Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wtorek, 17 Styczeń, 2017

Mistrz Karpia 2016

Organizatorem konkursu kulinarnego – Mistrz Karpia 2016, realizowanego w ramach Dni Karpia w Dolinie Baryczy 2016 jest Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Doliny Baryczy”. Pierwsza część konkursu odbyła się w restauracji Stary Młyn w Niesułowicach 9 stycznia, a potrawy oceniało profesjonalne jury.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
Agnieszka Hajbura-Michałowska, Zbigniew Koźlik, Grzegorz Pomietło, Tobiasz Herman, Simons Cookies oraz niżej podpisana, oceniali: dobór składników w potrawie i jej zgodność z lokalną kuchnią, walory smakowe i zapachowe potrawy, sposób podania, wygląd i aranżację dania, walory zdrowotne przygotowanych potraw oraz – po raz pierwszy – prezentację merytoryczną potraw.

W konkursie wzięło udział 11 podmiotów z Doliny Baryczy. Jurorzy oceniali 17 potraw, w tym 11 potraw w konkurencji obowiązkowej – wybranej przez uczestników kolacji rybnej podczas Dni Karpia 2016 (najlepsza potrawa „Ryby do syta”) – oraz 6 potraw w konkurencji dodatkowej. Była to całkiem nowa potrawa, oczywiście z karpia milickiego. O tytuł Mistrz Karpia 2016 – Nagroda Jury (Professional) rywalizowały:
1. Hotel & Restauracja Libero z Milicza – rozgrzewająca zupa z ryb słodkowodnych.
2. Restauracja Grabownica z Grabownicy Milickiej – karp w orzechowej panierce podawany z sosem chili i karp w aromacie piwnym podawany z sosem chrzanowym (nowość w menu).
3. Restauracja Parkowa z Milicza – karp smażony w migdałach z kaszą pęczak w zielonym sosie z dodatkiem bukietu z warzyw i pikantne pulpety z karpia w sosie grzybowym podawane z ryżem (nowość).
4. Restauracja Wigwam Górecznik – sum w leśnych grzybach.
5. Zagroda Grabownica z Grabownicy Milickiej – „karp pod kurką” i chowder z karpia (nowość).

6. Smażalnia ryb „U Bartka” z Trzebicka Dolnego – jesiotr z kaparami i karp smażony na maśle z sosem z grzybów leśnych (nowość).
7. Restauracja Lido z Antonina – karp w sosie lazurowym z kaszą bulgur.
8. Karczma Rybna Ruda Żmigrodzka – „złota rybka” – karp smażony w migdałach i „łódka pełna karpia” (nowość w menu).
9. Restauracja Trzcieliny z Przygodzic – chruściki karpiowe w kurkowym sosie i tortilla z karpiem (nowość).
10. Restauracja Hubertówka, Zamek Myśliwski w Miliczu – filet z karpia w sosie pomarańczowym z sałatką z buraków z serem kozim.
11. Restauracja W Starym Młynie z Niesułowic – paluszki rybne w cieście.

Ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród będzie miało miejsce 19 stycznia podczas konferencji podsumowującej Dni Karpia 2016. W tym dniu odbędzie się także druga część konkursu – potrawy oceniać będzie publiczność. Potrawa z karpia, która uzyska największą liczbę głosów publiczności, otrzyma tytuł Mistrz Karpia – Nagroda Publiczności 2016.
Jury zna już, oczywiście, wyniki pierwszej części konkursu. Obowiązuje nas tajemnica, dlatego nie możemy podzielić się z Wami tą wiedzą. Możemy jednak zgodnie stwierdzić, że poziom konkursu z roku na rok jest coraz wyższy. Zbigniew Koźlik zmagania szefów kuchni i restauratorów podsumował w ten sposób: Widać wyraźny progres. Coraz częściej pojawiają się zaskakujące smaki, połączenia produktów. Widać, że restauratorzy mają pasję, natomiast za mało potrafią mówić pozytywnie o sobie, o tym co robią, opowiadać o swoich potrawach, chwalić się tym, co najważniejsze – umiejętnościami, pasją, kulinarnym dziedzictwem.

 
A mają się czym chwalić! Już dziś wszystkim uczestnikom konkursu bardzo gratulujemy!!!
Pierwsze zdjęcie: Radosław Pawełczak
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Mistrz Karpia 2016
.
Dolfil