Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Środa, 11 Maj, 2016

Gościnnie w Dolinie Baryczy

Pierwszym punktem na trasie wyjazdu studyjnego – zorganizowanego przez  Partnerstwo dla Doliny Baryczy dla szefów kuchni wrocławskich i dolnośląskich restauracji – była Pijalnia Soków Malinea w Gospodarstwie Sadowniczym Ireny i Andrzeja Łaniaków w Wierzchowicach.
Wdzięczna nazwa Malinea wywodzi się od syropu malinowego, robionego zgodnie z rodzinną recepturą od kilkudziesięciu lat. Gęsty syrop powstaje z malin z własnej plantacji, choć pierwotnie receptura opierała się na malinach leśnych. Produkt wpisany jest na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Dziś Państwo Łaniakowie mają w swojej ofercie ponad 100 produktów. Są to przetwory owocowe, soki, syropy oraz ciekawa w smaku musztarda z gruszek. Wszystkie przetwory robione są w sposób tradycyjny, domowy, bez linii produkcyjnej. Kocioł opalany jest drewnem, wszystkie przetwory rozlewane są ręcznie, a owoce pochodzą z przydomowego ogródka.
W temacie owocowym były utrzymane także wizyty w Gospodarstwie Sadowniczym Dziekan w Krośnicach oraz w Tłoczni Pochodyła w Miliczu. Sad w Wierzchowicach prowadzony jest przyjazną dla środowiska metodą Integrowanej Produkcji, dzięki czemu owoce mają najwyższą jakość oraz niezrównany smak. W asortymencie są jabłka, gruszki, wiśnie, czerwone i czarne porzeczki, czereśnie oraz naturalne soki owocowe tłoczone z tych owoców.

Natomiast w Tłoczni i Gospodarstwie Sadowniczym Dominika Pochodyły można zaopatrzyć się w naturalne soki tłoczone jednocześnie z dwóch lub trzech odmian jabłek deserowych. Soki są jednolite smakowo (np. jabłkowe) lub są połączone z sokami z innych owoców lub warzyw (gruszek, wiśni, porzeczek, buraków czerwonych). Wszystkie są najwyższej jakości, produkowane bez wody i dodatku cukru.
Z kolei w Ogrodnictwo Skowroński w Sułowie zaprezentowało niezrównane w smaku pomidory szklarniowe. Firma działa od 1948 roku, a w produkcji pomidorów specjalizuje się od lat 90. Właściciele stosują technologię uprawy na wełnie mineralnej. Prawdziwym hitem są pomidory odmian „Grace” i „Madison”.
Kolejnym przystankiem wycieczki kulinarnej w Dolinie Baryczy była Kwaszarnia Kapusty i Ogórków Sznajder w Karnicach. Jest to małe, rodzinne gospodarstwo, którego specjalnością są nie tylko kiszone ogórki i kapusta, ale również – od niedawna – rewelacyjne w smaku kiszone buraki, a także soki z kiszonek (buraków i kapusty). Tradycję kiszenia zapoczątkował dziadek obecnych właścicieli gospodarstwa w latach 50. ubiegłego wieku.

W recepturze kiszenia nic się nie zmieniło od kilkudziesięciu lat. Nadal jest bardzo prosta, bez konserwantów, polepszaczy i innych dodatków chemicznych. Ogórki kiszone są latem, kapusta i buraki jesienią. Sekretem pysznego smaku jest powolny proces kiszenia.
Najbardziej rozpoznawalnymi produktami z Doliny Baryczy są oczywiście ryby. W ramach wyjazdu studyjnego szefowie kuchni mogli zwiedzić przetwórnię Stawy Milickie SA w Rudzie Sułowskiej oraz Gospodarstwo Rybackie w Rudzie Żmigrodzkiej. Karp milicki wpisany jest na listę produktów tradycyjnych.
Tradycja hodowli karpia milickiego została zapoczątkowana przez zakonników cysterskich, którzy rozpowszechnili w średniowieczu gospodarkę stawową. Do dziś karpie w Dolinie Baryczy hodowane są zgodnie z XIX-wiecznymi zasadami. To właśnie przyjazne środowisku metody hodowli karpia, zdrowa naturalna karma, stała opieka weterynaryjna i ichtiologiczna decydują o wysokiej jakości karpia milickiego.
Stawy Milickie to ponad 7 tysięcy hektarów wody, największy kompleks stawów rybnych w Europie. Rezerwat Przyrody Stawy Milickie wchodzi w skład Parku Krajobrazowego Doliny Baryczy. Oferta Stawów Milickich to nie tylko karp, ale również inne gatunki ryb, które coraz częściej pojawiają się na naszych stołach, m.in. sum, amur, szczupak i tołpyga.

W Gospodarstwie Rybackim w Rudzie Żmigrodzkiej uczestnicy wyjazdu studyjnego mogli przyjrzeć się hodowli karpia i innych ryb słodkowodnych, natomiast w Karczmie Rybnej skosztować dań przygotowanych na bazie produktów z Doliny Baryczy, a była to zupa rybna z dodatkiem warzyw oraz smażone ryby – karp i sum.
Wszystkie zaprezentowane produkty opatrzone są prestiżowym znakiem promocyjnym „Dolina Baryczy Poleca”. Znak ten przyznawany jest raz w roku przyjaznym środowisku lokalnym produktom spożywczym i rzemieślniczym oraz usługom turystycznym wysokiej jakości. Warto wykorzystać ten potencjał!
W imieniu uczestników wyjazdu dziękuję za wspaniałe wrażenia, nie tylko kulinarne
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Gościnnie w Dolinie Baryczy
.
Dolfil