Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Niedziela, 03 Kwiecień, 2016

Mała Wielkanoc

Tradycyjnie w pierwszą sobotę po Wielkanocy w Pieńsku (powiat zgorzelecki) odbyła się impreza transgraniczna Mała Wielkanoc – Na Styku Czterech Kultur. Podczas spotkania prezentowane były polskie, czeskie, niemieckie i serbołużyckie tradycje i zwyczaje wielkanocne.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Gminę Pieńsk reprezentowały zespoły ludowe „Lasowianie” i „Żarki”, kultywujące zwyczaje i tradycje kresowe. Na stołach nie mogło wiec zabraknąć paschy wielkanocnej oraz tradycyjnie wypiekanej z ciasta drożdżowego paski. Do tego oczywiście dołączyły pięknie zdobione mazurki, baby wielkanocne, kraszanki i pisanki.
Na stole gości z Czech – z Kunratic i gminy Hermanice – nie mogło zabraknąć tradycyjnych wielkanocnych bochenków pieczonych z wyrośniętego ciasta drożdżowego oraz różnego rodzaju świątecznych ciasteczek. Furorę robiły drobne, kruche rogaliki obficie posypane cukrem pudrem.

Goście z gminy Neisseaue (Niemcy) częstowali czekoladowymi łakociami, które – zgodnie z niemieckim zwyczajem – przynosi zajączek. Oczywiście na stole znalazły się także malowane jajka i słodkie wypieki.
Szczególnie dużym zainteresowaniem cieszyły się przysmaki przygotowane przez Serbołużyczan z gminy Schleife. Kim są Serbołużyczanie? To najmniejszy naród słowiański. Według szacunków w Saksonii i w Brandenburgii – tuż za naszą zachodnią granicą – żyje około 60 000 ludności narodowości łużyckiej.

Serbołużyczanie zachowali własny język – jeden z wyznaczników własnej 1400-letniej historii – mają swoją flagę i hymn, troszczą się o zachowanie własnej kultury. Podczas imprezy w Pieńsku mogliśmy zapoznać się z tradycjami wielkanocnymi naszych słowiańskich sąsiadów. Uwagę przyciągały pisanki zdobione filigranowymi i kolorowymi ornamentami. Serbołużyczanie częstowali drożdżowymi wypiekami wielkanocnymi. Zgodnie ze zwyczajem, takimi wypiekami dzieci obdarowują w czasie Wielkanocy swoich chrzestnych.

Zaproszeni goście nie tylko częstowali świątecznymi przysmakami, ale także opowiadali o tradycjach wielkanocnych w swoich regionach. Oprócz prezentacji stołów wielkanocnych, w programie znalazły się także występy zespołów ludowych i konkurs na najsmaczniejsze ciasto wielkanocne.
Imprezę zorganizowało Euroregionalne Centrum Kultury i Komunikacji w Pieńsku.
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Mała Wielkanoc
.
Dolfil