Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wtorek, 16 Czerwiec, 2015

Nie tylko o słodkościach

Polsko-Czeski Festiwal Słodkości w Wambierzycach (13 czerwca) upłynął nie tylko pod znakiem delicji. Był to także dzień chrztu najnowszej publikacji wydanej przez Gminę Radków – „Smaki pogranicza. Dziedzictwo kulinarne ziemi radkowsko-broumovsko-polickiej” autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein.
Książka jest niezwykłą kulturową i kulinarną podróżą po polsko-czeskim pograniczu, gdzie wspólne cechy i różnice tworzą barwną mozaikę kulinarną. Autorka zaprasza Czytelników do odkrywania nie tylko skarbów kultury i przyrody, ale także do poznania niepowtarzalnych smaków krainy leżącej u podnóża Gór Stołowych i Broumovskich Sten.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Ważnym wydarzeniem była także konferencja zorganizowana przez gminę Radków, na którą zostali zaproszeni dolnośląscy seniorzy. Oczywiście tematy referatów dotyczyły szeroko rozumianej problematyki senioralnej.

Festiwal słodkości odbył się w ramach Polsko-Czeskich Prezentacji Regionalnych. W konkursie na najlepsze ciasto ziemi radkowskiej w szranki stanęły: Koło Gospodyń Wiejskich w Wambierzycach, Koło Gospodyń Wiejskich w Ratnie Górnym, Koło Gospodyń Wiejskich w Ścinawce Górnej, Rada Sołecka w Ścinawce Średniej, Koło Gospodyń Wiejskich w Ścinawce Dolnej, Koło Gospodyń Wiejskich w Tłumaczowie, a także Rada Sołecka w Suszynie, Rada Sołecka w Raszkowie, Rada Sołecka w Gajowie, Rada Sołecka w Ratnie Dolnym oraz Radkowski Klub Aktywnego Seniora „Srebrny Liść” i Kawiarnia „Cynamonowa” w Radkowie.
O randze konkursu świadczy m.in. fakt, że popisowe słodkie wypieki oceniali profesjonaliści w branży gastronomicznej reprezentujący Polską Akademię Sztuki Kulinarnej – Wiesław Ambros i Zbigniew Szeląg, a pomagali im w tym trudnym zadaniu Marcin Kołosowski z Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu oraz pisząca te słowa.

O tytuł walczyły: sernik z makiem i wiśniami, ciasto „mech”, biszkopt z makiem, ciasto cynamonowe, orzechowiec, sernik gotowany, „agrestowa chmurka”, „bajkowa tęcza”, makowiec z delicjami, bananowiec, „pychotka” oraz ciasto cappuccino.
Komisja oceniała wygląd, sposób zaprezentowania wypieku, kreatywność, ale o wyborze decydował przede wszystkim smak. Nie było łatwo. Ostatecznie nagrodę główną otrzymało ciasto o wdzięcznej nazwie „agrestowa chmurka” upieczone przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Ścinawce Górnej. Puchar Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej przyznany został Restauracji Cynamonowa za ciasto cynamonowe.
Wszystkim uczestnikom konkursu, a w szczególności laureatom gratulujemy!!!
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Nie tylko o słodkościach
.
Dolfil