Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wtorek, 16 Grudzień, 2014

Świątecznie na pograniczu

Pstrąg w migdałach przygotowany przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich ze Ścinawki Średniej i pstrąg pieczony – chluba Jasi i Zdzicha Górnickich z Domu Tyrolskiego w Ratnie Górnym – to zaledwie dwa przykłady dań z ryb, które zagościły na wspólnym Wigilijnym Stole Gminy Radków (14 grudnia).
W tym roku polsko-czeski Jarmark Bożonarodzeniowy w Ścinawce Średniej przebiegał pod hasłem „Ryba na wigilijnym stole”. Oczywiście oprócz przysmaków z karpia, śledzi i pstrągów nie mogło zabraknąć innych dań skomponowanych tradycyjnie z grzybów, kapusty, maku, miodu, bakalii.. Poszczególne potrawy przygotowali mieszkańcy dwunastu radkowskich wiosek.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
I tak: pierogi z kapustą, grzybami i kaszą gryczaną przygotowała Rada Sołecka z Gajowa, zupę grzybową i gołąbki z kaszą gryczaną ugotowały panie z KGW w Ratnie Górnym, kompot z suszu – Radkowski Klub Aktywnego Seniora „Srebrny Liść”, a łamańce z kutią i grzyby w cieście przygotowało KGW ze Ścinawki Średniej.
Z kolei Stowarzyszenie Agroturystyczne „Góry Stołowe” przygotowało zupę z suszonych owoców z kluseczkami i krokiety z kapustą i grzybami. Rada Sołecka w Suszynie zadbała natomiast o to, by na stole nie zabrakło barszczu z uszkami. Były też słodkie akcenty – pięknie udekorowany sernik i nalewka z Domu Tyrolskiego.

To nie wszystko. Każda miejscowość zaprezentowała także swój własny stół, na którym znalazły się tradycyjne świąteczne przysmaki. Wigilijne menu nie jest identyczne w każdym zakątku Dolnego Śląska. Jak się okazuje, nie jest identyczne nawet w położonych blisko siebie wioskach. Dlaczego?
W poszczególnych zakątkach regionu, w poszczególnych wioskach spotykają się różne tradycje kulinarne. Na ziemi radkowskiej są to w dużej mierze tradycje góralskie, wywodzące się z Sądecczyzny i ze Skalnego Podhala, z drugiej strony tradycje kresowe i wywodzące się z Polski centralnej.
Zgodnie z kilkuletnim zwyczajem swoje świąteczne specjały zaprezentowali także Czesi. Na wigilijnych stołach naszych południowych sąsiadów obowiązkowym daniem był, oczywiście,  karp smażony z sałatką ziemniaczaną oraz potrawa komponowana z kaszy i grzybów, tzw. kuba  i ciasto drożdżowe (vanocky).

Wśród zaproszonych gości byli seniorzy reprezentujący Forum Integracji Dolnośląskich Seniorów. Przedświąteczne spotkanie uświetniły występy zespołów ludowych, chórów, zespołu trębaczy oraz występy artystyczne dzieci. Z kolei lokalni artyści i twórcy ludowi zaprezentowali stroiki świąteczne, ręcznie malowane bombki, piękne serwety, obrazy i inne niezwykłe prace.
Pisząca te słowa miała przyjemność zaprezentować swoją najnowszą publikację wydaną przez Gminę Radków – „Kuchnia Dolnego Śląska”.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Świątecznie na pograniczu
.
Dolfil