Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 26 Listopad, 2009

Pod parasolem, czyli nie straszna nam grypa i przeziębienie!

Nadchodzą pierwsze chłody i część z nas od razu łapie jakąś infekcję. Są jednak tacy, którym nie straszna nawet epidemia grypy. Od czego to zależy? Od kondycji układu odpornościowego. Jeśli słabo nas chroni, trzeba o niego zadbać.
W jaki sposób wzmocnić swój układ odpornościowy?
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Najistotniejszą rolę odgrywa właściwie skomponowana dieta. Siła układu immunologicznego w znacznym stopniu zależy od spożywania odpowiednich witamin, minerałów i innych cennych składników odżywczych. Ważny jest także zdrowy styl życia. Warto jest również sięgnąć po zioła, które przyczyniają się do wzmocnienia sił życiowych i odporności organizmu.
Pewne składniki odżywcze są wyjątkowo dzielnymi strażnikami systemu odpornościowego. Należą do nich m.in.:
• Witamina C
Ma właściwości antywirusowe, przeciwbakteryjne. Organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać witaminy C, musi zatem codziennie uzyskiwać odpowiednie jej ilości wraz z pożywieniem.
Główne źródła witaminy C to: świeże owoce (czarna porzeczka, cytrusy, owoce dzikiej róży, rokitnika), warzywa (kapustne, cebula, natka pietruszki, pomidory, papryka, ziemniaki, fenkuł, czyli koper włoski, szpinak). Niedoborów witaminy C unikniemy, jedząc np. ½ grapefruita, ½ strąka papryki, 3 dag czarnych porzeczek.
• Witamina A
Ma silne właściwości antywirusowe, a główne jej źródła to: wątroba, drób, ryby morskie, masło, jajka, mleko i jego przetwory. Występuje także pod postacią prowitaminy – beta-karotenu. Najwięcej znaleźć go można w zielonych częściach warzyw, a także w żółtych i pomarańczowych warzywach i owocach.
Niedoborów witaminy A unikniemy, jedząc np. 10 dag węgorza wędzonego, 6 dag marchwi lub 20 dag drobiu.
Uwaga: Produkty z witaminą A należy spożywać z dodatkiem tłuszczu, np. oliwy z oliwek lub oleju.
• Witamina B6
Zwiększa odporność organizmu, zwłaszcza u osób starszych. Naturalnym źródłem tej witaminy są: drób, wątroba wołowa, płatki owsiane, brązowy ryż, drożdże, zielone warzywa.
• Magnez
Wraz z wapniem działa jak naturalny lek uspokajający. Dzięki temu łagodzi negatywne skutki stresu i wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Bogatym źródłem magnezu są otręby pszenne, zboża, zielone warzywa liściaste, mleko, fasola, banany, morele, figi, orzechy, soja, ryby.
• Wapń
Działa antywirusowo. Właściwą równowagę wapnia i magnezu zapewnia jedzenie orzechów, ziaren, zielonych warzyw, chudego mleka, jogurtu, jajek, łososia, sardynek, tofu.
• Selen
Zapobiega stanom zapalnym. Występuje w owocach morza, podrobach, cebuli, czosnku, pomidorach, otrębach pszennych, brązowym ryżu, warzywach zielonych, płatkach zbożowych.
• Żelazo
Niedokrwistość zmniejsza zdolność organizmu do walki z wirusami wywołującymi przeziębienie i grypę. Trzeba zatem pamiętać o dostarczaniu w diecie wystarczającej ilości żelaza. Najbogatsze źródła żelaza to zielone warzywa, wątroba, chleb pełnoziarnisty, suszone owoce, płatki zbożowe, fasola, drób.
• Cynk
Nazywa się go nieraz cudownym środkiem przeciw katarom i infekcjom wirusowym. Bogatym źródłem tego pierwiastka są ostrygi, wieprzowina, wołowina, mięso indyka, żółtka jajek, drożdże, mleko, rośliny strączkowe, np. fasola, groch, a także inne produkty – kiełki pszenicy, pestki dyni, otręby pszenne, cebula, czosnek, nasiona słonecznika i sezamu.
• Mangan
Występuje przede wszystkim w ziarnach zbóż, orzechach, roślinach strączkowych, szpinaku, burakach, jarmużu, borówkach, bananach.
• Miedź
 Bogatym źródłem miedzi są orzechy, płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, brokuły, szparagi, buraki.
• Witamina E
Określa się ją mianem „pierwszej linii obrony” organizmu. Jej źródłem są cale ziarna, migdały, orzechy włoskie i laskowe, awokado, olej kukurydziany i arachidowy, warzywa liściaste, groch, owoce dzikiej róży.
• Białko
Jego niedobór jest jednym z podstawowych czynników osłabienia systemu odpornościowego. Wszelkiego rodzaju niedożywienie naraża nas na infekcje bakteryjne i wirusowe. Aby do tego nie dopuścić, należy regularnie spożywać m.in.: jajka, ryby, mięso (najlepiej drób), jogurt, sery pleśniowe.
• Kwas foliowy
Jego bogatym źródłem są kiełki pszenicy, nasiona dyni, szparagi, ciemnozielone warzywa, sałata, żółtka jajek, rośliny strączkowe, wątroba, sok pomarańczowy.
• Kwercetyna
W połączeniu z witaminą C wykazuje właściwości antywirusowe. najlepszym źródłem są czerwona i żółta cebula, szalotka, jabłka i czosnek.
 
Optymalna dieta pozwalająca utrzymać układ odpornościowy powinna zawierać jak najwięcej:
Owoców i warzyw, ponieważ zawierają przeciwutleniacze. Ponadto mają właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
Produktów pełnoziarnistych, zwłaszcza ciemnego pieczywa, płatków owsianych, brązowego ryżu, kasz, otrębów, różnych ziaren.
Ryb i owoców morza, które dostarczają cennych dla układu odpornościowego białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3.
Przetworów mlecznych, które zapewniają organizmowi m.in. dostawę łatwo przyswajalnego białka i zapas witamin z grupy B. 
 
Za tydzień przedstawię Państwu produkty, które pomagają uniknąć przeziębienia, łagodzą skutki grypy, a nawet… chronią przed o wiele groźniejszymi chorobami!
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Pod parasolem, czyli nie straszna nam grypa i przeziębienie!
.
Dolfil