Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wrocławski Dietetyk Radzi

Kuchnia przyprawami stoi

2010-08-09
Wystarczy odrobina majeranku, oregano lub bazylii, aby dania z ryb, mięsa lub warzyw nabrały wspaniałego smaku. Umiejętnie dobrane zioła nie tylko wzbogacają smak i aromat przygotowywanych potraw, ale także ułatwiają ich trawienie, korzystnie wpływają na układ krążenia, podnoszą odporność, a także poprawiają stan skóry i włosów.
Oczywiście zapraszam Państwa również do eksperymentowania ze smakami i aromatami. Dajmy pole do popisu naszej kulinarnej fantazji!
Odsłon: 2072
 Zobacz więcej ... 

Sezon na nowalijki

2010-05-31
Młode warzywa nie tylko dobrze smakują – przede wszystkim zawierają błonnik, witaminy i mikroelementy. Powinny jednak pochodzić ze znanego źródła, np. z dużego gospodarstwa rolnego. Tam systematycznie bada się glebę pod kątem dopuszczalnych dawek nawozów, a także okresów karencji, czyli czasu, który musi upłynąć od „potraktowania” rośliny np. pestycydem do chwili wprowadzenia jej do handlu.
Odsłon: 1421
 Zobacz więcej ... 

Nie dajmy się wiosennemu zmęczeniu!

2010-04-09
Przesileniu wiosennemu można zapobiec lub szybko je usunąć, stosując kilka prostych reguł.
Po okresie zimowym przede wszystkim należy zregenerować osłabiony układ odpornościowy, gdyż w przeciwnym razie staniemy się wiosną zbyt podatni na atak mikroorganizmów chorobotwórczych.
Wszyscy wiemy, że zioła poprawiają smak i aromat potraw. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że rośliny te wzbogacają też posiłki w witaminy i biologicznie czynne związki, które regulują przemianę materii, poprawiają pracę serca i układu krążenia, pobudzają do działania cały organizm!
Odsłon: 1582
 Zobacz więcej ... 

Zdrowo przetrwać zimę

2010-02-26
Na przednówku warto wprowadzić do diety pewne modyfikacje, które pozwolą nam odzyskać wymarzoną formę.
Naturalnie nikt nie wymyślił jeszcze diety cud. Wiadomo, aby schudnąć, trzeba jeść mniej, nie dogadzać swojemu podniebieniu na każdym kroku. I nie chodzi tu oczywiście o głodzenie. Posiłki powinny być różnorodne, zbilansowane pod względem zawartości składników odżywczych, ale mniej kaloryczne. Oczywiście każdy z nas ma inne zapotrzebowanie energetyczne, w zależności od własnej przemiany materii, wieku i rodzaju wykonywanej pracy.
Odsłon: 1467
 Zobacz więcej ... 

Odkryjmy moc roślin!

2010-01-03
Istnieje duża grupa znanych, popularnych, łagodnie działających surowców roślinnych, które od wieków stosowane są dla wzmocnienia sił życiowych i odporności oraz polecane w rewitalizacji. Omawiane rośliny mogą być używane w postaci sproszkowanej jako przyprawy.
Oto niektóre z nich:
Odsłon: 1750
 Zobacz więcej ... 

Nie dajmy się infekcji!

2009-12-12
Odporność organizmu na infekcje w dużym stopniu zależy od sposobu odżywiania się. Dbajmy więc o to, by w każdym posiłku znalazły się produkty będące dobrym źródłem składników odżywczych, które wzmacniają system immunologiczny. Wiele naturalnych produktów działa jak witaminy i lekarstwa. Wprowadźmy je do diety i nie chorujmy!
Odsłon: 1756
 Zobacz więcej ... 

Pod parasolem, czyli nie straszna nam grypa i przeziębienie!

2009-11-26
Nadchodzą pierwsze chłody i część z nas od razu łapie jakąś infekcję. Są jednak tacy, którym nie straszna nawet epidemia grypy. Od czego to zależy? Od kondycji układu odpornościowego. Jeśli słabo nas chroni, trzeba o niego zadbać.
W jaki sposób wzmocnić swój układ odpornościowy?
Odsłon: 1798
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil