykły kaszel nie przekształci się w nieżyt oskrzeli.
Najwięcej uodparniających i zwalczających przeziębienie lotnych składników zawiera surowy czosnek – zapobiegawczo powinniśmy codziennie jeść jeden jego ząbek, np. w sałatce, kanapce.
• Imbir
Kłącza imbiru były już od czasów antycznych wysoko cenioną przyprawą i lekarstwem, znanym środkiem rozgrzewającym i lekiem zwalczającym wszelkie infekcje. Walory tego korzenia cenią też współcześni lekarze. Zawiera on olejki eteryczne o charakterystycznym zapachu, aldehydy, ketony itp. związki działające pobudzająco na system odpornościowy organizmu. Pomaga przy przeziębieniach, kaszlu, nieżytach gardła i oskrzeli. Ta aromatyczna przyprawa bardzo korzystnie wpływa na krążenie krwi.
W sezonie grypowym warto dodawać do potraw szczyptę imbiru, a także wypijać codziennie herbatę imbirową. Przyprawa ta świetnie pasuje do potraw kuchni orientalnej, duszonych ryb, drobiu, pikantnych sosów owocowych. Aromatyzowany imbirem olej świetnie podkreśla smak smażonych na nim warzyw i mięs.
• Chili
Zawiera witaminy C, A, P, B1, B2, wzmacnia zatem odporność naszego organizmu. Za sprawą kapsaicyny poprawia krążenie krwi. Działa antybakteryjnie. Skutecznie wzmacnia leczenie chorób układu oddechowego.
Ostro przyprawione potrawy mają właściwości wykrztuśne, ułatwiają oczyszczanie nosa, zatok i oskrzeli.
Sproszkowana przyprawa udoskonali smak najbardziej prozaicznej potrawy, np. gulaszu, dania z fasoli, soczewicy czy drobiu. Warto również poeksperymentować z papryczką świeżą bądź suszoną. Wyśmienita jest do sosów ze świeżych pomidorów, duszonych mięs, a także łagodnych żółtych serów.
Pamiętajmy, że potrawa z chili staje się ostrzejsza, im dłużej ją gotujemy, krótko smażona będzie i bardziej aromatyczna, i mniej piekąca.
• Cynamon
To najprawdopodobniej najstarsza przyprawa świata. Medycyna ludowa uznawała go jako panaceum na przeziębienia, grypę, stany ogólnego osłabienia. Współczesna nauka potwierdziła jego rozgrzewające, pobudzające i przeciwbakteryjne właściwości.
W kuchni świeci triumfy jako dodatek do dań słodkich i pikantnych, wspaniale doprawia wszelkie potrawy mleczne. Świetnie komponuje się z daniami kuchni orientalnej. Usuwa nieprzyjemny zapach z potraw przyrządzanych z ryb i wieprzowiny.
• Gorczyca
Jest to doskonała przyprawa i jedna z najstarszych roślin leczniczych. To podstawowy składnik musztardy, nadający jej charakterystyczny smak i kolor. Musztarda ułatwia trawienie, a także wzmacnia system odpornościowy i łagodzi stany zapalne oskrzeli.
• Szałwia lekarska
Współczesna nauka odkryła w szałwii – a zwłaszcza w jej liściach – mnóstwo substancji leczniczych, które wpływają na podniesienie odporności organizmu. Ziele to łagodzi stany zapalne, działa kojąco i antybakteryjnie.
To doskonała przyprawa o mocnym korzennym aromacie i gorzkawym smaku. Ożywia smak pieczonej cielęciny, drobiu, królika, wielu zup (np. cebulowej), sosów, farszów, zapiekanek, jaj i serów, omletów, sałatek, surówek. Ryby morskie natarte świeżym lub suszonym zielem tracą charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach.
• Lipa
Owoce wykazują właściwości lecznicze. Zawierają składniki, które działają rozgrzewająco i przeciwbakteryjnie. Napar z lipy eliminuje infekcje gardła i krtani. Ma również właściwości uspokajające. Jest to zatem idealny napój na chłodne zimowe wieczory.
Do ziół zwiększających odporność organizmu, mających działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, zalicza się także: fiołek trójbarwny, nostrzyk żółty, hyzop lekarski, ostrożeń warzywny, lubczyk, gałka muszkatołowa, boże drzewko, goździki, ruta zwyczajna, werbena, anyż, kalina koralowa, draganek (estragon), nieśmiertelnik żółty, boża trawka, kardamon, kurkuma, rumianek, nagietek lekarski, majeranek, tymianek.
Dodawanie do potraw – przygotowanych zgodnie z zasadami zdrowego żywienia – leczniczych ziół przyprawowych nadaje jedzeniu zupełnie nową wartość. Dania przygotowane z dodatkiem naturalnych i smacznych ziół poprawiają odporność organizmu oraz wspomagają leczenie m.in. przeziębienia i grypy.
Pamiętajmy o tym, by:
Przyprawy ziołowe dosypywać do potraw z umiarem. Po pierwsze dlatego, by potrawa nie zatraciła właściwego smaku i aromatu. Po drugie dlatego, aby zbyt duża dawka przypraw nie była szkodliwa dla zdrowia.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Odkryjmy moc roślin!
.
Dolfil