Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Czwartek, 17 Grudzień, 2015

Zupy wigilijne

Już po raz piąty w Ścinawce Średniej odbył się Jarmark Bożonarodzeniowy w Gminie Radków, podczas którego mieszkańcy dwunastu miejscowości położonych w krainie Gór Stołowych oraz sąsiedzi z miasteczek położonych u podnóża Broumovskich Sten, zaprezentowali tradycyjne potrawy przyrządzane z okazji świąt.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Na wspólnym „Stole wigilijnym ziemi radkowskiej” w tym roku królowały zupy. Nie mogło zabraknąć barszczu czerwonego z uszkami, ale były też inne wigilijne zupy, na przykład grzybowa z łazankami, lanymi kluseczkami lub makaronem, zupa rybna, barszcz czerwony z pasztecikami, z bobem lub fasolą, barszcz ukraiński, krupnik z grzybami, kapuśniak z grzybami i zupa z suszonych owoców z kluseczkami.

Wśród zaprezentowanych bożonarodzeniowych specjałów były też, oczywiście, inne potrawy zarezerwowane na uroczystą wieczerzę. Nie mogło zabraknąć pierogów z rozmaitym nadzieniem, gołąbków, pasztecików, potraw z karpia i śledzi, kutii, słodkich wypieków czy kompotu z suszu.
Podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego w Ścinawce Średniej Burmistrz Miasta i Gminy Radków, Jan Bednarczyk, pogratulował mieszkance ziemi radkowskiej – Janinie Górnickiej z Ratna Górnego – wspaniałego sukcesu. Pani Janina znalazła się w gronie czternastki finałowej IV edycji MasterChefa! Przepisy kulinarne p. Janiny Górnickiej zostały opublikowane w książce „Kulinarne skarby ziemi radkowskiej”.

Uświetnieniem przedświątecznego spotkania były kolędy i pastorałki w wykonaniu mieszkańców gminy Radków.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Zupy wigilijne
.
Dolfil