Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Środa, 22 Listopad, 2017

Mistrz Karpia

Kto zostanie Mistrzem Karpia 2017? Tego na razie Wam nie powiemy, chociaż znamy już Laureatów konkursu rozegranego 21 listopada w restauracji „W Starym Młynie” w Niesułowicach. Wyniki zostaną oficjalnie ogłoszone podczas uroczystej konferencji 30 listopada.
Możemy jednak uchylić rąbka tajemnicy. Było przede wszystkim bardzo smacznie, a poza tym wszystkie konkursowe dania miały charakter regionalny. Oczywiście głównym komponentem były ryby – a były to nie tylko tytułowe karpie – pochodzące z lokalnych stawów hodowlanych. Także pozostałe ingrediencje, wchodzące w skład rywalizujących potraw, pochodziły z Doliny Baryczy.
- A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail  E-mail
RSS RSS
I tak wśród składników specjałów z ryb znalazły się grzyby leśne, warzywa i owoce z lokalnych upraw, aromatyczne zioła, kiszonki, miody z miejscowych pasiek, octy owocowe robione własnym sumptem, oleje tłoczone na zimno.

Oto uczestnicy konkursu:
• Kawiarnia Parkowa z Milicza – filet z karpia w panierce orzechowej z purée z pietruszki.
• Zagroda Grabownica z Grabownicy Krośnickiej – amur w otrębach orkiszowych z kaszą jaglaną z porami duszonymi w białym winie.
• Gospoda 8 Ryb z Rudy Sułowskiej – tatar z wędzonego jesiotra z suszonymi pomidorami, kaparami, podany na pesto z rukoli.
• Hotel & Restauracja Libero z Milicza – karp pod pierzynką.
• Karczma Górecznik z Antonina – sum pieczony w sosie orzechowym.
• Karczma Rybna z Rudy Żmigrodzkiej – jesienny rosół rybny z sumem.
• Jaworowy Dom – karp w sosie porowym.
• Restauracja Hubertówka – karp pieczony w całości faszerowany.
• Restauracja Trzcieliny z Przygodzic – karp miętowy.
• Restauracja Lido z Antonina – karp sauté w sosie borowikowym.
• Restauracja „W Starym Młynie” z Niesułowic – tołpyga wędzona z sosem czosnkowym.
• Restauracja Kardamon z Odolanowa – karp sauté z grzybami leśnymi w śmietanie z kaszotto z boczkiem, cebulą i zieloną pietruszką.
• Smażalnia ryb „U Bartka” z Trzebicka – jesiotr w sosie śmietanowo-serowym.
• Restauracja Grabownica – sum w glazurze miodowo-musztardowej z sałatką z rukoli i gruszki z sosem malinowym.

Przypomnijmy, wszystkie rywalizujące dania wcześniej uzyskały najwięcej punktów w konkursie „Ryba do syta”. Konkurs rozstrzygany był podczas kolacji rybnych w Dolinie Baryczy, organizowanych w ramach Dni Karpia.
W konkursie Mistrz Karpia oceniano także dania dla dzieci, które wcześniej uzyskały najwięcej punktów w ramach kolacji rybnych.
Jurorami konkursu Mistrz Karpia byli: przewodniczący komisji Grzegorz Pomietło (szef kuchni Art  Hotelu), Agnieszka Hajbura-Michałowska (Polska Akademia Sztuki Kulinarnej), Zbigniew Kopycki (Polska Akademia Sztuki Kulinarnej), Julka Cymbaluk oraz niżej podpisana (Polska Akademia Sztuki Kulinarnej). Sekretarzem konkursu była redaktor Izabela Siwińska.

Organizatorem konkursu Mistrza Karpia jest Stowarzyszenie Partnerstwo dla Doliny Baryczy.
Dziękujemy i gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu. Było przepysznie!!!!
 
Wróć ...
Kuchnia Wrocławia - Mistrz Karpia
.
Dolfil