Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wtorek, 15 Marzec, 2016

Najpiękniejsze Stoły Wielkanocne

Hasło przewodnie tegorocznego XV Jarmarku Wielkanocnego Gminy Radków brzmiało dość przekornie – Ależ pasztet! Na Wspólnym Wielkanocnym Stole pojawiły się smakowite pasztety przygotowane przez mieszkańców dwunastu miejscowości krainy położonej u podnóża Gór Stołowych.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Obok tradycyjnych pasztetów upieczonych z różnych gatunków mięsa, pyszniły się pasztety wegetariańskie. W roli dodatków pojawiły się orzechy, żurawina albo suszone śliwki. Co, oprócz pasztetów, zagościło na radkowskich stołach wielkanocnych?
 
Wiele regionalnych potraw: żurek wielkanocny na wędzonce, chrzan z żółtkami, biała kiełbasa pieczona z piwem, chlebek wielkanocny (korż), pierożki pieczone z mięsem. Nie mogło zabraknąć święceliny, czyli potrawy z jajek, swojskich wędlin, startego chrzanu i śmietany.
A co na słodko? Oczywiście na każdym stole królowały drożdżowe, pięknie lukrowane baby wielkanocne oraz bajecznie kolorowe mazurki. Wszystkie stoły były ciekawie udekorowane. Pomysłów na ozdoby było tyle, ilu autorów. Obok dekoracji kwiatowych, pojawiały się ozdoby ze wstążek lub... warzyw.

Tradycyjnie podczas imprezy zaprezentowały się reprezentacje partnerskich miejscowości z Republiki Czeskiej oraz z wielkopolskiej gminy Pniewy i kaszubskiej Czarnej Dąbrówki, a na scenie wystąpiły zespoły ludowe.

Gościem specjalnym była Edyta Szast, uczestniczka czternastki finałowej IV edycji programu MasterChef. Wspólnie z Janiną Górnicką, finalistką MasterChefa z gminy Radków, częstowały świątecznymi przysmakami wystawionymi na stole gospodarstwa agroturystycznego „Dom Tyrolski” w Ratnie Górnym.

Podczas jarmarku zaprezentowali się także lokalni twórcy ludowi, rękodzielnicy, wytwórcy produktów lokalnych. Furorę robiły przysmaki wielkanocne przygotowane przez Darka Słabickiego ze Ścinawki Dolnej.

Niemniej smakowicie było w Bożkowie. Honorowe miejsca na kilkunastu stołach zajmowały naturalne pisanki przygotowane różnymi technikami. Szczególnie pięknie prezentował się stół przygotowany przez koło gospodyń wielskich z Jugowa. Wielkim zainteresowaniem smakoszy cieszyły się słodkości i chleby upieczone przez Halinę Gulej oraz panie z KGW z Ciepłowodów.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Najpiękniejsze Stoły Wielkanocne
.
Dolfil