Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wtorek, 27 Październik, 2015

Ale pasztet!

W ramach V edycji Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich „Ale pasztet!” w Zamku Kliczków rozegrano konkursy dla amatorów, uczniów szkół gastronomicznych oraz profesjonalnych kucharzy. Zwycięstwo w konkursie dla profesjonalistów jest przepustką do zawodów Kulinarnego Pucharu Polski w Poznaniu.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
W konkursie dla profesjonalistów rywalizowało dwanaście dwuosobowych zespołów:
• Paweł Żukowicz i Tomasz Kosiński (Herbarium Hotel w Gąsawie) zaprezentowali pasztet z królika z kozim serem, opieńkami, świeżo wypiekanym chlebem oraz comber z królika w popiele z polnych ziół, puree z fioletowych ziemniaków, z „popcornem” z kaszy jaglanej, chipsami z opieńków, topinamburem z sosem z czeremchy i rajskim jabłuszkiem.
• Dawid Szkudlarek i Bartłomiej Pawlikowski (Folwark Folińscy w Lubiszynie)

• Paweł Gałecki i Dariusz Cygan (Restauracja Piano w Lublinie) zaprezentowali pasztet z perliczki z galaretką z trybuli, śliwkową musztardą i chipsem z pietruszki oraz comber z królika z musem borowikowym w boczku z sosem z malin i sufletem z kaszy jaglanej, rodzynek i chili.
• Michał Ziaja i Bartłomiej Wrona (Hotel Rzeszów w Rzeszowie) przygotowali pasztet z wątróbki z grzanką razową, żółtkiem sous vide i pianą parmezanową oraz comber z królika na risotto z kaszy jaglanej z borowikami i warzywami parisienne.
• Paweł Spodzieja i Marcin Janicz (Hotel HP Park w Poznaniu) przygotowali pasztet z kaczką, foie gras z chipsem z chleba, musem z jabłek i galaretką oraz comber króliczy z kapustą włoską i boczkiem, podany z kaszą jaglaną z grzybami, musem z dyni i konfiturą z cebuli z jagodami.
• Mariusz Śliwiński i Przemek Łyszkowski (Hotel Windsor Jachranka) zaprezentowali pasztet z gęsi z pomarańczami i jarzębiną oraz comber z królika z tostem jaglanym.
• Artur Lenczewski i Dariusz Baranowski (Hotel Pięć Dębów w Supraślu) zaprezentowali pasztet z dzika w cieście filo na glazurowanej fasoli cukrowej z sosem żurawinowym i smażoną natką pietruszki oraz jako danie główne comber z królika faszerowany sosem z poziomek na duecie z puree z marchwi i zielonego groszku z kaszą jaglaną z warzywami i suszonymi grzybami.

• Albert Bojarowski i Mateusz Bajera (Vistula Hotel w Świeciu) przygotowali pasztet ze ślimaków aromatyzowanych lubczykiem, podany na arbuzowej rzodkwi z sosem borówkowym. Jako danie główne zaprezentowali pachnący szałwią i olchowym dymem comber z królika z kaszą jaglaną i leśnym demi glace.
• Dawid Konior i Bartosz Puchałka (Restauracja Miodowa 8 w Wadowicach) zaprezentowali pasztet z sarniny z kasztanami, czosnkiem wędzonym i migdałami oraz comber z królika z kaszą jaglaną, podgrzybkami, runem leśnym, dynią i szałwią.
• Grzegorz Żurawek i Konrad Dróżdż (Park Rekreacyjno-Biznesowy „Las Woda”, Wilga) przygotowali mus z gęsi w cieście filo w sosie malinowo-jajecznym oraz roladkę z combra króliczego z kaszą jaglaną z dodatkiem zielonego groszku i pianką z wędzonego łososia.
• Karolina Wiśniewska i Dominik Dawidowicz (Hotel Wellness Provita w Kołobrzegu) przygotowali pasztet z królika z sosem cytrusowym oraz comber z królika z kaszą jaglaną, z marchewkami, dynią, pasternakiem, suszonymi grzybami i topinamburem.
• Sławomir Saguła i Dawid Rudczyński (Restauracja Javorina w Zakopanem) zaprezentowali pasztet z drobiowych wątróbek z musem chrzanowym na grzance oraz królika pieczonego w cieście francuskim z bryndzą z kluseczkami z kaszy jaglanej z borowikami oraz puree z czerwonej kapusty, puree z groszku i jagody karmelizowane na miodzie.

Jurorzy przyznali następujące nagrody:
I. miejsce: Karolina Wiśniewska i Dominik Dawidowicz (Hotel Wellness Provita w Kołobrzegu). Zespół otrzymał także największą liczbę punktów w kategorii pasztetów.
II. miejsce: Dawid Konior i Bartosz Puchałka (Restauracja Miodowa 8 w Wadowicach)
III. miejsce: Dawid Szkudlarek i Bartłomiej Pawlikowski (Folwark Folińscy w Lubiszynie)
W drugim festiwalowym dniu w Zamku Kliczków zmagali się uczniowie szkół gastronomicznych oraz amatorzy. Rozegrano konkursy w czterech kategoriach: pasztety, dania mączne, nalewki oraz kociołki. W kategorii pasztety bezkonkurencyjny okazał się pasztet z dzika w kruchym cieście z chutney’em borówkowo-chrzanowym, który upiekła Agata Parfianowicz.

Spośród dań mącznych największą liczbę punktów uzyskały ptysie wytrawne, które zaprezentowała Helena Gdela. W kategorii nalewki jurorów zachwyciła malinówka autorstwa Mariusza Leszczyńskiego. Bardzo przyjemnym zadaniem była ocena kociołków, czyli dań jednogarnkowych gotowanych nad żywym ogniem. Jurorzy pierwsze miejsce przyznali pikantnej potrawce króliczej w kociołku z wędzonymi śliwkami, kapustą i białym winem. Danie przygotowali uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Ilowej. Drugie miejsce zajęła paella z królika przygotowana przez Piotra Marciszyna, a trzecie – królik w śmietanie uwarzony przez ekipę z Przewozu.
W konkursie dla szkół gastronomicznych jurorem była m.in. Krystyna Szumilak (do roku szkolnego 2014/2015 dyrektor ZSG we Wrocławiu). Najwięcej punktów uzyskały dania przygotowane przez uczniów z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Bolesławcu. Drugie miejsce przypadło w udziale młodzieży z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Biedrzychowicach, a trzecie – uczniom z ZSG przy ul. Poznańskiej w Warszawie. Wszystkim laureatom GRATULUJEMY!!!
„Ale pasztet!” to nie tylko konkursy, to także mnóstwo innych atrakcji. Załoga Barki Tumskiej Hotelu Tumskiego we Wrocławiu, pod dowództwem Artura Dziegańskiego, częstowała łososiem marynowanym podanym na puree z groszku z dodatkiem czarnego ryżu wymieszanego z orzechami nerkowca. Do tego pyszne sałatki i koktajle ze świeżych owoców i warzyw (np. gruszka, banan, cynamon, mleko albo dynia, banan, cynamon, jogurt, mleko, syrop klonowy).

Uświetnieniem imprezy były pokazy kulinarne w wykonaniu finalistów popularnych telewizyjnych programów kulinarnych (m.in. Sylwii Biały i Mariusza Szweda) oraz przedstawicieli znanych firm gastronomicznych.
Organizatorami Ogólnopolskiego festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich „Ale pasztet!” są: Fundacja Bory Dolnośląskie, Fundacja Pro Culturae Bono, Zamek Kliczków, Dolnośląska Organizacja Turystyczna oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Ale pasztet!
.
Dolfil